Att vara rädd

Som tjej är man mest rädd hela tiden tycker jag? Rädd om man går hem sent och rädd när en man går för nära en och rädd när någon okänd söker kontakt?

Är det bara jag eller är ni likadana?

Mitt barn vaknar ju som bekant as tidigt. Det är jättejobbigt på flera sätt. Mest för att jag inte riktigt startar dagen direkt för att jag helt ärligt inte vågar gå hemifrån kl 05.00? Skulle ni gjort det? Efter 06 känns det mer okej och vid 06.30 verkligen okej men just vid 05 inte alls trevligt. För har man otur (vi bor mitt i city) så måste man träffa massa riktigt packade människor och inga “vanliga” har tagit sig ut än. Hehe med vanliga menar jag att vanliga människor sover 05 (!) om de inte har en bebis som väcker med dvs.

Men här är jag ute och går i söndags morse på en promenad strax innan 06. Helt tomt på gatorna! Som tur var så de enda vi träffade på var två poliser. Kändes både skönt och obehagligt? Vad gjorde de ute och GICK vid den tiden? Tänk om jag skulle sprungit på dem som de va ute och kikade efter? Hehe, ja ni fattar hur mina tankar går.

Hur känner ni? Är ni rädda när ni är ute tidigt eller sent eller är ni as cool med det? Ni kanske tycker jag är löjlig? 🙁

27
gillar

9 thoughts on “Att vara rädd

 1. Jag är också rädd. Jag skulle egentligen vilja springa på morgnarna innan jobbet men då är klockan 05 och det är ju liksom sen natt vilket känns läskigt. Så hemskt att det ska behöva vara så.

 2. Jag bor i en sämre stadsdel i London och rör mig över hela stan på alla dygnets timmar och känner mig i regel fine. Jag jobbar på rättspsyk och har arbetat inom beroendeenheter så är van vid mördare, våldtäktsmän och narkomaner hehe. Däremot är jag rädd för så mycket annat (klaustro, ormar, faktumet att vi ska dö, etc.), men jobbar på detta i terapi. Tänker att även dina rädslor är aningens (men fullt förståligt) oproportioneliga (att föda vaginalt, att gå ut på Stockholms mest välbärgade stadsdel på natten). Detta representerar något annat i ditt psyke, kan det vara värt att utforska detta? Puss fina Dasha, har följt dig urlänge!

 3. Håller inte med kommentaren ovan om att det är oproportionerliga rädslor du har. Det är mycket “skummisar” i city på småtimmarna. Jag bor i Birkastan och tycker att det är en stor skillnad och upplever det som mycket lugnare här. Här går jag hem sent på natten, men ringer ändå alltid min kille för säkerhetsskull. Tycker du gör helt rätt i att ta det lite piano och vänta till 06 när folk som jobbar börjar gå ut. Inte kul om något händer, särskilt inte med bebben. Däremot är det ju egentligen helt sjukt att man som tjej ska behöva tänka så hela tiden!

  1. Hej, jag jobbar som konditor på Östermalm och kommer fram till jobbet 05.30 ungefär, när jag kommer dit så har redan 3-4 personer också tagit sig dit innan mig.. Vissa dagar känns allt så klart läskigt, men nästan alla dagar så är det är bara ”normala” personer ute, som antingen är på väg till sina jobb, rastar hunden eller tar en tidig löptur. Ibland känner man sig som ensammast på planeten där man går, men har lärt mig att det nästan alltid dyker upp nån bara minuten efter en själv. Hoppas det kan kännas lite lugnande av att veta att vi är många normala där ute som bara är på väg nånstans också..

 4. Klockan 9.30 i lördags morse kom en man fram och ville hälsa. Då man vart med om jobbiga män förut så tackade jag vänligt nej till att hälsa. Då lackade han ur helt och hållet, stod och skrek på mig. Så jag fattar HELT att du inte vill gå ut så tidigt. Finns det knäppisar 9.30 en lördag finns det nog ännu fler 05.00..

 5. Hur orkar du gå ut så tidigt? Jag har också en bebis som vaknar tidigt men jag är halvt död innan kaffe, frukost och nyhetsmorgon ett tag 😉

 6. Jag tycker Stockholm och innerstan har blivit så ocharmigt. Absolut om man lever singelliv, älskade att bo i stan då men nu med en bebis så tycker jag bara det är smutsigt, massa avgaser, drogpåverkade människor och trafik. Överreagerar förmodligen men känner mig sååå otrygg inne i stan med barnen. Vi har flyttat ut till Danderyd och älskar varje sekund!! Tips om du känner dig otrygg att flytta, man ska känna sig trygg där man bor. Går ju på femton min att ta sig till stan för luncher, middagar osv. Kram

 7. Förstår dig helt! Jag känner likadant men sjukt att man ska behöva vara rädd. Har blivit lite bättre nu när vi flyttat ifrån stan till Liljeholmen. Känns som om det är mer “normalt” folk ute på morgonen vid kajen. Folk som rastar hundar och är ute och morgontränar, simmar etc

  1. Haha ”från stan till Liljeholmen”, det är typ 300 meter Liljeholmsbro som skiljer stan och Liljeholmen åt :’)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *