THAIEDITION. Följ med!

18
gillar

14 kommentarer till “THAIEDITION. Följ med!

 1. Från en mamma till en annan, får jag ge råd?
  Först och främst hade jag slutat distrahera Atlas med iPad och leksaker, och slutat truga. Ge honom egen mat att äta SJÄLV. Såklart i rimligt stora bitar men det mesta kan han nog bita av själv. Sitt med, samtala och ät din egna mat. Visa ingen frustration om han ’inte äter’ (oftast gör de ju de, bara att vi mammor blir tokiga när vi är oroliga). Bara låt det vara, han kommer äta när han hittar lusten att äta (därav att han inte ska titta på iPad osv, mat ska inte distraheras in utan vara medvetet). Mat ska inte behöva vara en kamp (som vi föräldrar ALLTID förlorar ?)

  1. Kan bara helt instämma i detta. Detta gjorde jag helt fel med första barnet som du beskriver. Han matvägrade ofta. Andra barnet har ätit helt själv från början (enligt BLW) utan padda och har alltid ätit!

  2. Hej! Läste din kommentar till dasha o de dök upp nära frågor.. jag är i exakt samma situation som dasha. Min lilla kille på 14 mån sitter o äter med tvn på. Han får egen mat serverad som han får pilla med, han tittar på den, vrider o vänder, kastar ner på golvet, tittar var den tog vägen, tar sin flaska o häller vatten på maten osv. Mellan detta får jag in någon sked mat.
   Testar utan tv o utan mat på sked men då får han ju inte i sig någonting. Vet att man helst inte ska truga men känns typ inte bra o gå utanför dörren på aktiviteter osv när han inte fått i sig någonting för då tänker jag endast på att är han hungrig tro?
   Jaja så svårt detta, för de är lätt o säg o tänka att de ska äta utan tv o utan trugande men förstår inte hur de ska gå till haha..

 2. Skulle oxå vilja veta lite om hur du ser på skärmtid ? Jag får sån total jäkla ångest när jag låter min kille på 16 månader kolla babblarna. Vi har Max 10 min per dag och får megaångest när det blir mer, är befriande att se att ni delar med er av att ni tillåter skärmtid. Kan du inte snälla berätta hur ni tänker om detta laddade ämne som alla har sååååå mkt att tänka och tycka om? ? Bra att få input från andra!

  1. Jag tycker alla får göra som de vill men för oss funkar det vid mat när han bökar, när vi kör bil och när jag behöver göra saker och han vill ha min uppmärksamhet. Lägger absolut 0% i vikten om det är 10 minuter eller två timmar om dagen. Och tycker inte det är någon som helst fara om det är två timmar <3

   1. Håller helt med dig, Dasha! Uppskattar ditt ärliga svar, för det känns som att man ”ska” ifrågasätta skärmtid och ingen säger som det är… För oss är iPad/TV nödvändigt för att vår dotter ska kunna varva ner. Hon är väldigt i farten och avskyr att sitta stilla, särskilt när hon ska äta men med iPad så får hon faktiskt i sig. På förskolan kommer ju detta ändras (då måste hon sitta vid bordet och äta utan ipad) vilket kommer bli toppen. Jag har verkligen noll (NOLL) ångest för skärmtid. Så aktiv som hon är så känner jag ingen skam eller skuld över paddan alls. Det jag förstått är kärnan i skärmtid är stillasittandet, vilket ju kan bli ett problem om man har ett barn som bara sitter stilla mycket annars också. Men vilken 1-åring gör det? ?

    Alla gör det som funkar bäst för dom och sitt/sina barn ☺️

    1. Tack för ditt svar!! Blir väldigt påverkad av vad alla andra säger och tycker, vill kunna köra mitt egna race men lyssnar för mycket på andra människor. Tack för ärliga svar!

    2. Hej!
     Menar inget illa med denna kommentar, tycker att det är upp till var och en hur man gör med sina egna barn! Men anser också att man har rätt att veta vad rekommendationerna baserat på den senaste och bästa evidensen säger, så att man kan ta ett informerat beslut.
     Det kan vara bra att veta att det “farliga” med skärmtid INTE är stillasittandet när det gäller små barn.
     Det som hämmar deras utveckling (för barn under 2 år, för äldre barn kan pedagogiska barnprogram i små mängder vara stimulerande, lärde mig själv alfabetet ifrån fem myror är fler än fyra elefanter haha) är att deras små hjärnor inte kan ta till sig någon information från skärmar, så hjärnan “sätts på paus”. Alltså är skärmen inte skadlig i sig, men blir indirekt skadlig eftersom barnen inte utvecklas medan de kollar på skärmar (detta gäller även pedagogiska program när det gäller barn under 2 år!!!). Därför har studier visat att barn med skärmtid har en lägre hjärnutveckling än andra barn, och de hamnar alltså efter i den kognitiva utveckling jämfört med jämnåriga som inte fått skärmtid 🙁

     Det är detta WHO baserar sina rekommendationer om 0 minuters skärmtid per dygn för barn under 2 år!
     https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/325147/WHO-NMH-PND-2019.4-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y

     Här pratas det t.ex. om en ny amerikansk studie som med MRI-kameror undersökt barn hjärnor och där det visat sig att de som får skärmtid har lägre hjärnutveckling.
     https://www.tv4.se/efter-fem/klipp/småbarns-hjärnor-skadas-av-skärmtid-sämre-kontakt-mellan-hjärncellerna-12509490

     Väljer man ändå att ge sitt barn skärmtid, trots att man tagit del av detta och förstått innebörden, är upp till var och en, tycker jag. Vet man om att det är dåligt men ändå väljer att göra det så har man antagligen sina skäl och då får man utgå ifrån att föräldern ändå känner sin situation bäst, och att det är nödvändigt i just den förälderns liv. MEN man har ändå rätt att få korrekt information, anser jag!
     Allt gott!

     1. Haha hej hej min dotter är 1 år och 5 månader och kan alfabetet, flera hundra ord, färger och räkna till 10 samt fyra stycken koreograferade danser. Visst har vi uppmuntrat henne och följt upp med böcker och andra lekar men det är helt klart Bolibompa som fått upp hennes intresse och lärt henne det mesta. Hmm hur förklarar denna forskning det?

     2. Nämen Hannah du vet nog bättre än alla forskare som ägnat år av sitt yrkesliv åt att studera detta! Du har nog rätt och alla dom har nog fel! Så måste det vara!

     3. Tack S! Bästa kommentaren jag läst. Och när jag tänker efter så stämmer ju den i mitt fall också, när jag applicerar på folk runtom mig med barn som har obegränsad skärmtid. De är slöa och utvecklas inte som andra. Sen som någon annan skrev, att hennes dotter lärt sig A B C alltså wow! Alla barn lär sig abc det är liksom lugnt, du behöver inte skärmtid för detta ? copy paste på allt S skrev till mitt barn. Tack! Himla klokt o ödmjukt formulerat i övrigt

    3. Inte upp till personalen på förskolan att se till att din älskade ögonsten äter utan skärm. Bara att börja öva hemma innan inskolning, lycka till!
     /förskolelärare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *