Vad ÄR det som händer

Okej nu behöver jag er expertishjälp!

Atlas fyller fyra månader idag! Hurra! Jippi! Och så kul att han funnits här med oss så länge bla bla men nu till en jättejobbig grej…

Helt plötsligt sover han max 40 minuter åt gången? Är det så nu? Kommer han inte sova längre? Men det är okej, det är inte det jobbiga det jobbiga är att han äter VARJE TIMME nu. Oftast varje 45 minuter. Jag kan alltså inte ens springa ner till gymmet som ligger 5 minuter från oss och köra ett pass? Jag helammar fortfarande eftersom flaskträningen… Gick åt helvete.

När han äter så går det snabbt. Ammar på ca 2-4 minuter, max. Det KOMMER mycket mjölk tror jag? För ibland sätter han i halsen och när han gör det sprutar det mjölk med ca 4 starka strålar åt alla håll. Så känns inte som det är lite mjölk där i? Eller kan det vara så? Därför han äter ofta? Eller är det en tillväxtfas? Hur länge håller det i sig i sådana fall för äta varje 45 minuter gör att jag inte ens kan gå en promenad utan att svettig behöva rusa in nånstans för att amma mitt i promenaden (hände oss igår, mitt i Gamla Stan och de tog 65 kronor för en latte!!!!!! Sån jävla turistfälla men Atlas skrek och det är inte så att jag klär på oss för att gå till ett annat ställe så de va bara att tacka och betala, men 65 spänn? Really?)

Nu har han precis somnat och det tog mig 10 minuter att skriva detta så har väl max 30 minuter kvar och frågan är hur man prioriterar då? Är dödstrött men kommer aldrig hinna ta en powernap, borde öppna mailen men kommer aldrig hinna starta något innan han vaknar så får väl bara ta och städa här hemma kanske. Plocka lite. Finns alltid mycket att plocka när man har småbarn…

Usch vad jag låter gnällig i denna post. Förlåt. Men idag är en jobbig dag. Allt gick åt helv på babysimmet också. Berättar en annan gång men dålig och stressig dag. Vill bara ligga raklång och äta choklad resten av dagen. Hoppas Douglas kommer hem snart så jag kan få en kram (och avlastning)…

24
gillar

Rekommenderade inlägg

13 thoughts on “Vad ÄR det som händer

 1. Googla 4 month sleep regression! Det händer alla vid typ 4 månaders ålder, då ändras bebisarnas sömncykel till en likadan som vuxna har (40 minuter). När de är nyfödda kan de typ djupsova i flera timmar utan någon ordning alls. Men nu blir den som vuxnas, alltså först sover man lätt i 10 min, påväg i djupsömn 10 min, djupsömn 10 min, påväg ut ur djupsömn 10 min, och efter det sover man lätt igen.
  Grejen med oss vuxna är att vi kan somna om efter varje cykel , även om vi råkar vakna till under lättsömnen (därför kan vi sova längre än 40 min) men bebisar som inte lärt sig somna av sig själva kan inte det! Alltså de bebisar som alltid blivit vaggade eller matade till sömns. De vaknar igen under lättsömnen och kan inte komma till ro och somna om igen eftersom de inte lärt sig det.
  Det hände vår son också som vi innan alltid ammat till sömns eller vaggat i vagnen till sömns, så vi började öva stenhårt på att få honom att somna av sig själv utan hjälpmedel i sin egen säng. Det var skitjobbiga månader, men vid typ 7 månader var han så jäääävla bra på att somna, alltså vi la honom i spjälsängen, pussade honom godnatt och stängde dörren, sen sov han inom 5 min av sig själv utan minsta skrik! Nattningar varken på kvällen eller dagen blev någonsin jobbiga igen!

 2. Åh dasha har också haft en helvetes dag, suttit uppe hela natten med ett kolik barn som egentligen somnar på morgonen, då somnar jag med och sover över mitt larm och vaknar 5 minuter innan bvc besöket, vaknar i stress och sätter på mig och lillen, tar vagnen och springer upp till bvc och halvvägs upp kräks han och kissar utanför blöjan vilket resulterade hel blöt åkpåse. Fick bara bita ihop och ge ett falsk leende på besöket sedan komma hem och nu vänta in min man som MÅSTE avlasta! Men vi mammor är så jävla grymma och bra på det vi gör! All kärlek och styrka till oss!

 3. Åh allt går i cykler med barn! Jag har haft det som mantra när det är jobbigt ”snart är det en ny fas” det har hjälpt mig. Inget har hållit längre en max 1 vecka till 1 månad tycker jag. Efter en tuff fas kommer ofta en lätt fas tycker jag. Jag har dock försökt sitta lugnt i båten alltså inte försökt förändra så mycket utan låtit barnet köra sitt race och sen har fasen från en dag till en annan tagit slut. Massa styrka och lycka till ❤️

 4. Det händer mycket vid 4 månader! Min dotter har precis tagit sig igenom utvecklingssprång 4, som ju är ett av de tuffare för dom (och för mamman… 😌). Kolla om han är inne i det språnget? Det räknas ju från beräknat datum. Kolla appen ”Växa och upptäcka världen (wonder weeks)”. Hon åt plötsligt väldigt mycket mer och om jag inte proppade i henne extra mycket ersättning så ville hon snart äta igen. Så det låter som att han kanske inte blir helt mätt? Men det är ju svårt att veta om han får i sig tillräckligt eller ej som du säger 🤔 Det kan ju vara så att du har mycket mjölk men att den inte är tillräckligt fet, dvs tillräckligt mättande? Nu vet jag att det inte är någon tröst om det vore så eftersom han inte tar flaska men bara en tanke…

  Under språnget blev också sömnen helt åt skogen. Vi har alla varit väääldigt trötta 😴 Nu är det 30min på förmiddagen, 30min efter lunch och sen ca 2h sen eftermiddag. När det var som värst vaknade hon varje 1,5h. Inte roligt alls…så slitigt! Nu får vi ca 2,5h i taget vilket ju känns bättre men jag hoppas att sömnen snart blir längre när språnget är över. Samt att jag försöker mata med ersättning och gröt innan läggning för att få en bebis i total matkoma 😉

  Som sagt, kan vara språng 4 som ställer till det! Ingen hjälp för det men alltid skönt med förklaring tycker jag.

  Och som någon skrev ovan, allt går över! This too shall pass 🙏🏼 Man kan bara hoppas snart! 😅

 5. när jag ammade och min dotter ville äta varje timme så märkte vi snabbt vid bvckontrollen att hon inte följde sina kurvor. Jag upplevde också att jag hade mycket mjölk men tydligen inte tillräckligt fet. När jag pumpade kom det ut mycket mjölk men jag kunde se skillnad från tidigare mjölk, det vit/gula lagret som bildas när man har mjölken i kylskåpet blev mindre och mindre.

  Jag tyckte det blev för jobbigt att amma varje timme, och upplevde att jag tappade kontrollen. Gick mest och var orolig att hon inte gifk upp i vikt så jag gick successivt över till ersättning. Ammar lite fortfarande men det är mest för att det är mysigt och för att hon ska få i sig lite antikroppar från mig.

  1. Vi var hos BVC häromdagen och han går stadigt upp i vikt (inte lite heller hehe) så det är inte det. Och vi testar flaska hela tiden han inte bara vägrar utan han blir så arg så att köra flaska en minut betyder trösta i 30 minuter efter.. Jag hade GLADELIGEN kört flaska nu..

   1. Går han upp i vikt som han ska så är det förmodligen som andra skriver bara en tillväxtsfas, eller kanske att han vill ha väldigt mycket närhet.

 6. Min dotter (läs jag haha) hade det också kämpigt vid den tiden. Kommer ihåg att jag ammade typ dygnet om i drygt 3 dygn, jag var ett vrak.. Men det är, som fler skrivit ovan, mycket som händer där vid 4 månader. Vet inte om du läst det här blogginlägget men jag fick det skickat till mig när jag precis kommit hem från bb och har hittat mycket stöd i den

  https://hippiemamman.wordpress.com/2012/11/13/liten-kalender-for-bebisarsmabarn/

 7. Min bebis är fem månader, han får en halv portion gröt med katrinplommon varje kväll (VET att det är för tidigt för sådana portioner enligt BVc) men det är Sempers från 4 månaders och bajseriet har fortsatt varje dag så magen hänger med. Är jag borta kan min kille ge lite gröt istället för flaska om han är vrålhungrig. Kanske vore något för Atlas om några veckor?

 8. Åh härliga 4 månaders fasen.. min dotter är 8 månader och det va den jobbigaste tiden. Dock så började hon vilja äta varje timma på natten istället (🥴) och va rätt missnöjd på dagen. Det är tufft men de går över! Vid 5 månader började vi kunna ge gröt på kvällen och då gick hon från att vakna och amma varje timma till att sova hela nätter 🙌🏼. Fortfarande sover hon oftast 45 min i sträck på dagen. Om vi har tur sover hon igenom en sovcykel och sover 1,5 h. Men då gäller det att de är precis som när hon somnade (samma rullning på vagnen, lika mörkt, tyst/ ljudnivå). Styrka till dig ❤️

 9. Åhh kämpa på förstår precis hur du känner. Men som några skriver faser kommer och går. Är det jobbigt så blir det bättre om ett tag osv. Mina barn har tyvärt aldrig varit bra på att sova. Så efter 6 mån har det sovit 30 Tim / 2 ggr per dag. Man hinner inte med mycket alltså.
  Mina barn slutade amma vid 3-4 mån. Jag hade mkt mjölk men dem verkade inte bli mätta. Så jag började ge ersättning efter amningen och då blev det mer nöjda och sov bättre. Hoppas bi får en bättre dag imorgon.

 10. Jag har tyckt det vart jobbigt att amma i perioder. Började därför introducera gröt tidigt (4 mån). Kändes bra att vara tidig med matintro för att avlasta amningen som jag tyckte var så jobbig. Men kändes ändå bra i hjärtat att fortsätta för min dotters skull när det funkade så bra. Sen vid 6 månader tog det inte lång tid innan hon käkade en halv burk barnmat till lunch. Nu vid 8 månader ammar jag bara nätter, morgon, någon gång under dagen samt vid läggning. I övrigt äter hon vanlig mat. Och nu börjar jag tycka om att amma. Precis när jag tänkt sluta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *