Svar på frågor del 2.

Jag undrar om du använde någon olja eller dylikt mot bristningar och om det i sådant fall hjälpte?
Som jag uppfattat det så är bristningar inget man riktigt kan rå för eller förebygga. Men däremot fick jag höra detta; ”Tänk dig om du tar ett torrt papper och knuglar ihop det hur svårt är att sen knöggla ut och räta ut linjerna jämfört med om papperet vore blött”. Så jag körde PÅ med diverse oljer och krämer. Körde extra allt hehe. Denna och denna  (adlink) använde jag.

Jag vill precis som du bli mamma och har längtat efter det sjuuukt mycket. På något konstigt sätt glädjs jag så mycket för dig just nu, fast vi inte känner varandra! Därför undrar jag hur det känns nu när det har hänt? Var det som du trodde att bli mamma? Känner du dig chockad? Är bebis som du tänkt? Hur mår du?

Jag hade svårt att föreställa mig hur Baby skulle se ut så jag hade faktiskt inga som helst förväntningar på den fronten. Men i det stora hela är det helt överväldigande. Man tror man kan föreställa sig men man har ingen aning. Detta är det coolaste, varmaste och bästa jag varit med om. Älskar att vara mamma! Längtar att få göra massa saker med honom. Än har vi ju bara varit här hemma. Jag mår jättebra. Var nog lite chockad i början men börjar bli varm i kläderna och lära känna Baby mer nu. Men jag mår bra! Är dock väldigt hormonellt gråtig. Gråter åt allt jag tycker är fint hela tiden? Grät en skvätt igår när jag tyckte han var så perfekt och vi så lyckligt lottade sa jag till Douglas hehe.

Kan du inte dela med dig av dina bästa spellistor?

Jag är typ as dålig på att göra dem? HÄR har du mina Favoriter. HÄR är ett gäng lugna favoriter.

Hur känner du såhär i efterhand kring kejsarsnittet? Känner du att det var rätt beslut för dig? Jag är nämligen själv gravid och helt inställd på KS jag med. En rädsla är, som kanske är en myt(?), att man har svårare för att bli gravid sen igen? Vet du kanske något om det?

Vad jag hört är det en myt. Och skrämselpropaganda. Det KAN ev vara svårt att bli gravid efter x antal kejsarsnitt OM man fått mycket ärrvävnad. Men då snackar vi om ett gäng. Som jag uppfattat det. Men nej, inte om man gör ett och det inte uppstår några komplikationer. Men alla graviditeter medför en viss risk. Och lika så förlossningar. Jag känner helt 100% utan den minsta tvekan att kejsarsnitt var rätt beslut för mig. I början på nästa vecka kommer en youtube upp där jag pratar och jämför vaginalförlossning vs kejsarsnitt från mitt perspektiv. Kolla in den om du vill höra ett längre utlåtande <3

Hur långt efter op kunde du gå upp och röra dig?

Samma dag stod jag upp men det gjorde djävulskt ont. Dagen efter gick jag några steg.

När tog du ut katetern?

Den åkte ut på onsdagen, opererades på måndag morgon.

Ringde Danderyd er dagen innan med er tid för snitt och hur kom det sig att ni fick så tidig tid (de sa till mig att de lägger de snitt som har riskfaktor först)?

Ja det gör de. Men vi hade nog bara tur som fick den tiden? Det var inte av någon medicinsk anledning som vi fick den tiden i alla fall. De ringde oss på lördagen och gav oss tiden.

Hade du manlig eller kvinnlig läkare?

Jag hade två! En manlig och en kvinnlig läkare som opererade mig och en kvinnlig narkosläkare.

När kunde du duscha första gången?

Jag duschade första gången på onsdagmorgonen. Många gör ju det tidigare men jag hade för ont…

Finns det wi-fi på sjukhuset?

Japp det fanns det.

Fick du lugnande innan?

Nej inte innan operationen.

Vilka smärtstillande efter op fick du? Var du tvungen att fråga om extra utöver alvedon/Ipren?

Japp jag bad om extra. Varje dag tills jag åkte hem och fick med mig några hem. Jag fick en spurta i rumpan när jag skulle upp och gå första gången. För att klara promenaden. Sen fick jag en tablett under tungan som hette Trimastic nånting. Minns inte riktigt vad den hette.

Maten på Danderyd?

Helt ok men jag hade noll matlust så åt sushi en gång från en av restaurangerna där nere och sen levde jag på mackor och äpplen.

Hur ont gör snittet nu?

Till och från gör det ca 4-5 ont. Men till och från typ 1. Mot kvällen när kroppen varit ansträngd gör det såklart mer ont. När den varit igång hela dagen även fast jag bara är hemma så går jag runt här, tvättar och “fixar”. Sen på morgonen gör det ont när man legat i sängen och ska kliva upp och “börja aktivera” kroppen.

Kan du byta blöja på baby?

Kan kan jag! Men det har varit Douglas uppgift sen vi kom hem. För vad jag inte riktigt kan än är kliva upp ur soffan/sängen med baby i famnen för jag behöver använda mina båda händer för att trycka upp mig. Så då hade jag behövt lägga ner Baby, ställa mig upp, ta upp honom. Vilket är vad jag kommer få göra from nästa vecka när Douglas återgår till jobbet några timmar om dagen. Men hittills har det varit smidigast och enklast att han tagit den pucken.

Har du behövt ta smärtstillande efter kejsarsnittet? (Alltså starkare än alvedon och Ipren) Hur funkar det isåfall med amning? Är det ok eller smärtstillande överförs i mjölken?

Det är nog absolut inte ok! Man ska absolut inte ta något annat smärtstillande än det man får ordinerat av läkare.

Vilka ska bli gudföräldrar till Atlas?

Det är under diskussion här hemma <3

Hur sover baby på nätterna?

Underligt nog vaknar han nästan prick varannan timme på nätterna medan på dagarna kan han sova 3-4 timmar…

Får ni föräldrar den sömn ni behöver?

Vi lägger oss vid 23 somnar kanske vid 00 efter en till amning och blöjbyte. Sen vaknar vi varannan timme, jag matar och Douglas byter blöja. Sen lägger vi ner honom i babynestet och somnar om tills nästa matning. Sen går Douglas upp med honom vid 09 och då sover jag ca en timme lite mer själv. Men Douglas somnar om på direkten efter att han bytt blöja och jag ligger vaken medan jag ammar.

Sover ni i skift?

Nä inte än. Får se hur det blir när han börjar jobba och mitt snitt läkt lite mer.

Något tips att lindra smärtan efter ks?

Vila. Vila vila vila. Stressa inte ut. Allt där ute finns kvar när du är färdigläkt.

Hur är din aptit efter snitt?

Sådär. Den är lite som sista månaden på graviditeten.

Något illamående?

Lite. Men tror det beror på lakulosen jag dricker (för magen).

Var snitt rätt beslut så här i efterhand?

100% ja. Utan den minsta lilla tvekan.

Något du önskar du visste som du redan inte läst om eller blivit informerad om kring ks? 

Nej… Jag läste på ohälsosamt mycket. Visste varenda detalj. Var väldigt insatt. Rekommenderar alla att göra det som är intresserade av ett ev kejsarsnitt.

Grattis till lille Atlas! Jag har själv ett planerat snitt. och funderar lite över det här extremt jobbiga med att man är förstoppad under graviditeten. Gör inte det sjukt ont att gå på toaletten när man är snittad, om man liksom inte får ta i med magmusklerna? Hur tusan ska man lösa det?
Alltså, jag hade ju svårt att gå ungefär halva graviditeten som jag pratat ganska mycket om på min YT så är lite ”van”. Nu har mina tarmar inte riktigt anpassat sig till att de inte är intryckta så det är lite samma. Så jag fortsätter med Lactulos jag drack innan (receptfritt på apoteket) samt Physalium frön med vatten på morgonen. Vettefan om de hjälper men kan inte skälpa tänker jag. Men det går sådär. Det gör inte ont det är bara svårt att ”få tag” på de musklerna…

Grattis till nya tillskottet! Jag undrar lite hur ni tänker kring att posta inlägg på Atlas ansikte på sociala medier. Jag förstår att det är ditt jobb och alla följare vill se honom (jag själv inkluderad) men samtidigt har han ju inte valt det själv. Det finns ju exempel på föräldrar som valt de olika alternativen, typ Margaux och Isabella Löwengrip.
Jag som är ”okänd” kan ju endast spekulera i hur ni offentliga personer tänker kring detta och skulle vara spännande att få höra dina tankar i ämnet!
Jag tänker såhär, jag är hans förmyndare och jag bestämmer över honom tills han är 18. Jag har bestämt att han ska vara en del av mina sociala medier och så är det med det. Jag tror förövrigt inte att sociala medier på något sätt kommer ”försvinna” om 18 år, utan snarare kommer finnas i en bredare och större grad än idag. Så han kommer aldrig reflektera om att han fanns med på internet från att han var nyfödd. 🙂

Grattis!!!!!! Intressant fråga kanske: Vems efternamn och hur kommer det sig?
Baby kommer från Douglas efternamn Hållstrand. Mitt efternamn är det bara jag som har som jag fick det av min pappa som jag inte har någon kontakt med så jag har ingen som helst vilja att ”föra det vidare”. Min mamma bytte aldrig efternamn när hon gifte sig med honom för hon var redan en etablerad läkare på sjukhuset de jobbade på så hon ville behålla sitt eget (därför är jag den enda som heter Girine).

Grattis igen till er! Jag har bf 10 december och undrar lite över två saker: jag är och har varit extremt trött den senaste tiden pga graviditeten. Får man någon slags ny energi efter förlossningen? Är så rädd att jag inte kommer orka med något efteråt… sen så undrar jag lite hur Atlas sover? Mage, rygg, sida? Kram!
Ja alltså ja verkligen. Man får en superenergi. Klarar sig på en timma sömn och så ammar man och så somnar man om och det är inte ens jobbigt när han vill amma efter en timma igen. Klarar mig hela dagen utan att sova även om jag ammant sex gånger per natt. Atlas sover på rygg i sitt babynest.

50
gillar

11 thoughts on “Svar på frågor del 2.

  1. Tips om man är rädd för att de ska vara svårt att bajsa efter snitt är att be om (eller ta me) microlax. Födde me akutsnitt på Danderyd och då sa dom att man kunde få de om man kände sig rädd, då drar kroppen igång bajsningen och man har liksom inget val än att bajsa och använda rätt muskler ?

  2. Jag tror att man kan behöva höra positiva upplevelser från vaginala förlossningar också innan man bestämmer sig för KS. Jag hade en sådan där galet bra förlossning där jag efteråt kände ”nej nej är det redan över”
    Hade ställt in mig på att man skulle ligga där och skrika efter liemannen men för mig kom det aldrig ens i närheten. Antar att jag har en hög smärttröskel men sedan så älskade jag lustgasen. Fantastiskt på alla sätt och vis, och nu är jag i v39 och ska snart föda vaginalt igen! Som jag längtar?
    Menar inte att föda vaginalt passar alla men det finns så många skräckhistorier där ute så jag ville bara fika in med bra upplevelse från en vaginal förlossning också?

    1. Jag håller verkligen med dig. När jag satt och pratade med min BM och sen även läkare om kejsarnsitt vs vaginalt sa jag att om jag kunde få en garanti på en bra förlossning (som min kompis Margaux tex) så skulle jag 100% valt det. Men. Eftersom man inte kan få det. Är det tyvärr ingen risk jag kan tänka mig att ta. <3

    1. Förstår inte riktigt vad du tycker är kul jag fick en fråga som jag svarade på utifrån mitt perspektiv och min erfarenhet eftersom det just är en fråga, till mig. I min blogg. Om min erfarenhet och min åsikt 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *