Hur länge ska barnen vara på förskolan?

Nu kommer det en känslig fråga till er alla där ute.

När hämtar och när lämnar ni? Vi kommer nämligen lämna vid 08 (Douglas alla mornar) och jag hämta vid 14.30 TÄNKTE JAG.

Tills en kompis sa till mig ”Varför så tidigt”?

Och då sa jag typ att han ska ju få va med mig och inte vara på förskolan ”så länge” för att det är så jag fått höra att det ”är”. Dvs något negativt med att barnen är på förskolan för många timmar.

Och då säger hon ”Men tror du inte han har det roligare med sina kompisar på förskolan än ensam med dig hemma?”.

Då blev jag helt paff. Inte alls tänkt så? Jag tror iof att Atlas fortfarande är för liten för att känna att han ”saknar” sina kompisar på förskolan och saknar nog helt klart mig mer men tänker lite längre fram. När de är 2-3 år. Det är väl KLART de har det roligare med sina kompisar än mamma hemma?

Eller hur resonerar ni? Hur länge går era barn och hur gamla är de? Kan ni inte berätta. Alltid kul att höra era åsikter!

35
gillar

42 kommentarer till “Hur länge ska barnen vara på förskolan?

 1. Från 7h15 till 17h15. Men har inget val, är ensam och jobbar. Fast min son tycker att det är jätte roligt på förskolan så all good 🙂

 2. Barn har det alltid bättre med sina föräldrar än på förskolan! MEN. Har man behov av barnomsorg så ska man aldrig ha dåligt samvete för de. Förskola är ju trots allt till för omsorg när föräldrarna jobbar/söker jobb/pluggar/är sjukskriven 🙂

  1. Varför skulle de alltid ha det bättre med föräldrarna än på förskolan? Min dotter älskar sin förskola och tjatar om sina små kompisar så fort hon inte är där. Jag kan inte ge samma stimulans alla gånger som föris kan, dels för att jag saknar verktygen men även för att jag inte är 3 år gammal och ger henne den typen av socialt umgänge. Extra skuldbeläggande sak att säga, tröttsamt.

  2. Nja, det håller jag inte med om. Att dom alltid har det bättre med föräldrarna? Utveckla gärna hur du menar; är nyfiken! Visst, föräldrar ger såklart en annan trygghet men jag kan inte stimulera mitt barn på samma sätt som förskolan gör. Mitt barn får ut mkt mer av dagen på förskolan än hrmma med mig (och nej, jag sitter inte och slappar med henne utan vi håller igång). Så nej, jag tänker inte alls som du men att förskolan är bra och nyttigt!

   1. Ok,
    Jag tycker genuint att ett barn som har trygga friska föräldrar helt naturligt borde ha de bättre med dom än på en förskola. Men jag/vi har själv barn på förskola på heltid iom att vi jobbar heltid. Men skulle aldrig ha henne där längre tid än nödvändigt. Jag tror och vill inte tro på ett samhälle där vuxna pedagoger är bättre än föräldrar. Jag jobbar själv inom skola dock som lärare och ser flera nackdelar varje dag med barn som inte får tillbringa tid med sina föräldrar tillräckligt. Nu har vi skolplikt i Sverige och skoldagarna har ett syfte likaså har den pedagogiska verksamheten på en förskola. Men på de flesta förskolor har de ej verksamhet alla öppna timmar. Det är nog vanligast mellan 9-14. Och nu menar jag verksamhet som fyller funktion.
    Sen tror jag inte att barn behöver stimuleras på de sättet hela tiden så som dom görs på förskolan, utan att vara hemma med föräldrar ger också stimulans och trygghet 🙂

    1. Håller med dig! Större barn 4+ har såklart större behov och lär sig mkt social kompetens via förskolan men små barn mår (oftast) bäst med föräldrarna och har inte samma ”behov” av förskola. Har sett tydliga tendenser hur ledsna/övergivna barn kan känna sig när de lämnas många timmar på förskola när mamman är hemma med lillayskonet (bebis) men det är såklart otroligt individuellt och var och en känner sig barn och dess signaler bäst.
     Jag hade gärna varit hemma längre med min dotter men pga min jobbsituation vill jag gå tillbaka en sväng till jobbet innan bebis nr 2 kommer i höst. Jag ska börja deltid och vi har bra hjälp från mor-/farföräldrar med hämtning tidigare några dagar/vecka. Vår dotter kommer bara vara drygt ett år och då vi har möjligheten att starta smått med förskolan – 3-4 dagar i veckan, varav en av dom dagarna blir en halvdag så känns det bäst för oss och vår familj.
     Dasha – gör precis som du känner för. Så att du får tid till jobb utan att känna dig stressad men samtidigt får den kvalitetstid med din son som du önskar. Men så länge han är så liten tror jag inte att du behöver oroa dig för att han skulle ha det bättre på förskolan. De flesta barn är ju lite så – blir ledsna när föräldern går men blir ledsna när man kommer för då har de kul med kompisarna. Dock är och kommer du vara en av hans viktigaste personer länge till och tror ingen kan ersätta det 😍 En del personliga åsikter blandat med forskning och erfarenheter. Summan av det hela – folk får göra som de vill men jag håller med om din ”filosofi” ☺️ Jag känner ofta att jag ”försvarar” hur bra förskolan är bara för att lindra det dåliga samvetet för att jag ska börja jobba ”tidigt” när jag egentligen vet att det är en primärt självisk anledning till att hon ska börja just nu. Men som sagt, det är så vi har valt det och det går ju alltid att minska/utöka tiden efter hur det fungerar ☺️

 3. Min son (20 månader) går 9-15 de flesta dagarna. Ibland 8-16 om det behövs pga av jobb. Tror absolut han har kul med sina vänner men iom hans låga ålder (han däckar tidigt) vill jag som förälder också umgås med honom och vara närvarande i hans utveckling innan han somnar vid 18/18:30 😬 Gör det som känns rätt för er i stunden. Man kan alltid justera sina tider! Inget behöver vara för alltid 😉

 4. Vår son, 4 år, går 6-timmarsdagar. Det finns vetenskapliga studier som visar att barns stresshormon, kortisolnivåer, ökar i takt med antalet timmar på förskolan och att de därför inte ska vara där för långa dagar. Jag tänker själv hur trött jag är efter en arbetsvecka, och då hur trött ett barn måste vara efter x antal timmar i en förskolemiljö.

  Jag är absolut ingen som shamear däremot. Alla föräldrar har olika förutsättningar och alla barn är olika. Jag tror starkt att alla föräldrar gör det bästa som de kan för sina barn. Vi har möjligheten att arbeta kortare dagar (vi är två medelinkomsttagare) och för oss är det naturligt att göra det då, trots att vi förlorar en del pengar och inte kan spendera på samma sätt som människor med heltidslöner kan.

  Tilläggas bör att vår son hellre spenderar sina dagar med oss än att vara på förskolan där han i övrigt trivs och har kompisar. Vi hade kanske tänkt annorlunda om han tjatade om att vara där längre dagar 🙂

  1. tänker att det du skriver som framställer förskolan negativ (stresshormon etc) har att göra med vilken förskola en har sitt barn på? Jag känner att det där är så långt ifrån vår förskola som det bara går, tack och lov. Mitt barn går i en grupp på 6 barn och 2 pedagoger där alla inkluderas (när dom vill) och där det är noll stress eller hög ljudvolym etc. Vi har en superbra förskola dit vårt barn visar tydligt att hon vill gå och hon känns positiv kring den. Hade det inte varit så (stora grupper, rörigt, hög ljudvolym mm) så hade jag helt klart tänkt om och bytt.

 5. När vår son började på förskolan va han cirka 1år och 5
  månader, då gick han 7:30-15 4dagar/veckan.
  Nu när han är 2 år går han 7:30-15 2/dagar i veckan, och 7:30-16 3 dagar/veckan.
  Både jag och min sambo jobbar heltid så det är ett pusslade och stöttning av föräldrar.

  Timmarna tillsammans varje dag blir så få eftersom han går och lägger sig 19.. och det suger verkligen!

 6. Min son fick gå 9-15 i början. märker stor skillnad på honom om jag hämtar 15 eller 16. Barnen har det ju väldigt bra där men blir ju trötta av det så kan man ge korta dagar så tror jag det är jättebra speciellt i början.

  1. Generellt så lämnas vår 1,5 åring mellan 07-07.30 på morgonen och går hem oftast 15.30 men kan bli så sent som 17.30 nån dag per vecka. Men pigg och glad tjej trots långa dagar på förskola. Bara mitt samvete som knakar

 7. Vår stora son går 7-15 och har gjort det från början när han var 16 månader, är nu 3 år.
  Funkar perfekt för oss. Då har vi energi kvar till varandra på eftermiddagen och hinner umgås och leka innan middag och nattning vid 19.

 8. Vår kille går typ 7:45-14:45 varje dag men vi försöker hålla det fyra dagar i veckan. Han är ett och ett halvt och har gått där sen han var 14-månader. Vi har valt det för att då hämtar vi efter mellis och kan leka ute lite och sen äta middag och få en mysig eftermiddag tillsammans. Jag tror dock att det är de vuxna som komplicerar sånt här många gånger :). Ni kommer nog märka rätt snabbt på honom vad han orkar och inte :).

  1. Så är det verkligen, att det kompliceras och övertänks hos oss vuxna 😉 Bestäm utifrån Atlas förutsättningar att orka med eftermiddagen men också hur ni känner såklart. Vill du hämta 14:30 och det är bäst för er, gör det! Men det är ingen tävling i att hämta tidigast ❤️

 9. Min- killar på 19 månader och 5 år går 7-1430/15.
  Innan vi fick lillebror gick stora 7-16 två dagar och 7-14:30 2 dagar sen ledig en dag.
  5 åringen tycker jag hämtar för tidigt. Jag lämnar gärna tidigt när det är få barn och lugnt istället för att komma som alla andra 7:30 till frukost och många ledsna.

 10. Håller med om A:s inlägg. 🙂 Alla måste göra det som passar dem bäst, men Atlas är ju bara liten en gång och kan du hämta tidigt – så gör det! Det kommer en tid när han går i skolan och man inte själv kan styra över tiderna, nu kan du det. 🙂 Jag tror absolut att barnet (så länge man har en trygg tillvaro hemma) har det bättre med sina föräldrar/nära och kära.

 11. Barn ska gå på förskolan när föräldrar jobbar, inte för att barnen ska bli underhållna eller för att föräldrar vill träna, fika, handla m.m. Vi är inga barnvakter! Barnomsorg finns till för föräldrar i behov! Vill man att barnen ska ha roligare än hemma med mamma får man ordna en fritidsaktivitet.
  Mvh förskolelärare

  1. Det här kändes som ett viktigt inlägg i debatten kring förskola. Det varierar ju så. I vår hemkommun får barnet enbart vara på förskolan när vi föräldrar arbetar, vi får under inga omständigheter handla eller träna tiden då barnet är där. I andra städer bestämmer föräldrar själva vad de gör när barnen är i förskolan.

   Jag tycker att det är bra i vår hemkommun. Det fungerar bra när barnet har två vårdnadshavare. Jag kan däremot tycka att ensamstående (oftast mammor) bör få fler timmar i förskolan utöver arbetstiden för att de ska hinna återhämta sig någon gång också.

   Men jag håller med dig om det du säger om hur man betraktar förskolans funktion. Många pedagoger berättar också om det mödosamma i att många föräldrar förväntar sig att deras barn ska uppfostras och lära sig vissa saker i förskolan. Jag tycker själv att det bidrar till en väldigt stor press på pedagoger. Personligen ser jag att föräldrar bär det största ansvaret.

   1. Jag vet inte om det är ett krav i min kommun där jag jobbar men jag upplever det respektlöst av föräldrar som kommer och hämtar sent efter de haft egentid utan att tänka att vi bemannar efter barnantal och har mycket arbete utanför barngruppen som vi snällt får lägga efter arbetstid.

    Jag tycker också att ensamstående bör få återhämtning men jag tycker inte att det ska falla på förskolans verksamhet, utan det får kommunen lösa åt föräldern på andra sätt – annars blir det barnpassning för oss.

    Jag jobbar i Stockholms innerstad och vi har många barn som går sent varje dag för att ”de vill det” och ”de har roligare här” och då brukar vi hänvisa till andra typer av verksamheter eller söka efter barnvakter om det behovet finns. Förskolan är en utbildning och ska ha ett syfte för varje barn. Barn. Inte föräldrar.
    Kram

 12. Min dotter är drygt 1,5 och går 8.15-16.15. Tycker det funkar bra och när jag hämtat innan 15 så känns det snarare som att jag alltid kommer in mitt i något och det blir på något sätt ett konstigt avbrott. Men det kan vara olika från förskola till förskola.
  Jag skäms över detta, men jag blir lite stolt när jag lyckas hämta innan 16. Helt sjuk för det definierar oss inte som föräldrar alls. Tycker att det är bra att lyfta denna fråga och ta bort skammen om ens barn går många timmar på föris.

 13. 6.5 h om dagen räcker nog för en 15 månaders!
  Roligare än så blir det nog inte :p tror inte han kommer klättra på väggarna när ni kommer hem av tristess direkt.

 14. Jag tänker så att kan du hämta tidigt så gör det. Atlas är inte så gammal ännu, men även när de är äldre så är det intensivt för barnen på förskolan. För mig och de jag har runt mig är det positivt att kunna hämta tidigt, inget negativt… På mina barns förskola så har de mer fritt på morgonen innan 8 och efter 14:30 då de är mindre bemannad och färre barn, de mer strukturerade aktiviteterna förläggs mellan 8-14:30…

 15. Min 15 månaders har precis börjat. Hon kommer gå ca 8:30/9-15:30/16. Hämtar vi 16 får vi ju maaaassor av tid tillsammans (3h) och kan hitta på utflykt eller bara vara hemma och chilla. Jag skulle nog inte hämta tidigare även om jag hade möjligheten…. 🙈 Tänk var bra dom har det på förskolan! 👏🏼 Och fram till 15 så har dom aktiviteter, efter 15 är dom ute och leker och då är det fritt fram att hämta närsomhelst. Alltså; förstår om det är provocerande att tänka/säga så men om jag var du skulle jag inte hämta redan 14:30. Använd tiden till jobb så att du helt kan vara med Atlas mellan hämtning och läggning. Så resonerar jag.
  OBS! Det beror självklart på vad man har för barn och hur väl dom klarar förskolan. Skulle mitt barn vara helt slut vid 14-tiden så skulle jag såklart tänka om!

 16. Våran son på 2 år lämnar vi mellan 8-9 och hämtar 16.15 om vi inte får hjälp med hämtning då blir han hämtad 15.30.

 17. Skulle säga att det absolut räcker för Atlas just nu. Jag var hemma med mina två barn länge för att jag visste att pedagogerna inte räckte till för alla barn kände jag och ville hellre uppleva småbarnsåren så mycket det gick. De växer så snabbt <3

 18. 1,5 år gick 9:00-14:30/15:00
  2-2,5 år går 8:45-15:45

  Det beror såklart på vad man tycker om förskolan men så småbarn har det bättre med föräldrarna. Det är först när de är 3-4 år som kanske har roligare på förskolan men mam hinner ha mycket kul på 6 h. Inte så kul att vara ensam kvar på förskolam ovh se alla andra hämtas men själv vara kvar någon timme ensam…

 19. Tycker det låter super nu när han precis börjat fsk och ett tag framåt. Om du kan lägga bort jobbet efter du hämtat.

 20. Våra tjejer går 9-14:30. Perfekt tycker vi. Går så för att vi har möjlighet att hämta o lämna så. Känns väldigt lyxigt. Både för oss som får va med våra gulliga barn. Och dom är pigga och glada på eftermiddagarna. Barnen är små så kort tid-jag vill vara med mina barn. Tror mkt på att man får en bra relation till sina barn om man spenderar mkt tid med dom.

 21. Förskolan blir också en vardag för barnen. Jag tror att det är vi föräldrar som tänker att det är så otroligt roligt men vem tycker egentligen att det är super kul på jobbet varje dag? Jag försöker se till att det är jag som mamma eller deras pappa är den som ändå är har mest tid ihop med barnet på dagen o inte personalen. Ibland går det inte o då är det också ok..

  1. Men ja, precis så!!

   Vi kan älska att komma iväg till jobbet och träffa kollegorna, men det betyder inte att det slår familjen! Men ibland behöver det bli längre dagar och det klarar alla inblandade såklart!

 22. Vi har anpassat både efter hur vi jobbar samt vad skolan har för upplägg. På våran förskola äter dom mellanmål vid 15 så vi lämnar 9 (när vi börjar jobba och hämtar 15,30) efter mellanmålet.

 23. Där jag bor får barnet endast vara på förskolan den tiden jag arbetar, jag får lämna 30min innan min arbetstid börjar och hämta senast 30min efter min arbetstid är slut. Min dotter är 3år och har ganska långa dagar på förskolan, 6.30-16, det som ändå är positivt med detta är att hon har väldigt bra rutiner med sömn, mat osv. Gör det som känns bäst för er! Kram

 24. Härligt med insikt kring förskola i Sverige här i Hong Kong kan barnen få gå på förskola 3 timmar per dag 5 dagar i veckan. Betalar 11 000 SEK i månaden för det men nu har det varit stängt sedan 24 Januari pga Coronaviruset men måste ändå betala. Älskar din blogg Dasha

 25. Tänker ju färre dess ju bättre hehe. Dom små kottarna ska ju vara i skola/jobb hela dagarna resten av livet och skönast för dem o vara hemma och mysa med mamma/pappa ist. Jag vill ju gärna maxa hänget med minimala medans jag kan. Min son går inte på föris än och ska nog inte börja förrens han fyllt två iaf. Kram!

 26. Min dotter är 13månader hon började redan förskolan för sin egna utvecklings skull (jag kan stanna med henne då jag pluggar hemmifrån)..men då dom får mycket att det sociala via förskolan valde jag att låta henne börja redan nu..plus i kanten är att träffa andra barn är alltid roligt, deltid i förskolan är alltid bra innan dom fyllt 3 år .. tycker jag.. min dotter går tisdag-fredag 9.00-15.00 vill jag någon dag mysa med henne hemma hämtar jag henne tidigare eller så stannar vi hemma och myser! Men gå efter vad som passar er bäst.. finns inget rätt o fel i hur man uppfostrar sitt barn! 😁👍

 27. Jag jobbar som förskollärare och tycker personligen 08-15 eller 09-15 är den mest ultimata tiden (om man har möjlighet att välja) då mestadels av undervisningen sker mellan dessa timmar då flest barn är på plats. Min dotter är 20 mån och har precis börjat förskola och kommer gå olika tider men ca. 08:00 – 16:00, 16:30 eftersom jag jobbar heltid så är de bästa lösningen men som tur älskar hon förskolan.

 28. Min dotter var hemma rätt länge men när hon började förskona vid 20 månader så jobbade vi båda heltid direkt. Hon har gått 07.30-16.30 fem dagar i veckan från start. Vi har ingen möjlighet att göra annorlunda. Tur för oss är hon en riktigt ”förskole-tjej” som köpt hela grejen direkt. Hon pratar ofta om att hon vill på förskolan på helgerna 😂 men hade vi en bra möjlighet så hade jag velat ha henne där mindre. Inte för att hon inte har det bra där utanför att kunna få mer tid tillsammans. Hon lägger sig senast 19 och efter middag och bortstädning är det inte så mycket tid att umgås innan läggdags.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *