Tappat smak- och luktsinne del 2

Hej på er!!

Många undrar om mitt smak- och luktsinne och fy fan vad inte roligt liv det är att inte ha det?

Jag kände ju skillnad på sött, surt, salt och starkt men inte själva smaken. Även fast man vet hur det smakar? Man kunde ju gissa sig fram för hjärnan fungerar så. Sparat information i många år så även om jag inte kände smaken på tex gurkan VISSTE jag ju hur den smakade så smakade ändå på något sätt?

Men inte på det härliga sättet, såklart. Fy fan vad gott det luktade med äckelgrejer när lukten kom tillbaka. Den kom nämligen först. Minns det första jag kände lukten av var Atlas kalkon köttbullar. De luktar ju så mycket prutt ni vet? Och jag ba MMMMMM ÅÅÅÅÅÅ MMMM ÅÅH.

Hehe, sen kände jag doften av min parfym i helgen. Sen har det sakta kommit tillbaka. Känner säkert 70-80% nu. Svårt att avgöra riktigt men känner mycket nu!

Och smak med. Men smaken kom lite på efterkälken. Men jag var nog utan i tre veckor. Kanske lite mer? Men för er som är där nu. Kämpa på! Snart är det över och ni kan äta allt ni saknat.

Någon här som varit utan smak- och luktsinne i mer än tre veckor? Berätta gärna för oss!

15
gillar

14 kommentarer till “Tappat smak- och luktsinne del 2

 1. Också att tillägga att har man förlorat lukt och smak i över 6 veckor ska man uppsöka neurolog. Ovanligt men vissa har fått bestående neurologiska nedsättningar. Börja i sådana fall på VC som får remittera vidare.

 2. Jag är på dag 16 utan smak och doft nu! Börjat känna liiiite, främst doft. Anat lite smak men det är så otroligt lite. Längtar tills det är tillbaka som vanligt! Är inne på sjukdag 19 men börjar se ljuset i tunneln nu, yay!

 3. Tappade du då också suget efter speciella grejer? I och med att du ändå inte känner smaken av det, t.ex. om du tappade sötsuget eller om du inte alls kände att ”åh ikväll är jag sugen på ***** till middag” ?

 4. Obs smaksinnet består endast av de fem grundsmakerna. Om du kände dessa var det luktsinnet du förlorade. Fortfarande hemskt och tråkigt såklart!

 5. Jag har börjat få tillbaka smaken nu tre veckor senare men lukten är fortfarande inte tillbaka. Kan känna lite,lite men det är inte mycket alls…

 6. För mig kom lukt och smak tillbaks idag på 7:e dagen utan! Inte helt dock, men åh vad underbart att känna smak igen!

 7. Jag var utan smak och lukt helt i 7 dagar, sedan började det krypa tillbaks. Nu efter 4 veckor skulle jag säga att jag känner smak ungefär som innan, möjligtvis lite nedsatt men luktsinnet har förändrats. Tex tycker jag att kaffe luktar väldigt syrligt och inte alls fylligt så som kaffe luktar. Stay strong everyone!!

 8. Jag är inne på 6: e veckan nu!!! Grymtvfrustrerande. Kan känna ett uns lukt av kaffe i burken, stekos och handsprit. Känner ingen smak, sååå trist.
  Alice

  1. Läste att du hade varit utan i sex veckor i början av maj. Jag har precis passerat sex veckor nu, 3 juni, och undrar hur det är för dig nu, fyra veckor senare… har du fått tillbaka lukt och smak ännu?! Hoppas sååå för din skull, det här är så fruktansvärt trist.:(

 9. Jag har varit helt utan lukt och smak i sex veckor nu, känner verkligen INGENTING. Skulle man kontakta läkare då…? Frågan är vad de gör…? Finns det något att göra? Känns ju rätt hopplöst. 🙁

 10. Känns skönt att jag inte är ensam, även om det vid nuläget känns mycket sorgligt. Har varken känt smak eller lukt på 13 veckor nu… snart 4 månader. Det känns mycket deppigt. Missade vårblomman syrenens otroligt goda doft och har snart missat alla sommarblommor också. Det känns så tråkigt att varje dag bara äta för att leva och inte för att det är gott. Det har inte ens blivit bättre. Känner exakt lika lite (ingenting). Känner inte skillnad på äpple och yoghurt smakmässigt. Har testat äta stark chili och har inte känt någonting (dock började det göra ont i halsen). Har börjat acceptera att läget är som det är och börjat äta mycket nyttigt (bra att passa på) samt lära mig konsistenserna bättre. Vill så gärna att det går över nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *