Sovande barn

Det är otroligt hur skönt det är när de sover? Men samtidigt saknar jag honom när han sovit för länge. När jag kryper ner bredvid honom på kvällen (vi samsover än) så vill jag ju absolut inte att han ska vakna men ändå kan jag inte låta bli att lägga mig nära-nära världens godaste andedräkt. Hans andedräkt är aldrig ofräsch. Luktar nästan ingenting förutom en svag doft av socker…

Det är så skönt att slänga sig på soffan efter en hel dag med bebis. Lägga upp bena, ta upp mobilen och skrolla igenom alla ytliga bekantas dag. Det är verkligen skönt att göra detta. Men ingenting, i hela världen slår känslan av att krypa ner bredvid honom och få snusa på honom. Min lilla pojke.

Nu pratar vi om att det kanske är dags att han snart börjar sova i egen säng. Kanske tom i eget rum. Han väcker mig så många gånger per natt bara genom att andas lite annorlunda, röra på sig, ständigt pilla mig i ansiktet när han sover och jag ligger som en kråka bredvid honom. Vi ligger inte “bredvid” varann utan han ligger i min armhåla, så jag har fått problem med min axel. Har så ont i den. Så ont. Börjat gå hos en fysioterapeut. Kanske ger med sig snart.

Hur gör ni? Samsover ni? Sover er bebis i eget rum? När började han sova i eget rum?

Tänk att jag skulle få en bebis. En Atlas. Så tacksam för honom. Min älskade lilla ängel. <3

29
gillar

23 kommentarer till “Sovande barn

 1. Vi samsover, hennes huvud i min armhåla och flera uppvak per natt.. Hon är dock 4 månader och vi börjar väl inse att det inte är helt hållbart. Men det är ju så mysigt!

 2. Vi nattar bebis i sin säng vid 18 tiden men sen bär jag över honom under natten runt typ 01-03 när han gnyr första gången efter nattning. Upplever att han sover bäst så, vi matar inte då utan bara lägger honom nära. Bebis är 6 månader. Sen vaknar han mellan 05-06, då leker vi nån timma sen somnar han om ca en timma, ibland två. ?

 3. Samsover ännu fast han är 3.5 år gammal hehe…hur mysigt som helst <3 tycker absolut inte du skall "skynda", han uppskattar ju också tryggheten och närheten han får av dig

 4. Samsover fortfarande, snart 1,5 år. Tänker försöka med egen säng efter sommaren när han börjar på dagis. Men sover inte dåligt med honom på natten. Han vaknar till 1-2 gånger per natt cirka men då räcker det med att jag flyttar honom närmare mig så somnar vi om. Vet inte hur jag skulle få honom att somna om i egen säng för han tar inte napp. Me ska pröva efter sommaren 🙂

   1. Eller varför inte säga föris? ? Dagis = förkortning av dagverksamhet, den benämningen används inte längre av verksamheten. Föris = förkortning av förskola, benämning som används idag.

 5. Jag har en 6-månaders som tyvärr sover ganska dåligt på nätterna… ska ta hjälp av sömncoachen Hanna från ”Rulla Vagn” poddarna. Målet är att hon ska somna själv och sova bättre på nätterna. Anyways, vi samsover och har gjort sen hon var nyfödd. Vi la henne dock tidigt i sin egen säng i sitt eget rum men det blev för mycket spring för mig och för många längre uppvak. Hon låg och väckte sig själv innan hon väckte mig. Därför somnar hon nu i sin egen säng men sen när hon ska ha flaska runt 12/01 då lyfter jag över henne i min säng. Det blir minst jobb på så sätt för när hon vaknar till kan jag bara sträcka ut en hand eller ploppa i flaskan och mata halvt sovandes.
  Målet efter sömncoach är att hon sover i sitt rum, men vi får se…

 6. Vår började sova i eget rum vid 6 månader 🙂 Hade en babymonitor med video så kunde kolla på honom ofta i början. Vi alla, inklusive lillen, sov SÅ mycket bättre! Han började sova hela nätter och det var inga protester. Men alla är olika såklart.

 7. Vår snart tvååriga dotter har sovit i eget rum sen hon var 3-4 månader. Vi är väldigt nöjda med det beslutet, och att vi lärde henne somna själv. Har aldrig problem m läggningar och närhet och gos får hon mycket av ändå- tex på morgnarna när hon kommer in o ligger mellan oss o gosar innan vi går upp :). Vi kommer göra likadant med tvåan som anländer snart.
  Det är så olika hur man vill ha det. Vi sover bättre allihop såhär och vi har haft ett fungerande samliv mkt tack vare inget barn i sängen.

 8. Våra tvillingar har sovit i egen säng sen start, först i samma säng tills de var 3 månader och efter det i egen egen säng i vårt rum dom slutade äta på natten när dom var 4 månader och sov då hela natten och vi har jobbat för att dom ska kunna somna i sin säng fast vi är såklart kvar i rummet och det har funkat bra tar ca 30 min så nu sover dom från 19-07 vissa nätter lite oroligare men då sätter vi på speldosan och håller lite på dom så lugnar dom sig. Så vi har pratat om att flytta dom till eget rum när deras pappa har semester och då kommer dom att vara ca 10 månader ?

 9. Min tjej är nyss fyllda ett år, vi samsover varje natt, sängen in mot väggen och hon ligger mellan mig och väggen för att inte riskera att rulla ut. Vi pratar ofta om att hon ska sova i egen säng, men j a g är bromsklossen. I och med att jag börjat jobba och inte träffar henne lika mycket längre är närheten med henne så oerhört viktig för mig nattetid. Men vi störs inte av varandra. Hade deg varit så, ja då hade vi såklart fått tänka om.

 10. Jag samsov med min kille tills han var 13 månader, du kommer inte sova bättre sen ändå haha
  Jag går in flera ggr varje kväll/natt och kollar att allt är ok ?

 11. Första barnet sov i egen säng från dag 1 hela nätterna togs bara upp och ammade i soffan och i eget rum från 6 månader. Lillebror har varit som ett plåster och somnar i sin säng men efter första nattmålet sover han bredvid mig. Han sover i storebrorsrum från han var 6 månader. Jag sover helst utan barn.

 12. Vi samsover med båda våra barn, 4 och 1 år. Vi köpte den störta sängen vi kunden hitta, 220*200 så vi får alla bra plats. Vi har levt med inställningen att vi samsover så länge vi alla sover bra. Vi har en extrasäng i gästrummet ifall någon av oss vuxna vill sova ifred/är sjuk eller har varit ute och festat lite för hårt och kommer hem sent??‍♀️. Mysigt med samsovning!

 13. Vi samsov med vår dotter fram till hon var ca 7½ månad (är idag 11½ månad) Slutade mest för att jag hade så ont i kroppen och sov inte alls bra. Tog hjälp av rulla vagns sömncoach och det funkade bra. Har precis lärt sig att somna själv så tagit lite tid.. Men när hon vaknar på morgonen mellan 05-07 får hon alltid komma över i vår säng för det är ju så mysigt ❤️

 14. Har två barn, en på 1 och en på 5. De somnar i sina egna sängar ibland, men slutar oftast med att bägge kommer in till oss under natten. Alltid olika tidpunkter, men när man vaknar ligger oftast minst en där iaf 🙂

  Har bara följt med deras viljor, aldrig försökt tvinga bort närhetsbehovet på natten eller tränat massa på att sova i egen säng (försöker dock natta där när bra läge ges, dvs när man har ork för längre nattningar…). Tycker det ska vara så bekvämt som möjligt för alla inblandade, go with the flow typ.
  Skulle iaf aldrig natta med gråtmetoder som vissa inlfluencers tydligen gör idag (och lägger upp klipp ifrån hur det går till =/)
  Du skriver så fint om din lille!

  1. ursäkta mig men alla barn har inte ett närhetsbehov på natten som “tvingas bort”. margaux som du skriver om har ett barn som sover bättre i eget rum och har ro att somna själv, vilket är skitbra om det fungerar för dem. det hon lade upp ett klipp på var när barnet gnällde lite i några minuter innan han somnade själv som vanligt! om en går in vid varje gnäll lär sig inte barnet att det är säkert för dem i den egna sängen.

   med det sagt får alla välja själva när barnen ska sova i egen säng, men få det inte att framstå som att de inte tillgodoser barnets behov av att låta det sova i egen säng.

   1. Nej det funkar så att barnet lär sig att trots hen säger till så kommer inte ngn vuxen, föräldrarna lär in ett otryggt beteende. Finns forskning som visar på det! Däremot, så klart barnet ska sova själv om det funkar utan gråt

 15. Har en dotter på 16 månader. Hon har sovit i sin egen säng sedan dag 1 fast sängen då stod i vårt rum. Vid 6 månader flyttade vi in sängen till hennes rum och vips kände hon sig klar med nattamningen och började sova hela nätter och har gjort sedan dess. Som flera skrivit så är det ju så himla olika med hur man vill ha det och det finns ju inget rätt eller fel. Både jag och min man jobbar som personliga tränare och är helt övertygade om att en av de finaste gåvor man kan ge sitt barn är trygg sömn; att känna sig trygga i egen säng och somna och sova gott hela natten <3 Vi alla sover toppen och gosar och snusar på vår lilla flicka när vi är vakna istället.

  Har läst alla kommentarer ovan och kan ABSOLUT förstå gosigheten att sova nära sitt barn (<3) men jag undrar; hur gör ni med ert samliv när barnen sover i sängen så länge? :O Genuint nyfiken på hur detta fungerar?

 16. Min son har sovit i egen säng sedan dag 1. I början hade vi spjälsängen invid vår egen säng, som ett bedside crib. Nu är han 3,5 månader och sover i egen säng i eget rum. Valde att ”flytta ut honom” redan nu för tänker att ju längre vi väntar med det – desto mer medveten kommer han vara om den omställningen och kanske ha svårt att anpassa sig. Har inte varit några problem alls hittills.

 17. Hej dasha!

  Tänkte fråga om du som har en stor plattform kunde uppmärksamma High need baby, plusbarn som det heter här i Sverige. Om du skulle kunna läsa igenom länken nedan och dela med dig utav dina tankar eller kanske bara skriva lite om.
  Lite kort om dessa barn är att dem är extra allt, kräver otroligt mycket, vill ha ständigt uppmärksamhet, missnöjda, mycket närhet, kan sova dåligt m.m.
  Anledningen för att jag undrar om du kan skriva lite om det är för att det är inte så många som vet om just vad plusbarn är. Föräldrar som kanske undrar varför sitt barn är som det är eller om dem själva gör något fel. Det kanske kan hjälpa många att förstå varför ens barn är som det är.
  Men också för att andra människor elr föräldrar där ute kan få en annan förståelse för att dessa barn och för föräldrarna som kämpar enormt mycket. Att dessa barn inte är jobbiga elr ouppfostrade utan dem är bara extra allt med mycket känslor och lite extra krävande.
  Vill också understryka att plusbarn inte är en diagnos utan en personlighetstyp.

  Tack för att du läste och hoppas att få läsa lite om dina tankar om detta!

  https://www.google.se/amp/www.mammacoach.se/blogg/2018/1/16/vad-r-ett-plusbarn-en-high-need-baby%3fformat=amp

 18. Vår bebis har sovit i egen säng sen dag 1. Var livrädd att ha honom i sängen för att råka kväva honom med täcket eller nåt annat hemskt. Har haft katt och hund i sängen hela livet, men de lärde sig snabbt att det inte var någon idé att sova med mig, även sambon råkar ut för diverse sparkar eller armviftningar så vågade absolut inte ha min goda lilla bebis där. Hans spjälsäng har stått helt inskjuten mot min sida av sängen, som en bed side crib så jag lätt kunde ta upp och amma honom. Nu är han sex månader och somnar helt lugnt i sin säng vid 18:30 som står kvar i vårt sovrum och äter en gång vid 4 tiden innan han vaknar vid halv åtta tiden på morgonen. Vi har bara ett sovrum på övervåningen i huset så han får nog sova kvar där inne i sin säng tills vi flyttar någon annanstans ? Tack för en fin blogg! Har ni börjar ge honom någon mat ännu eller helammar du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *