Men vad är ett jämställt förhållande?

Gör Douglas mkt i hemmet? Du verkar göra så mycket. Hoppas ni har det jämställt <3

Fick en väldigt intressant fråga imorse. Har också fått några där det frågats hur mycket Douglas kommer vara hemma med Baby. Om vi ska dela på föräldrarledigheten rakt av *för ett jämställt förhållande*.

Men vad är ett jämställt förhållande?
Är det att allting ska delas 50/50? Städ, kostnader, principer and so on?

Jag tycker att ett jämställt förhållande är ett förhållande där båda parter är nöjda för det första. För det andra tycker jag att alla familjer ska avgöra sådant själva. Kommer Douglas och jag dela på föräldrardagarna rakt av? Absolut inte. Douglas jobbar lite mer än 150% med två olika bolag. Jag har ett jobb där jag kan jobba från prick var som helst (i världen! men också hemifrån, kontoret, cafe, hos en kompis etc) så för mig att ta med Baby och tex spela in en Youtube, eller blogg, instagramma är extremt mycket lättare än att Douglas tex ta ledigt från två företag i exempelvis sex månader där han har mer eller mindre ansvar för över 50 personer. Det hade i största sannolikhet slutat i att vi inte skulle kunnat skaffa barn idag, utan fått vänta några år när hans företag kan stå lite på egna ben.

Vår plan är att jag på helgerna ska jobba med mina sociala medier och han då ta mer ansvar för Baby. Men vi får se hur allting blir när han är här. Jag är övertygad om att vi inte kommer stöta på några större problem <3.

Vad gäller just sysslor i hemmet är jag lyckligt lottad att Douglas äger en städfirma så på den fronten gör jag inte mycket men allt vardagslull är det absolut jag som fixar med. Men det har jag ingenting emot för det gör jag mycket bättre än vad han gör! Hehe, har ni sett hur män bäddar sängen… Eller iaf min kille. Sedan ligger alla elektronikrelaterade frågor på hans bord, att fixa internet, installera tv, skruva ihop möbler (!) fixa med lampan i badrummet som glappade tex. Sen nu, när jag är gravid gör han väldigt mycket av det där lull-lull jag gör i vanliga fall. Han lagar nästan all mat varje kväll, plockar undan och även i och ur diskmaskinen efter alla måltider. Vissa kvällar har jag inte ens orkat ställa min tallrik på diskbänken utan efter maten bara lagt mig i sängen för att lätta på trycket och tyngden magen…

Varför gör jag allt lull-lull i vanliga fall då? Jo för jag jobbar mycket, mycket färre timmar än vad Douglas gör. Jag är gärna hemma vid 16-17 tiden på vardagarna medan han inte kommer hem förens 19-20.

Detta tycker jag är ett jämställt förhållande!
Vad tycker ni är ett jämställt förhållande? <3.

0
gillar

Rekommenderade inlägg

13 thoughts on “Men vad är ett jämställt förhållande?

  1. Intressant inlägg! Skrattade högt när du skrev ”har ni sett hur män bäddar sängen” haha. Håller med om nästan allt du säger och har det i princip likadant i mitt förhållande, bortsett från att min kille faktiskt är väldigt duktig på att bädda sängen, på riktigt ??⭐️

  2. Otroligt less på bilden av att en jämställt förhållande mirakulöst uppstår för att man delar 50/50 på föräldradagarna. Min man är inte chef eller jobbar mer än någon annan men här är det ändå jag som har tagit alla föräldradagar (förutom några enstaka dagar här och där för att förlänga semester etc.) och vi kommer skola in dottern här hon är strax under två år. Vi har valt att göra så av den otroligt simpa anledningen att det har passat oss bäst. Jag är helt med dig på att ett jämställt förhållande är ett förhållande där båda parter är nöjda. Blir väldigt provocerad av att behöva tvångkvotera varenda liten detalj här i livet för att passa in i någon slags mall över hur jämställdhet ska se ut.

    1. Så länge han ger dig andelen av din förlorade pension. Det kanske inte verkar viktigt nu, men kvinnor får mycket sämre pension på grund av detta och sämre löneutveckling efter att ha gått hemma så länge. Så frågan har inget att göra med hur ni trivs med att ha det, utan vilken part som förlorar på det i längden. 1 av 3 skiljer sig i Sverige.

  3. Jag och min kille bor utomlands och kommer med största sannolikhet skaffa barn här. Vi kommer därför inte få någon föräldrapenning och har bestämt att jag kommer vara hemma med barnet för att han har möjlighet att försörja oss på sin lön. Min kille kommer sätta av ett sparkonto till mig med pensionssparande under den tiden. Ekonomiskt så betalar vi procentuellt efter vad vi tjänar. När jag pluggade betalade han hyra/el/internet osv. Så länge man är överens och båda är nöjda kan väl det få räknas som jämställt?

  4. Jag instämmer helt att ett jämställt förhållande är när båda parter är nöjda och där man bidrar med det som familjen gynnas av. Det är väl ingen som undgår att Dasha har en karriär och att hon med det jobb hon har kan vara mer flexibel än sin partner? Vi har det lika hos oss, jag har möjlighet att jobba hemifrån i en större uträckning (vilket det såklart inte går för alla och jag vet att det är en ynnes som jag är väldigt tacksam över) och då gör jag det, det betyder inte att jag arbetar mindre? Jag har också turen att ha en helt FANTASTISK man som tar hand om det mesta på hemmaplan nu under min graviditet, han renoverar, städar, handlar, lagar mat, fixar och donar. Det ena utesluter inte det andra. Jag tänker bara, åh vad härligt att jag har valt att leva ett sånt här liv! Jag kommer även vara den som tar ut mest föräldraledighet, för det kommer gynna oss som familj och min man vet redan nu att detta innebär att jag även kommer ha helger då det är “min” tid. Tid för att jobba/träna/umgås med vänner osv osv och han har baby. Tänker att det är superhärligt att man kan ha det så och att det är viktigt att man pratar om sånt här innan baby kommer så man är på samma bana. Sen kanske jag inte alls vill ha “mina helger” utan bara vara med min lilla familj <3 Men valet finns iaf och jag/vi vet att vi alltid kommer göra det passar oss allra bäst som familj (och som får oss alla att må som bäst). Jag är så tacksam över det! <3 <3 <3

  5. Hej, det låter som ett bra upplägg för er. Kommer ni göra extra pensionsavsättning för dig för att reducera inkomstbortfallet? Annars straffar det ju sig i längden för dig att inte dela 50/50.

  6. Hej! Ert upplägg låter väl super. Viktigt är väl att inte argumentera med “min man tjänar mer så därför är jag hemma” för hur ska vi då kunna ändra strukturerna? Männen tjänar ju mer bland annat på grund av detta, de tar ut mindre pappaledighet och därför “förlorar” de inte år/lön/socialt status på sina jobb. Vi måste alla ändra synen på föräldrarledighet, att det inte är “fult” att ta ut och att man är värd lika mycket även om man är hemma och tar hand om sina barn… män som kvinnnor. Där har många arbetsgivare och kollegor en lång väg att gå, för det är fortfarande bakåtsträvande och omodernt i många branscher! Det tittas snett och pratas skit om de som jobbar deltid eller väljer att vara föräldrarlediga. Barnet är ju ändå det viktiga här och det borde vara självklart att båda föräldrarna vill spendera så mycket tid som möjligt med sitt barn och att arbetsgivaren dessutom står bakom detta.

  7. Viktigast är en bra lösning för alla parter! Men tänk på vad Douglas missar när han har mindre tid med barnet. Det är märkligt att de som har det bäst ställt verkar ha svårast att vara lediga med sina barn?

  8. Jag håller med om att alla föräldrar borde få välja själva hur dom löse sig. Men det man kan glömma bort är barnets vilja och skyldighet i frågan. Barnet har inte möjlighet att säga sitt. Min pappa var inte föräldrarledig med mig någonting och jag tror att det har påverkat vår relation väldigt mycket. Sen är det även viktigt att tänka efter precis som tidigare kommentarer att VARFÖR vill alltid kvinnor omedvetet fixa och dona så mycket hemma och vad blir konsekvenserna av detta. Puss och tack för en grym blogg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *