Hur söver ni era barn?

Fan de är verkligen mycket jobbigare att sluta amma än vad jag trodde de skulle vara.

Jobbigaste är att Atlas blir så arg på mig nu när jag försöker söva honom på annat sätt än med amning. Innan har det inte varit några konstigheter alls att söva i vagnen (dagtid) utan amning om vi inte är hemma men nu funkar det inte alls? Han blir bara arg och skriker… Och vagga hemma fungerade inte smärtfritt heller. Igår tog det mig i vagnen 1.5 Tim att söva honom och sen att vagga honom hemma runt en timma. Det är liksom så psykiskt jobbigt. Jag blir så ledsen när han är ledsen. Douglas tar ju alla nätter och gjort sen i fredags men nu jobbar han och igår var det inte en glad Atlas med mamman. (Men nätterna går över förväntan SÅ BRA).

Eller det är inte sant. Han är AS GLAD emellan sovstunderna. Han är verkligen så jävla soft att hänga med nu. Men så är det som om han blir arg på mig för att jag söver på annat sätt nu… Vi fick iaf kuta hem från Sturegallerian igår mitt i spöregnet för det gick inte under några som helst omständigheter att söva honom där. Gick tom ut och stod under ett tak utomhus ifall han skulle trivas där bättre… Man älskar inte när ens barn skriker på offentliga platser. Hehe. Finns ju trevligare saker.

Men nu är det en ny dag och THIS TOO SHALL PASS.

Kan inte ni berätta hur har ni sövt era barn när ni slutat amma? Obs att Atlas inte tar napp eller flaska med välling/ersättning.

15
gillar

26 thoughts on “Hur söver ni era barn?

 1. Har exakt samma situation som du med en kille i samma ålder. Det enda som funkar är att sitta med honom i ett tyst, mörkt rum och vagga vagnen fram och tillbaka samtidigt som jag sjunger. Obs, funkar bara om han är lugn och jättetrött annars blir han arg! Det andra sättet som ALLTID funkar är bärselen där somnar han jämt. Men det tar som fan på ryggen eftersom min bebis är så tung hehe. Så det alternativet försöker jag undvika. Fortsätt kämpa, vi mammor är bäst!

 2. Styrkekramar till dig! Det kommer ge med sig, det SKA ge med sig! Jag kan inte ge tips eftersom jag varken ammat (eller jo, fast bara i 4 veckor) och min dotter tar napp och flaska så då det ju nattningarna lite annorlunda ut. Men det jag kan säga är att när jag gick från att natta i famnen till i sängen var det INTE kul, riktigt arg och ca 1-1,5h nattningar… Nu är vi nere på 20min men kan ta 45 som sämst. Seger ändå! Den sömncoach jag var i kontakt med för att få bukt på insomning och sömnen (Hanna Bergenkull, lyssna på hennes sömnavsnitt i podden rulla vagn!) sa att det finns vissa saker man inte kompromissar med, däribland nattningar som precis som med bilbälte i bilen är en fight som du som förälder alltid ska vinna. Låter hårt men jag tycker det tänket har funkat för oss. Förändringar tar tid men jag hoppas att det snart ger med sig för er!

 3. Dagtid kör vi alltid selen – det tar mellan 5-10 min sedan sover han som en stock. Då lägger vi ner honom i vagnen/ sängen och sedan sover han vidare.

  Att sluta amma vid nattningarna var en jäkla kamp! Jag blir också så ledsen när han är ledsen men man får bara inte ge sig! De protesterar ju för att de är vana vid ett visst sätt, om man är enträgen så fattar de tillslut att det inte är någon mening att protestera.! Jag stoppade in mina AirPods och lyssnade på lugn musik och bara låg bredvid och klappade på honom och sjöng. 5 helveteskvällar, sedan ”gav han upp” och somnar nu utan skrik!

  Kämpa på, och var konsekvent! Du är grym!! Kram

 4. Det enda som funkat för mig är att dansa honom till sömns, har en “godnatt-spellista” så det alltid är samma låtar vilket jag hoppas hjälper honom förstå att det är dags att sova. Sen dansar vi tryckare tills han somnat. Ibland blir han vansinnig o då lugnar jag honom med lite frisk luft. Börjar bli tungt nu när han är över året, men ändå så mysigt när han somnat i famnen o man kan stå kvar o bara titta på hans söta lilla sovande ansikte en extra stund. Gjorde likadant med storasyster, som nu är 3 år och superlätt att söva. Bara bädda ner o pussa godnatt, ibland läsa en bok om hon vill mysa lite. Finns så klart massa sätt som fungerar men för oss har det känts rätt att dom fått somna där dom är trygga, så att sova blir en mysig grej. Lycka till!

 5. Min dotter är 9månader och hon får sin napp, snuttefilt och så vaggar jag henne i famnen. Oftast sitter jag ner och vaggar eller går runt och vaggar. Hon somnar på 5min. Jag slutade amma vid 6-7månader men hon somna bara vid bröstet tills hon var 3månader ungefär. Är Atlas inne i en utvecklingsfas kanske?
  Då brukar alltid sömnen strula!
  Just nu har vi mest problem med nätterna. Hon vaknar av mardrömmar och vägrar sova i egen säng.

 6. I början fick vi gå runt och vagga och sjunga i famnen. Länge..(slutade amma vid 9mån) nu räcker det att ligga bredvid o läsa och sjunga även om det kan ta lång tid (13mån).
  Min bebis Har heller aldrig velat ha välling så jag började ge gröt på natten.. köpte tomma klämmisar o fyllde med liiiite lösare gröt. Då kan man ge honom liggandes. Har gjort så i fem månader och funkat perfekt.

 7. Jag slutade amma helt precis när vår dotter fyllde 1 år i Februari. Amningen precis innan nattning var den som rök sist. Jag behövde åka bort i två nätter och det var bara pappan hemma (gissa HUR nervösa jag var!!) Men det funkade hur fint som helst. Hon har heller aldrig tagit napp eller flaska/ersättning. Tror verkligen att barnet VET om mamman är i närheten eller inte.

  Det jag gjorde sedan kanske 6 månaders ålder var att jag ammade men tillät henne inte att somna i min famn. Alltså, ammade (försökte alltid hålla henne vaken, vilket inte är jättesvårt då de ammar så fort när de är lite äldre) och sedan la ner henne i hennes säng. På så vis lärde hon sig att somna utan tutten samtidigt som hon var mätt och belåten så att säga. Alla bebisar är ju så olika men du kanske kan försöka att amma honom och sedan lägga ner honom i sängen när han är vaken. Då vet du att han är mätt och inte gråter pga hunger utan bara utav ren vana att somna med/nära bröstet. Det tar ju sin tid innan han vänjer sig men bara håll ut. Som personen ovan skrev, man tummar inte med sömn 😀 Kan varmt rekommendera Anna Wahlgrens “sova hela natten”. Blir så ledsen att hon jämt förknippas med någon form av tortyr approach och den sk. 5-minutersmetoden. De som läst boken vet att hon tar STARKT avstånd ifrån att barn ska gråta sig själv till sömns. Bara okunskap att påstå ngt annat. Sen behöver man ju inte göra exakt som hon lär om man inte tycker det passar sitt barn/rutiner osv. men det jag verkligen lärde mig av henne är hur man som förälder måste ta kontrollen och visa att det är vi som bestämmer hur, var och när barnet ska sova. Som förälder måste man vara tydlig och inge trygghet både i tonläge när man talar med dem samt hålla fast vid rutiner, kväll efter kväll. Tycker definitivt boken är värd att läsa och har ett bra budskap. Sömn är det absolut finaste och viktigaste vi kan ge våra små.. och oss själva 🙂

  Vår lilla tjej är idag enkel att lägga i 8 fall av 10 men don’t get me wrong… hon har sina moments och faser och växande tänder som då och då, med jämna mellanrum, krånglar till det. Men så är det ju med barn 🙂

  Håll ut, snart kommer han sova själv i egen säng och genom hela natten!

 8. Hej Dasha. Mina tvillingar är 4 år. När vi hade problem att söva dem i bebisåldern satte vi alltid på dammsugaren!! (Finns även brusljud på spotify). De somnade som stockar till detta brus från dammsugaren. Kram och lycka till.

 9. Nattar nästan alltid min 9-månaders i sjal. Det fungerar väldigt bra, speciellt nu efter han lärt sig krypa etc då han inte kan komma till ro alls om han ligger själv eftersom han då inte kan låta bli att krypa omkring trots att han egentligen är trött.

 10. Hej! Inget ifrågasättande bara nyfiken, varför slutar du amma? Jag ångrar lite att jag slutade för nattningarna både dag och kväll har krånglat sedan dess, han har svårt att komma till ro och vi får ligga bredvid honom i sängen i 30-90 min med ett argt barn tills han somnar. Annars funkar ibland att vagga vagnen reeeejält utomhus. Känner nu i efterhand att det var dumt att ändra på ett fungerande koncept… Dvs amma till sömns

 11. Han är ju jätteliten fortfarande ❤️
  Har jag missat att han äter sig mätt på fast föda nu? Alltså, riktig mat som huvudmål – inte bara gröt eller klämmisar, va? För annars måste du få i honom ersättning om du inte vill amma. ❤️

 12. Jag slutade amma min son när han var runt 8-9 månader och då fick jag tyvärr bära och vagga honom till sömns.. och sen bara lägga ner. Vid 10 månader började vi öva på att lägga oss i sängen tillsammans och så gav jag bara lite vatten i hans flaska (han ville heller aldrig ta napp eller ersättning/välling) och då drack han lite vatten (grät väl någon dag) men sen gick det över.. bebisar brukar ge med sig efter någon dag så det blir bättre snart!! Nu somnar han superlätt, exakt på samma sätt och han är 15 månader 🙂

 13. Fem-minuters metoden sedan min bebis var 3 månader (googla och följ instruktion till pricka! Om du känner att det är något för er). Idag är min son 3 år och nattningarna är mycket sällan ett problem. “Nattinatti” sedan lämnar vi rummet och låter vår son få somna själv (så har det då alltså sett ut sedan han var 3 månader). Ibland (kanske 2 av 7 kvällar, annars somnar han direkt) får vi gå in och “påminna” honom att sova efter en stund, om han fastnar i att sjunga/prata för sig själv.. OFTAST räcker det då att gå in en gång efter nattning och sen sover han. Idag skulle han förmodligen inte kunna somna med oss i samma rum. Vi stör bara. metoden kan absolut känns tuff som förälder, men för oss har det varit GULD värt sedan dag 1. Barnet sover alltid gott och vaknar alltid pigg, trygg och självständig i sig själv och vet precis att och vart han har sina föräldrar. 💞

  1. Älskar den metoden, körde den också på dottern och folk är bara gapar när dom får höra hur enkelt hon somnar 🙂 och alltid utvilad sen när hon vaknar! nu är hon 4 och vi kommer köra samma på lillebror sen som nu ligger i magen:)

   1. Jag körde 5-min metoden ”light” när mitt barn var 6 månader. Dvs satt bredvid sängen och klappade och sjöng men plockade inte upp mitt barn (som skreeeek) ok, ”I gave in” 2ggr under första 2h-läggningen för att lugna hen. Nästa läggning tog det 1,5h, sedan 30min, sedan 5min. Sedan dess har det gått smärtfritt 99% av gångerna (hen är 1,5år idag) och hen somnar själv i egen säng. Blev själv förvånad hur ”enkelt” det var.. såklart, fruktansvärt att höra sitt barn skrika men värt 12-13h nätterna efteråt och mitt barn är glad och utsövd på dagarna. Men vad som funkar för en fungerar ju inte för alla..

 14. Vår son i samma ålder älskar sina Dinglis-snuttisar och måste ha en sån när han ska sova. Ofta trycker han typ in tyget i munnen och myser lite med den och efter en stund somnar han. När han väl sover sen har han inte den i munnen men har den nära till hands och gosar in sig om han vaknar upp och ska somna om igen. Funkar även för honom att somna om själv på natten om han har snutten bredvid i sängen.

 15. En fråga bara… hur tror ni man sövde barn förr i tiden? Vi har fött barn i många många år… då hade man inte telefoner och dylikt för att ha ljud när barnen skulle sova?!? Det är det sjukaste jag hört!!! Jag har en dotter på snart 7 månader.. henne valde vi att söva direkt nästan i egen säng efter matning på kväll/natt. Inga konstiga ljud på telefon, dammsugare mm…Det blir bara dåliga vanor… sen finns det såklart omständigheter osv där det behövs särskilda metoder, och det säger jag ingenting om!

  1. Visst är det så, att vi skapar (o)vanor för våra barn och oss själva. Men vad gör man inte när dom inte somnar? Jag förstår att du utgår från din situation där du verkar ha lyckats med läggningar. Grattis! MEN, jag tror varken Dasha eller nån mamma i det här kommentarsfältet vill få pekpinnar utan snarare pepp och tips och råd. Så istället för att dela med dig av din stenålderssyn gällande teknik…👵🏼 kanske du kan dela med dig HUR du rent praktiskt gjort när du söver ditt barn? Tror jag uppskattas mer än en syrlig kommentar 😉 Och kom ihåg, vi gör alla det som är bäst för just vårt barn. Och att alla barn är olika.

 16. Jag har alltid gett min dotter en flaska med välling eller ersättning så har hon somnat i min famn utan vaggning. Har ni testat alla olika sorters flaskor? Och var det längesen ni testade med flaska – testa igen! Ena sekunden gillar dom inte något och sedan nästa så går det bra (har haft vänner med samma problem)😅 vi började ge 50% ersättning blandat med 50% välling för att introducera vällingen och nu älskar hon välling. Lycka till. ❤️

 17. Åh fina Dasha jag förstår din frustration. Men jag undrar också, måste du sluta amma på kvällen/natten?
  Mitt första barn slutade amma självmant då den riktiga maten vart mer intressant (vid 10 månader)
  Andra barnet slutade redan vid 6 månader då vi introducerad flaska och ersättning.
  Vi gör alla det som är bäst för oss och vårt barn men min inställning är att gå med och följa barnet. Och verkligen tänka efter varför och för vem gör vi vissa ändringar. Hur klyschigt det än låter så går tiden med våra småttingar så otroligt fort, njut av varje “fas” även om den i stunden kan vara utmanande och påfrestande.
  All lycka till dig Dasha

 18. Har sen bebis var 3 månader ammat, sjungit en gammal vaggvisa och lagt bebis i sin egen säng. Sagt godnatt och sen har han somnat. Nu är han 7,5 månad och får välling på kvällen istället, sjunger vaggvisa och lägger honom i sin egen säng där han somnar. Att bära runt i bärsele eller vagga till sömns i famnen blir svårare ju äldre och tyngre de blir så försök att låta honom somna själv i sängen istället. Amma innan och lägg ner honom i sängen så kan du sen successivt byta ut amningen mot gröt eller liknande. så när du vant honom vid att somna själv istället för vid bröstet, då är det nog lättare att sluta amma. Då blir det liksom bara en sak som byts ut. Om han nu ammat sig till sömns och helt abrupt varken får amma eller somna vid bröstet, då kan det såklart bli svårt för honom. Så ta en sak i taget, först somna själv sängen inte vid bröstet, sen sluta amma, det är mott tips och funkade bra för oss när jag slutade amma för en månad sen ungefär. Lycka till ❤️

 19. Så segt! Min dotter slutade amma (av sig själv från en dag till en annan) när hon var precis 7 månader. Hade aldrig tagit napp eller flaska (också veeeerkligen försökt få henne att ta flaska med mjölkfri ersättning då hon är allergisk mot mjölkprotein och diverse annat och jag fick ju inte äta det när jag ammade därför).

  MEN jag försökte och försökte med nappen i en veckas tid efter att hon slutade amma och till slut tog hon den!! Nattningen blev därför bra igen. Jag erbjöd olika nappar när hon var på bra humör, tex satt i gungan eller lekte roliga lekar. så det är mitt tips. Hoppas det funkar! Hon är nu 18 månader och somnar fortfarande bra med napp 🙂

  Lycka till!!

 20. Jag tror det bästa är att ställa sig frågan: vad är syftet med att sluta amma?

  Personligen har jag inte kommit på en bra anledningen. Jag har heller inte ett behov att sluta amma.

  Vår dotter är 16 mån och jag ammar fortfarande, även på dagen om det finns ett behov (ytterst sällan). För mig finns ingen anledningen att sluta amma. Personligen har allt fallit sig naturligt och det tror jag även gäller kvälls och nattamning.

  Värt att säga att vi ännu inte haft problem med sömnen (första 5 mån sov vi till kl 12 på dagarna, sedan kl 10 och nu vaknar vi kl 08.00). Nattningen (kl 19-20) tar 10 min och visst får man gå in ca 1-3 per kväll för att hon ska få snutta 2-5 min. Sedan en kort snutt runt kl 06. Jag kommer fortsätta med detta då samtliga i familjen är utvilade. Det rekommenderas även att man bör amma tills de är 2 år.

  Du gör som du vill men gör inget som inte känns bra för er.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *