Ska jag bli vegetarian?

Jag har ett dilemma.

Eller jag har haft det ganska länge men känt det komma krypandes mer och mer senaste tiden. Jag är rakt ut sagt äcklad av kött. Inte all kött, det ska jag inte säga för då hade jag inte ätit det, såklart. Men mest på lunchhak och restauranger där jag misstänker att råvarorna kan komma från var som helst. Men samtidigt känner jag att om jag bara tar vego så blir jag inte mätt för jag är kräsen när det kommer till grönsaker. Jag gillar inte paprika, aubergine, lök och sådana grönsaker som blir ”slemmiga” när de blir uppvärmda. Förstår ni vilka jag menar då…?

Om jag tex lagar mat hemma själv då gör jag 8/10 gånger helt vegetariskt. Oftast veganskt tom eftersom jag tycker att jag gör god mat?? Hehe, nä men då har jag en miljon recept och smaker jag vet är goda tillsammans och då är det inget som helst problem för mig men om jag äter ute så tycker jag oftast det ”inte räcker till” eftersom jag måste pilla bort hälften. Men jag mår illa av att titta på kycklingen i kycklingsalladen och sen äter jag den ändå för jag blir inte mätt på bara salladen men mår dåligt av den efteråt. Och jag mår dåligt av den för jag vet att risken finns att dessa små djur behandlats som piss – för att jag ska bli mätt. Jag skäms och jag blir äcklad av mig själv men om jag bara äter sallad med sallad så tappar jag energinivån efter några timmar och då klarar jag inte dagen. Så ofta trycker jag i mig köttet även fast jag egentligen inte vill? Jag tycker det finns så få bra vegoställen i stan om man ska äta ute. Men Renée Voltaire är en superfavorit. Där är absolut allting JÄTTEGOTT men det kostar också. En sallad för typ 140kr. Köper man någon juice eller smoothie så är man uppe på en lunch över 200kr. Det är saftigt tycker jag. Sen köper jag ofta lunch där men det är saftigt. Men det är också 100% gånger godare, fräschare, hälsosammare och framför allt bättre för miljön och de små liven…

Som idag, då köpte jag en lunchsallad från en buffe. Då kände jag att de gröna grönsakerna inte skulle räcka till att göra mig mätt så då tog jag två bitar kyckling också men sitter här nu i efterhand och mår illa av de två bitarna och skriver om dem till er.

Hur resonerar ni? På ett sätt funderar jag starkt på att bli vego rakt av men samtidigt orkar jag ärligt heller inte vara den ”jobbiga” att bjuda hem på middag eftersom jag ”alltid ätit kött”… Men vill typ inte göra det mer? Kanske nån gång när jag vet vart köttet kommer ifrån?

Kan ni inte hjälpa mig? Hur tänker ni? Hur går era tankar?

 

0
gillar

26 kommentarer till “Ska jag bli vegetarian?

  1. I en lang periode nå har jeg bare spist kjøtt om jeg er riktig riktig sugen, og da spiser jeg «bra» kjøtt. Det gjelder både hjemme og ute:) Og – det resulterer i at jeg spiser mye (!) mindre kjøtt (dock en del fisk..) 🙂 Har også kuttet en hel del melkeprodukter, som vanlig melk, smør etc – but you can’t take away my ice cream….

    Kommer aldri til å bli 100% veg pga elsker ost og egg for mye, men tenker at om man heller prøver å være litt «medveten» om hvor det man putter i seg kommer fra så er det bra nok! BALANSE er liksom mitt nøkkelord 🙂

  2. Hej! Jag lovar att du kommer att vänja dig. I början om man äter mycket kött så kan det kännas konstigt att inte äta det mera, men jag som har gått vegan har lättare att känna mig mätt nu än riktigt i början då jag slutade. Det är seriöst en vanesak!
    Du kanske borde till en början äta lite mera potatis, ris, pasta för att bli mätt?
    Du behöver dessutom inte vara jobbig, det är bara att tacka nej. MASSVIS med människor är vego/veganer nuförtiden, lovar att ingen kommer att tycka det är konstigt. Det är bara att istället för köttet fylla ut tallriken med ris,pasta, grönsaker som brukar serveras på bjudningar 🙂 Du behöver seriöst inte ens nämna det, säg bara att du tar din egen portion.
    Att sluta äta kött är det bästa du kan göra för din hälsa och för naturen, jag lovar! Man inser direkt hur lätt det är att leva utan kött. Dessutom har du otroligt rätt i vad du säger, djuren har behandlats dåligt, du vet inte varifrån de kommer.

    Rekommenderar följande:
    What the health för hälsoaspekten av veganism
    How not to die – bok om hur man förebygger de vanligaste sjukdomarna genom veganism
    Earthlings – Det finns ingen dokumentär jag rekommenderar mera än denna. Den är ganska tung att titta på, men man får en riktig inblick i hur djuren behandlas. Lovar att den är lifechanging och att du inte kommer vilja äta djur mera efter att du sett den!

    Fråga bara om du vill ha mer hjälp/tips <3

  3. Jag är inte vegetarian men äter mycket vegetariskt. Detta är inte ett aktivt val jag har gjort, snarare som du beskriver att jag känner mig ”äcklad”. Känns inte längre lika nice med en cheeseburgare från mcdonalds eller en kycklingsallad jag inte vet vart den kommer ifrån.. DOCK är jag inte vegetarian eftersom jag ändå vill äta ”det som bjuds” och jag unnar mig kött på restaurang när det känns OK liksom. Tänker att så länge man är medveten om sina val har man kommit en lång väg. Jag kan unna mig en råbiff jag vet är svensk och inte fullproppad med antibiotika. Däremot väljer jag oftare bort cheeseburgaren på mcdonalds. Lite så tänker jag… OBS att detta säkert är fel i mångas ögon men det är så jag resonerar 🙂

    1. Jag tycker inte alls det är fel jag tycker lite som du det är bättre än ingenting. Blev jätteglad av din kommentar. För känner precis så. Tack snälla <3

  4. Jag tänker som du. Äter vegetariskt/veganskt hemma och unnar mig kött när jag är ut- eller bortbjuden. Har vänner som är som jag, prioriterar att äta bra kött om man ska äta kött. Dvs svenskt som har mått bra och inte är uppfödd på antibiotika. Tycker inte man måste bestämma sig och vara strikt vegetarian, men inte fel att bli mer medveten. Tyvärr är det få restauranger som berättar var köttet kommer ifrån (de dyrare ställena är bättre på det men typ ”vanliga lunchställen” är riktigt dåliga) och då är jag inte så sugen på det utan väljer vegetariskt. Hoppas att det blir vanligare/enklare och billigare med bra, fräsch mat ute! Saknar också det. Tips på lunchställe där det alltid står exakt var köttet är ifrån är Icha Icha, fräscha sallader som där man kan välja till kött!

  5. Jag känner med dig. Äter bara vegetariska alternativ hemma och fisk då!! Jag är aldrig sugen på kött eller kyckling längre men känner att jag inte behöver sätta en titel på att jag är ” vegetarian” för det känns bara jobbigt och omständigt precis som du beskriver det på om man bortbjuden, är på tillställningar eller att det dyker upp tillfälle då man vill äta det ska man kunna göra det.

    Det är enkelt att bara välja alternativ som inte är kött eller kyckling. Men att bara äta grönsaker är inte heller ett bra alternativ. Jag försöker äta mycket ost, som Halloumi, mozzarella, fetaost etc. Man kan ju köra på så mycket bra veg alternativ som är liknande kött, kyckling så som Tofu, sojafärs, osv. =) <3

  6. Jag gillar inte heller grönsaker som blir slemmiga när de är varma, men är vegetarian ändå 😉 finns myyycket mättande som är vegetariskt! Du borde testa de vegetariska salladerna på Holy Greens (asiatisk trädgård eller grönsakslandet) och även mozzarella/parmesansalladen på Panini. Lovar att du kommer bli mätt 🙂

  7. KUL Dasha! Jag förstår precis hur du tänker! Har visserligen varit vego i 7 år nu (är 21 år) och äter typ 60 % veganskt! Ångrar inte det en sekund! Har blivit så jäkla enkelt nu när det finns miljarder alternativ, så var det definitivt inte i början… är verkligen enkelt nu. När du väl bestämmer dig för att testa vegetariskt kommer du ”tvingas” att hitta nya saker att äta vilket gör att man hittar såå mycket otroliga nya rätter och ingredienser osv!!!
    Märks ju att du är i ”velandet-fasen” och då rekommenderar jag som ovanstående att kolla dokumentärer! Det var det som gjorde mig 100% klar i mitt beslut. Sen om du kollar dokumentärer men ÄNDÅ vill äta kött ibland, så är det absolut bättre än inget! Men jag tror verkligen att det kommer påverka dig och din lust till köttätande.
    Kram och lycka till! <3

  8. Första gången jag kommenterar någon bloggares inlägg så hoppas att du läser! Jag tänkte precis i samma banor som dig, rädd att vara den jobbiga personen i sällskapet som bara kunde äta där de erbjöds vego alternativ. Det kändes som ett sånt himla stor ”steg” att bli vegetarian. Därför tänkte jag att jag börjar smått, jag och mina kompisar hade en vegetariska vecka. När veckan kom till sitt slut förstod jag inte meningen med att gå tillbaka till att äta kött igen. Jag har skrivit ett helt gymnasiearbete om varför vi måste börja äta mer växtbaserad kost! Det är bättre för våra kroppar, bättre för vår planet, bättre för djuren, asså de finns inte en ända anledning till varför vi människor behöver kött. Dem flesta säger ”kött är så gott jag skulle inte kunna sluta äta de” men de finns så bra ersättningsvaror som jag lovar att folk inte ens hade märkt vart vegetariskt. Har du tidigare inte blivit mätt på vegitarisk mat har du ätit fel, böner och liknande grönsaker innehåller så mycket mer protein än vad kött gör.Bli vegitarian de är så jävla Najs! Sen behöver man inte vara de hela livet för de, allt gör skillnad vare sig de är 2 veckor eller 2 år! De är så värt, bösta beslutet någonsin att bli vegitarian!!! Lycka till!! Btw älskar dig du är så Grl pwr!!

    1. KLART JAG LÄSER!!! Tack fin din fina fina och engagerade kommentar. Ni har alla helt rätt. Jag ska ta en dag i taget och som jag känner nu vill jag inte ha kött men vill jag det imorrn ska jag äta det. <3

  9. Åh men det finns ju så mkt annat gott än bara grönsaker!! Gör/köp falafel med hummus, marinerade quornfileer i ugn, använd soja/quornfärs till taco köttfärssås o köttbullar, oumph/vegme i grytor, finns massor av gott ju!! :):)

  10. Många kötträtter är ju superenkla att göra vego. Tacos med sojafärs, qournfärs eller bönor som proteinkälla. Quorn eller sojabitar i grytor. Pulled-Oumph istället för hamburgare. Sojakorv i korvstroganoff osv. Finns mycket ersättare som faktiskt blir riktigt gott om man lyckas krydda och tillaga rätt. Jag tycker att restauranger brukar ha mycket goda alternativ, dock är det väl proteinet som ofta saknas och ofta har de kanske pasta med tomatsås eller så. Falafel brukar ju dock finnas som sallads alternativ på
    många ställen och också bönor. En favorit hos mig är halloumisallad med quinoa i. Quinoa är förövrigt en jättebra proteinkälla och lätt att ha i sallader, det är också mättande! Linssoppor är jättebra och gott såhär på vintern. Tycker du ska testa att vara så myclet vego det bara går, kanske bara äta fisk eller nån liten kycklingbit ibland. Jag började med att ta bort det röda köttet och sedan försvann även kycklingen ganska naturligt.

  11. Tipsar också om holy greens som är lite billigare! Där blir man verkligen mätt. Tror dessutom deras kyckling är från Sverige om du skulle bli sugen ändå! <3 kul att du skriver ut vad du tänker, jag känner precis samma sak. Balans är det viktigaste tror jag men nuförtiden är det verkligen inte så svårt som man tror att leva vegetariskt! Heja det!

  12. Jag blev vegetarian när jag var 17 och är sedan 2 år tillbaka vegan. Det är en vanesak och om du inte vill köra 100%, kör så mycket du känner att du orkar. Något är bättre än inget. Blir glad av alla som börjar tänka som du och som blir medvetna om att ens val har konsekvenser för andra levande varelser. Jag kan skicka mina favoritrecept om du vill, finns så mycket mättande utan animalier! 🙂 Kan även tipsa om bra webbsidor med recept – säg till bara. Och jag äter aldrig bara sallad när jag äter ute, blir inte heller mätt på det. Man kan nästan alltid få en anpassad rätt på restauranger även om det inte finns på menyn. Man lär sig efter ett tag att se möjligheter i rätter på menyn, och fler och fler restauranger börjar ta in veganska alternativ. Om man blir bortbjuden säger man till värden att man äter veganskt och kan erbjuda sig att fixa något själv. De allra flesta fixar dock något åt en, vego kan ju dessutom de flesta äta så behöver ju inte bli en specialrätt bara till dig. Tidningen VEGO är förresten grym på goda recept. Har f.ö. på riktigt aldrig ätit så mycket god mat som nu. Har börjat laga mycket roligare mat. Kram

  13. (Ursäkta i förväg för långt svar) men gud, jag måste dela med mig av min erfarenhet!
    Jag kände precis som dig i början. (Är inte något, men lever så veganskt jag kan/vill/orkar osv) jag var helt enkelt äcklad av kött. Är uppvuxen i restaurang familj, van (bortskämd) att äta på restaurang ofta, kött/fisk/fågel i alla dess former. Men så lessnade jag. Mestadels var för att jag kände att min kropp mådde inte bra av Något jag än käkade. Mådde ständigt illa, gasig i magen, ökade i vikt, jag kände mig liksom ”smutsig” av allt jag åt. Sen har jag alltid varit extremt dålig på äta grönsaker också så näring fattades utan dess like i min kropp. Så jag bestämde mig en dag att ba, näe. Nu minskar vi på något i kosten, jag äter mejeri och fisk. Det höll i ungefär en vecka sen blev jag så insatt i vego-livet iomed att jag började nörda massor på nätet, forskning, dokumentärer, vego youtubers osv att jag gick över helt till (nästan) veganskt.

    Idag är allt min kyl/frys veganskt. Det gäller övrig livsstil också, kosmetika, val av kläder och dylikt. Helt ärligt: har aldrig mått bättre. Jag äter absolut inte världs nyttigast, men allt är så enkelt idag. Vi har så himla bra substitut till allt, gladast är jag över alla mejeri-produkter man kan hitta a la vegan. Men min kropp är iaf så tacksam. Jag mår inte illa längre, känner mig inte uppsvälld alls, hår & naglar växer bättre, jag slutade ”gå upp” i vikt. (Och nej jag tränar inte hardcore varje dag). Jag känner mig ”ren” på något sätt.
    Varför jag inte kallar mig för vegan till 100% är för att tex: häromdagen fick jag ett psykbryt. Jag saknade min standard frukost: kokt mosat ägg på macka med riktigt bregott. Sprang och köpte direkt, och det var så värt det. Måste va ett halvårsen jag käka det sist. Men poängen, det är så jag väljer att leva. Ibland ”unnar” jag mig sådär. För jag personligen funkar inte att leva 110% efter något. Som många här säger, allt handlar om en balans:) och så har jag hittat min. Men ja, jag åt en hamburgare (av kött från lokalgård här i jämtland och inte nå donken kött) och mådde så förbannat dåligt efteråt. Jag älskar hamburgare, men idag är det knappt värt det för min kropp går i konkurs när jag väl äter kött 😐

    Summa kardemumma: äter du redan mycket vego hemma? Ja men super! Testa nästa utmaning. Att ”va” den som alltid frågar efter vego maten på en restaurang eller på bjudningar, fråga vad det blir och erbjud att ta med ditt eget ”protein” till maten:) jag kämpar än idag trots tre årsen jag började vego livet. Det är mestadels en vanesak helt ärligt. Utforska vad ditt mål och syfte med det så kommer det bli roligt på vägen också!
    Nu måste jag avsluta här innan kapitel två börjar. KRAM och fortsätt gärna berätta din resa i det här!

  14. Hej Dasha!
    Jag är själv vegetarian men äter kött/fisk, ibland när jag känner mig sugen på det. Om jag vet att det är bra kvalitet.
    Det viktiga är inte om du ska kalla dig vegetarian eller inte! Det viktiga är att äta med grönt om du känner för det. Du behöver inte sätta en stämpel på vad du äter. Om det underlättar för dig att kalla dig vegetarian så gör du det.

    Det finns ju mycket vegetarisk mat som efterliknar kött/kyckling. Som skulle funka i en sallad mm. Om du i början kanske vill att det ska se/kännas som kött.
    Sen jag blev vegetarian äter jag mer mat då bönor/linser/mm inte fyller mig lika mycket som kött gjorde. Jag har svårt att bara bli mätt på en sallad med grönsaker. Därför är det bra med bönor, vegetariska allternativ.

    Kramar

  15. Vad kul att läsa så vettiga kommentarer!! Håller verkligen med och kan känna igen mig. Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad! <3 PS. Har följt din blogg länge och tycker du är superhärlig! Kram!

  16. Klart du ska bli vego Dasha! Miljön, djuren och din kropp kommer att tacka dig <3

    Om du inte blir mätt gäller det att dels äta MER, av det du redan äter och dels att lägga till något, gärna proteinrikt, som gör dig mätt. Nötter eller en (kanske vegansk) ost på exempelvis sallad gör stor skillnad för mättnaden. Även avokado eller det bästa, HUMMUS till salladen. Garanterar mättnad.

    Välkommen till vegofamiljen! <3

  17. Jag är vegetarian sen 1, 5 och försöker äta så mkt veganskt som möjligt. Jag tror såhär. Ät som du själv vill göra, sätt ingen stämpel på dig själv innan du själv vill det. Jag åt vegetariskt till kanske 80 % i 2 år innan jag kände att kött inte gav mig någonting( och då har jag verkligen gillar kött innan). Och när det känslan inte gick att ignorera då började jag kalla mig vegetarian. Om man för tidigt sätter en vegetarian/vegan stämpel på sig själv innan man helt bestämt sig tror jag man lätt misslyckas och då kanske ger upp helt. Mängden är ju det viktigaste, att mängden köttkonsumtion minskar. Sen som många andra har skrivit, det finns så mycket mer man kan äta än grönsaker. Titta på jävligtgott, han gör grymma grejer! Heja d i g !

  18. Först och främst, ju mer vego ju bättre men – haha NEJ kött ruttnar inte i tarmen. Vilken 90-talsmyt. Och du ska vara i restaurangbranschen

  19. Hej!
    Jag har också börjar gå över mer och mer till vegetariskt av flera skäl. Har precis som du, kommit till punkten där jag ofta äcklas av kött men precis som du nämer, jag gillar fortfarande vissa typer av kött. Jag har gjort såhär, jag utesluter allt kött förutom det jag verkligen älskar. Skippar därmed tex kyckling i sallader, kött/kyckling/fisk i grytor som redan innehåller mycket grönsaker osv. Är jag däremot på en bra restaurang där jag vet att köttet kommer va riktigt bra, så väljer jag kött. Självklart skulle jag vilja va 100% vegatarian men känner tyvärr att jag inte heller vill va till besvär när jag är hos andra, ellr att hela sällskapet ska behöva välja restaurang utefter vart det finns något vegetariskt till mig. Med tiden inser jag att det finns mindre och mindre kött som faktiskt är ”värt” det och hur hemskt det är att slänga in tex lite kyckling i salladen när den är torr och seg. Då om någonsin har djur plågats och dött i onödan.. (OBS dömmer ingen, alla får äta vad dom vill, menar bara känslan av att jag inte ens gillade kycklingen som ett djur har dött för). För övrigt har jag aldrig gillat grönsaker men när kött knappt är ett alternativ så har jag hittat grönsaker jag gillar. Paprika, aubergine osv steker jag bara ett par minuter så man slipper den sladdriga konsistensen.
    Långt svar, men hoppas du kan bli inspirerad, kram

  20. Klart att du ska bli vegetarian om du vill, finns så mycket gott. Men att äta kött någon gång i veckan är ok tycker jag. Men en sak som du borde göra för miljön är att skippa sugröret, är också besatt av dem. Men det är tyvärr en riktig miljöbov. Puss <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *