Pekpinnar och momshaming

Jag vill börja med att säga att man märker direkt när det är momshaming eller när det är en mamma som bara ärligt och trevligt vill hjälpa en annan. Här kommer ett solklart fall av alternativ nummer två. <3

Hej!! Superfin ton i din kommentar så förstår PRECIS vad du menar och detta är min plan! Men inte än… Bebisar har ingen koll på natt eller dag eller att de ens är en egen individ förens 3 månader. De tror att de är en kroppsdel till mamman. Jag körde i över en månad med släckt och försökte ”söva” honom men 30 nätter i streck (inte ett enda undantag) är han alltid vaken dessa timmar. Han kan somna till men inte längre än 20-30 minuter. Sen vill han bli underhållen. Så jag har upptänt för min egen skull. Jag blir för trött annars. Det känns för jobbigt för mig att ”försöka söva” honom i 4-5 timmar. Så jag bara go with the flow tills vi börjar med rutiner, när han fyller tre månader. Jag märker direkt när han börjar bli trött på riktigt och inte bara blundar till. Då åker vi direkt i säng och då sover han oavbrutet minst tre timmar till att börja med. Men jag är verkligen med på att när det är natt är det släckt osv! – men om några veckor <3.

40
gillar

Rekommenderade inlägg

17 thoughts on “Pekpinnar och momshaming

 1. Hej
  Jag är mamma till en 12-åring och det här med 3 månader måste vara något nytt. När min dotter var liten så fick vi rådet på BVC att direkt börja vänja henne vid dygnsrytmen. Dagtid hade vi ljust och speldosan på vid skötbordet. Nattetid var belysningen minimal och ingen speldosa igång vid blöjbyte. När hon var 9 veckor gammal började hon sova hela nätter och har gjort sedan dess. Sista målet fick hon midnatt och sen kunde hon sova till 08. Så jag skulle nog ge samma råd och redan nu börja göra skillnad på dagtid och nattetid. Sen är det självklart upp till var och en men det underlättar massor.

 2. 3 månader är ingen magisk gräns då bebisar helt plötsligt gör skillnad på natt och dag… Vänjer man dem ej vid att sova på natten (alltså “ställa in” deras sovklocka så att sömnen de behöver hamnar på natten) kan man få ett helvete på nätterna upp till två års ålder då barn får en dygnsrytm och sovsätt som mer liknar vuxnas.
  Säger inte att det är försent att börja om några veckor och att allt är förstört, men säger att det aldrig är för tidigt med att försöka! Alla människor, stora som små, blir trötta av mörker och lugn och ro, därför är det ett bra tips att ha det så under nattimmarna.

 3. Var har du läst eller hört detta? Har du nån källa på art de ens vet att de är en egen individ förens 3 månader. Och att det därför inte går att vänja dom att det är natt på natten innan just 3 månader? Är BVCsköterska och har aldrig hört det beskrivits på så sätt. Sen tycker jag så klart att det är upp till var och en att skapa rutiner om och när det känns bra. Men ett allmänt råd och tips som faktiskt verkar funkar för många är just det som du fick i kommentaren. Tycker nästa du kommer med pekpinnar när du bestämt hävdar att innan 3 månader kan man inte påverka sitt barns rutiner.

  1. Jag kommer väl inte med pekpinnar? Jag delar med mig av vad jag fått höra, hur jag gör och hur jag tänker – i min blogg helt enkelt. Kalla det för pekpinnar om du vill men skriver ju ganska öppet att ”jag hört” inte att ”faktum är”.

   1. Ingenstans i din text står det ”jag har hört utan” du har skrivit så som om det var en allmän sanning det där om just 3 månader och att de inte hade koll på att det var en individ. Det var bara det jag reagerade på. Och eftersom det inte stämmer med den informationen som sjukvården ger ut tänkte jag att det vore bra med en källa. Men med det sagt hur du och din bebis väljer att spendera nätterna är så klart upp till er och vad som känns bäst för dig.

   2. Dasha du älskar er pojk till månen och tillbaka. Det är det enda du behöver göra för att göra detta så bra det bara går. Så många barn som har föräldrar som enbart tänker på att sitta på nätet och skicka ut pekpinnar och kritik istället för att berätta för sina barn att dom är älskade.
    Atlas kommer visa vad han behöver och följa med i den rytm ni som familj skapar och helt klart kommer det ändra sig lite då och då för det är så livet är både som bebis och som vuxen.
    Koffein är det enda som jag skickar med som tips. Koffein i alla dess former är det som går över i modersmjölk och är svårast för bebis att göra sig av med vilket håller dem lite piggare än vi som mammor önskar.
    Du gör en svinbra jobb för du gör ditt bästa och det är ALLTID gott nog.
    Så ni som har problem med att säga bra saker till våra influensers tycker jag ska börja titta i era egna skåp där hemma.
    Säg bra eller inget alls❤️?

 4. Min andra son är nu 9 mån. När han var nyfödd var han också vaken halva nätterna. Jag var ett vrak för jag har ett till barn som går upp 07 varje morgon. BVC sa att det var viktigt att bebisen var ute på promenad varje dag i dagsljus. På så sätt är det lättare att få rätt dygnsrytm. Efter någon vecka sov han bättre på nätterna. Jag har ju sett att du är ute på promenader redan så han kanske redan har fått dagsljus varje dag. Det var bara ett tips om råd jag fått. Hoppas Atlas vänder dygnet snart.

 5. Hej Dasha.
  Jag förstår verkligen hur jobbigt det är att inte få sova på nätterna. Min son sov så himla dåligt när han var bebis. Och detta vill jag säga med all välmening: det tar några nätter och dom är extremt jobbiga men det är vad jag har upplevt och hört viktigt att ändå tidigt få in dom på rutiner gällande natt/dag. Annars flyter det lätt på i samma mönster. Det kommer gälla allt, sluta äta på nätterna, inte ha blöja osv. Man får gå igenom några tuffa nätter/till och med veckor kanske. Men till slut hajar dom.
  Som sagt med all välmening.
  Massa kramar

 6. Blir sååå stressad av att läsa om att man ”ska få in rutiner så fort som möjligt”. Som att om man inte får det är det kört? Vi ligger oxå vaken och har ”nattpass” och försöker verkligen med det ni ovan skriver, släcka ner, ha det tyst, ”lugnt” osv osv men.det.går.inte. Bebis är två månader och bestämmer verkligen dygnsrytmen och vill heller inte rubba hans välmående för att jag ska få natt när jag behöver natt, han behöver ju uppenbarligen natt vi andra tider än mig och han är så pass liten fortf att jag inte vill rubba HANS lilla värld? Jag har oxå alltid haft i bakhuvudet att de 3 tom 4 första månaderna så lever de fortf efter de tider de hade i magen och att det absolut är okej? Vill inte att bebis ska behöva skrika sig trött i x antal nätter för att passa min dygnsrytm, vill att han ska få bestämma och vara nöjd ett liiiiitet tag till <3

  1. Men snälla tack för mest tröstande och sköna kommentaren. Behövde höra detta. Blev också superstressad av de andra kommentarer… Man är så känslig. Gör världens största sak (uppfostra ett barn) och så är man så osäker som det redan ÄR. Man vill ju bara göra rätt och allt bra… <3

   1. Det finns nog inga andra som gärna ger ”råd” och ”vet bäst” än andra mammor. Jag försöker göra precis som dig och göra det MIN bebis mår bäst av. Vill aldrig att min bebis ska behöva ”utstå” ett ”par” jobbiga nätter och gråta sig förtvivlad för att jag behöver sova. Jag tänker att det kommer, våra killar är fortf så pass små och även jag uppfattar det som att min bebis inte vet skillnad på natt och dag än. Men det kommer, allt har sin tid och förhoppningsvis utan tvång och skrika tills det gör ont :’( <3

 7. Jag tror att vi som ”tycker” att man ska göra natt på natten helt enkelt har barn som lättare tar till sig den dygnsrytmen. Jag tror inte heller jag skulle legat i ett becksvart rum med gallskrikande baby i timmar bara för att utan hade säkert gjort som ni till en början! Dock inte nu med andra barnet eftersom stora gör morgon 07 oavsett när vi gick och la oss ? tips är att prova lite då och då att lägga er tidigare, släcka ner osv för rätt vad det är så funkar det ?? Och Atlas kommer troligen inte att rätta till sin dygnsrytm på egen hand utan man får tvinga in dom på ett så snällt sätt som möjligt ? men inte på bekostnad av ens eget psyke såklart!! Gör det som funkar för er ??

 8. Jag har också hört 3 månader! Och när jag frågade min BVC-sköterska sa hon att först vid 3 månader kan man börja tänka rutiner. Men alltså, min bebis är 4 månader och vi har försökt ändra hans sovtider i en månads tid och INGENTING gör skillnad. Vi gör allt enligt boken och han somnar ändå exakt samma tid som han gjort sen han föddes. ”Det tar några dagar” haha yeah right, inte för den här bebisen iaf.

 9. Läste kommentarerna av en slump och herregud jag lider verkligen med dig. Har inga barn men är väldigt känslig som person och kan bara tänka mig den dagen jag får barn. SNÄLLA ta inte åt dig av rättande kommentarer av folk som du inte ens känner! Det är BARA dom i din närhet som vet hur du egentligen är som mamma och det är vad dom säger som betyder något, och såklart andra utomstående som har något gott att säga. ? Skickar massa styrkekramar till dig! Är helt övertygad om att du är världens bästa mamma till söta lilla Atlas! Som du kämpar och ger kärlek!

 10. Haha men folk är inte kloka, tycker Dasha verkar sköta detta galant! Och vem bryr sig om hon “hört” att gränsen är vid 3 mån. Tycker det låter ganska rimligt. Alla bebisar är ju olika – vår dotter skulle ha mat var 3-4 timme dygnet runt (som alla små) men annars va hon ganska lugn, sov mest eller låg och chilla. SEN fick hon kolik efter mån 3…men det är ju en annan historia..haha..Och konstigt nog tyckte inte jag och min man att det va såååå jobbigt. Vi va liksom fortfarande ganska pigga som föräldrar då. Folk tycker vi är galna när vi berättar detta. Men Som sagt, alla bebisar har sina egna mönster och alla föräldrar upplever detta olika.
  p.s Heja dig Dasha!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *