Hur sover era bebisar?

Ni är ju så många här inne med barn och ni kan alltid allt när jag frågar. Så mysigt att vi har det här forumet och även min FB grupp. Är ni med där alla Mamas? Där diskuterar vi om våra små barn. Högt och lågt! Allt är verkligen välkommet och det är så mysig stämning.

Men nu till denna natten. Atlas har sen ca en månad tillbaka börjat röra sig ganska mycket i sömnen men inatt var det verkligen overkligt mycket. Det var som om han aldrig slutade sparka med bena upp i luften och vifta med armarna åt alla håll. Jag fick så många sparkar i snittet inatt att jag visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till ett tag. Och slag i ansiktet ska vi inte ens tala om… Du kanske ni undrar varför jag ligger så nära honom? Jo men då sover han bäst. Och längst. Utan att han nuddar mig sover han ca en timma. Men med mig nuddandes sover han lätt tre-fyra timmar åt gången. Men nu blev jag ju väckt ändå… Så frågan är. Är det nu han ska börja sova i den fina lilla sängen som stått bredvid våran säng i tre månader? Är det nu det händer? För innan har jag värderat min sömn mer än att börja lära honom sova själv men nu är ju min sömn ändå lidande så då kanske det är lika bra att börja träna honom sova i egen säng? Ska ju poängtera att han sov hur bra som helst inatt. Han blev inte alls störd av sitt härjande. Bara jag, hehe.

När började era bebisar sova i egen säng? Var det även eget rum eller i ert rum? Vart det svårt? Hur gör man? Jag vet ju att han sover bättre med mig bredvid…

16
gillar

Rekommenderade inlägg

30 thoughts on “Hur sover era bebisar?

 1. Vi började med sidebycriben bara efter någon vecka. Han låg där i sitt baby-nest,väldigt smidigt att bara dra honom till sig på natten för matning. Och efter typ två månader låg han i den utan babynestet. Tycker att du ska testa och se hur det funkar, är ju viktigt att din sömnkvalitet är ok.

 2. Min tjej på 1 år och 9 mån sover fortf med oss i sängen. Mysigaste som finns! Och såå praktiskt när man slipper gå upp när hon vaknar. Bara att lägga en hand på henne så somnar hon om. Kanske att hon snart får börja sova i egen säng men helst väntar jag tills hon själv väljer det. Tror det ger trygga barn. Kram

 3. Min dotter är ca 2 veckor äldre än Atlas och hade också extrema benövningar nattetid för ett par veckor sedan:) Det höll i sig ett par dagar. Men jag flyttade över henne till bedsidecriben med nestet och ligger själv tätt intill, det verkar fungera 🙂 iaf än så länge!

 4. Jag och min son (1,5 år) sover fortfarande ihop. Jag har inga planer på att få honom att sova själv just nu. Dels tycker jag det är jättemysigt att ha honom nära, och dels är jag för samsovning. Det har varit ett helvete i perioder och många månader har jag vaknat 1000 gångerna per natt, men jag är övertygad om att det är det bästa för just mitt barn. Jag tänker att han ska sova i egen säng när han själv vill/är redo. Det kanske dröjer tills han är 8 år men det är helt lugnt för min del.

 5. Min dotter har sovit i sitt crib från start men växlat med att sova med mig (oftast på, hehe). Samsovning är så mysigt! Men… precis som Atlas blev det ett jäkla härjande där och som du säger så påverkades inte hon men jag. Dock så var det inget härjande när hon sov på mig, mage mot mage, då var ju alla lemmar ”fastlåsta” eller hur jag ska säga. Men, i takt med att hon växer och blir tyngre plus härjandet så sover hon nu i egen säng i eget rum. Det gör hon fram till typ 01, sen när jag matat värdesätter jag sömn mer än att natta om i sängen så då sover hon på eller brevid mig. Nu när hon sover i eget rum så är det jag som ligger och reagerar på vartenda ljud på babymonitorn (med video). I den här familjen är det alltså inte baby som behöver sovtränas men jag, hehe. Hon verkar sova bra oavsett vart hon sover, vilket är så skönt! Även om det är supermysigt med samsovning och babys behov kommer först så kom ihåg att du måste sova bra för att orka. Så du kanske ska prova med crib? Ett tips är att köpa tassar från brio eller Britax (sök på vyssan lull tassar), då förvandlar du sängen till en vagga och kan sträcka ut handen på natten och gunga om han blir orolig. Min dotter behöver vaggas till sömns så om Atlas är samma är dom tassarna guld värda pengarna!

 6. Vår tjej är 4veckor på söndag och vi brukar liggamma i sängen på kvällen och när hon somnat lyfter jag över henne till babynestet som ligger i bedsidecriben. Ibland sover hon bredvid mig i sängen efter hon ammat men då sover jag sämre.
  Vår lilla brukar också sprattla mycket och låta en del men utan att hon vaknar.

 7. Jag sover fortfarande med min som son som är fyra hehe. När han sparkas och viftar lägger jag mig bara med ryggen mot honom och fortsätter sova!

 8. Här har vi en till som lever rövare om natten 🙋🏻‍♀️ Min son blir 3 mån imorn och vi har för någon vecka sen lagt honom i egen säng som står bredvid min så att jag kan lägga en hand på eller hålla hand med honom om han behöver hjälp att komma till ro <3 har funkat bra förutom de senaste två nätterna, kanske pga av 3:e utvecklingssprånget.. Sen samsover vi från typ 7 tillls vi går upp!

 9. Dottern som snart är 6 månader började sova i egen säng när hon blev 5 månader och i eget rum några dagar där efter kan ju säga att det har underlättat en hel del jag sover bättre och bebis sover bättre i sin egen säng då hon har mera utrymme att röra sig på

 10. Tack för att du tar upp så bra ämnen Dasha! 🙂 Min lilla tjej är fem veckor och härjar runt med armar och ben i sömnen (bara på natten förstås, på dagen sover hon väldigt lugnt och stilla…). Hon för också en himla massa oväsen som stör hennes päron 🙂 Från början sov hon i en egen liten vagga bredvid oss men sen någon vecka tillbaka vill hon nattetid bara sova på oss (mage mot mage) eller tätt intill mig efter att jag liggammat. Har inga egna tips men ville lämna en kommentar då jag kände ”ah – precis så är det för oss” när jag läste ditt inlägg. Tack för en bra blogg, alltid kul att gå in här!

 11. Jätte bra att du tar emot tips, men jag tror att du vet bäst så lyssna på din magkänsla och ta det rådet som känns bäst!
  Vi samsov som ni i ca 3-4 månader. Sen märkte jag att vi började störa varandra mer än det va mysigt (sååå mysigt) så då gör jag så att jag lägger dottern i bedsidecribe när hon ska sova för natten så lägger jag mig på skarven mellan vår och hennes säng och ammar henne tills hon somnar. Sen har jag en sovorm som jag lägger där jag låg så att det inte blir helt tomt när hon vaknar till på natten.
  Nu är hon 7 mån och ska börja sova i eget rum då jag märker att vi stör och väcker varandra på nätterna när vi hostar till, vänder oss, går på toa, mm. Jag tror att man ska göra förändringarna när man själv vill och bebisen är redo det. Lyssna på din magkänsla så kommer det bli bra!

 12. Jag har en bed side crib, min 4 månaders har sovit i den i perioder. De senaste 3 veckorna har dock varit kaos så nu samsover vi . Det enda som funkar är att amma heeeeeela natten, eller hon har iaf tutten i munnen. Eftersom vi har 150 cm säng har pappan blivit utskickad på en tältsäng som från början stod ihop med vår säng men som suksesivt flyttat in i rummet bredvid 😅

 13. Vi har en på 2 år och jag älskar vår sovrutin. Han sov själv i sin egna säng från bara någon månad. Visst slet min sambo men det vi har nu är en kille som kan sova överallt, i alla sängar, bli nattad av vem som helst, själva nattningen tar exakt (varje gång) två böcker, en sång och några pussar, sen går vi ut från rummet och han sover som en sten mellan 19.00-19.15. När han var runt 1 vaknade han självklart på natten och då fick vi komma in och natta om men inte nu. värdet för oss är att vi kan vara ett par efter 19, och föräldrar mellan 05-19. Det värdesätter vi mycket❤️ Viktigast är att man gör det som passar en själv, bebisen vänjer sig efter hur det är runt om kring.

 14. Min dotter sov från start i bedside crib bredvid min säng.. Jag sov uselt i ca 4veckor för hon rörde sig/gav ifrån sig massa ljud under natten. I v. 5 rullade jag ut cribben i vardagsrummet (bredvid sovrummet, med öppen dörr) 2 veckor senare flyttade jag den till hennes egna rum. Det var apjobbigt att gå upp och amma i annat rum (jag hade svårt somna efteråt) men min dotter sov såååå mycket bättre och jag tror inte hon minns hur det är att sova nära mamma. Ibland försöker jag få henne att sova med mig för att få mysa lite men hon vägrar somna och ligger bara och sparkar, sen när jag flyttar henne till sin säng somnar hon oftast väldigt lätt. Men såklart, ALLA barn är olika.

 15. Heeeej!
  Jag tror också det är viktigt att skilja på mammor som ammar och mammor som ger flaska..
  (Menar inte att det ena är bättre än det andra)
  MEN jag och min son samsov tills han var 9 månader och då liggammade jag honom VARJE timme hela nätterna, sedan fick jag ett psykbryt av för lite sömn och skulle lära honom att sova i egen säng.. det har vart ett rent helvete vill jag säga! Nu 2mpnader senare går det liiiiite framåt…
  Så mitt tips är att börja så tidigt som möjligt med att ”lära” honom att sova själv…
  JAG tror att barnen vaknar oftare när dom sover bredvid bröstet (om det finns mjölk i) för att dom känner lukten …
  Bara min inbillning kanske!
  Nästa unge får en flaska i munnen dag 1 hahaha
  Lycka till

  1. Jag håller verkligen med dig!! Av alla mammor som jag känner har dom som 100% helammat haft det värst med sömnen! Jag är såååå otroligt glad att jag inte lyssnade på BVC utan testade flaska tidigt och fortsatte med 1 flaska 1 gång om dagen för att sedan vid 5 månader avvänja bröst och sluta amma vid 6månader. Självklart förstår jag är bröstmjölk bra för en bebis men om man bara ser till sömn så tycker jag att det verkar vara en stor fördel med flaska, därför kommer jag försöka kombinera både amning och flaska tidigt vid nästa barn också. Kommer antagligen få äta upp detta joch amma i 2år för nästa barn vägrar flaska och vanlig mat hehe..

   1. Ja fast det där stämmer nog inte helt 🤔 Har en 5 månaders tjej här hemma som i en månad nu sovit själv i crib bredvid sängen. Liggammar till sömns vid ca 22/23 och sen sover hon där till ca 6/7 på morgonen och då tar jag över henne och liggammar igen och sen sover vi till ca 8.30-10.00 😍

    1. Åh vad skönt för dig 🙂
     Jag hade/har tyvärr i te haft sån ”tur”
     Iofs blev det värre efter 6 månader..
     hoppas det håller i sig för dig dock!!!
     Jag helammade tills han var 7månader!

 16. Vår dotter är 1.5 år, har sovit själv sen start då hon sov i bedside crib bredvid mig o enstaka tillfällen på mig/pappan. Sov även ofta bredvid mig delar av nätterna vid nattamning. Sov sen själv i eget rum från ca 3 månaders ålder, efter matningstillfällen mitt i natten fick hon somna själv- det gick bra rätt snabbt m lite rumpbuffande. Jobbigt att gå upp från sängen men så värt det när det blev färre o färre mattillfällen på nätterna. Jag var lite nojig i början när hon var i ett annat rum men alla 3 började sova så mkt bättre. sen jobbade vi successivt bort mattillfällen på nätterna. Hon har sovit hela nätter läänge, går själv till sängen när hon ska sova o sover 18-06.30. Helt fantastisk sömn har vi blivit bortskämda med- mkt pga att hon sover själv är jag övertygad om, och att hon är trygg med att somna själv, så trygg tjej överlag och kan läggas av andra än oss. Får se hur det blir med tvåan som är på gång.. de är ju individer o vi föräldrar likaså-gör vad som passar er bäst :). Vi kommer försöka med samma metod när lillkillen är kring 3 månader.

 17. Min son sov så dåligt att jag sökte hjälp av barn specialister och barn läkare alla gav råd att han ska sova i eget rum. Så när han va 4 mån vi flytta han till eget rum och han sov hella nätterna sååååå skönt.

 18. Vår lilla på 10 veckor sover i sitt bedside crib bredvid mig då vår 6-åring kommit in i någon slags separationsångest ska sova tätt tätt intill. Väldigt trångt i sängen kan man säga. Men av erfarenhet ”rider vi ut stormen” igen då det där med att sova i egen säng verkligen gått i vågor för oss.. 6-åringen sov hela nätter från han var 5 månader, men vaknade helt plötsligt 20 gånger per natt när han blev 9 månader för att sova bra igen när han fyllde 1 år osv osv… Så vi har verkligen varierat mellan att samsova och sova själva 😊 lyssna på din magkänsla och gör vad som känns bäst! Jag har ibland sovit i sonens rum för att få sova ibland 😂

 19. vadå egen säng? aldrig hört talas om 😂 vår 15 månaders sover fortfarande brevid oss. Eller snarare vi gjorde ett försök att han skulle flytta in i eget rum och sova i egen säng men det slutade med att vi har en säng där inne som vi sover i. Det positiva är ju iaf att han sover i sitt rum (även om vi sover där med honom 😂😂)

 20. Vår dotter på snart 15 månader har sovit med oss direkt i sängen sen dag 1, utan babynest, och hon sover fortfarande med oss.. Vi försökte när hon var 5-6-7 månader att få henne sova i egen säng under fler veckors tid men det var inte hållbart och bara en plåga för oss alla. Jag får många slag och sparkar under natten men har väldigt lätt att somna om, ibland väcker hon mig och sin pappa med ett slag i ansiktet 06.00 men åååh så gosigt det är att krypa ner i sängen på kvällen när hon ligger där och trynar. Testa någon vecka eller två att låta honom somna i egen säng och utvärdera hur det känns 🙂

 21. Leah blir 3 mån på tisdag!
  Hon började sova i sin egna säng för ca en månad sen kanske. Går jätebra o gjort det sen start! Vänj honom vid den genom att lägga honom där när han sover på DAGEN! Så gjorde jag iaf!
  Vi delar rum men vi sover i varsin ände av rummet

 22. Min sambo tvingade mig att låta sonen sova i sin egen säng när han var 2v bredvid oss då vi sov så dåligt när han sov mellan oss. Vi flyttade till hus när han var 5 månader och sen dess har han sovit i sitt egna rum som är bredvid vårt sovrum

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *