Vad äter Atlas?

Såna här kommentarer…

Fan alltså.

Ibland kan man få massa kommentera som inte ens rör en i ryggen och sen kan man en annan dag få 1000 fina kommentarer och sen en endaste som man blir så tagen av? Först blev jag irriterad när jag läste denna. Kändes som om någon ville “sätta dit mig” för att typ vara en dålig mamma? Sen blev jag ledsen och orolig och började fundera på om det kanske är så att Atlas har näringsbrist och får i sig för lite mat? För dålig mat?!

Ärligt talat är det inget som får mig så ur balans som kommentarer där jag skulle göra fel med Atlas. Jag blir så osäker och rädd och… Ah. Känns som om jag måste försvara mig inför denna kommentar med risk att bli halshuggen. Here it goes.

(Jag har btw tänkt Atlas äter as bra fram tills denna kommentar?)

Men såhär kan en vanlig dag se ut:

Varje morgon ca kl 05.30 (20 min efter han vaknat) äter han gröt. Pulvergröt. Och han äter mycket. Ca 2 1/2 DL, kanske 3 DL? Aldrig mätt upp men med ögonmått.

Sen äter han några timmar senare en mellis på en omelett ungefär två ägg med antingen keso, lite ost eller mosad (kokt) broccoli som jag lurar in i omeletten.

Några timmar senare kanske vi är på stan då får han 2 sådana där broccoli klämmisar och kanske lite vitt bröd eller en halv avokado eller ett ägg.

Några timmar efter det kanske han äter lite pasta med kalkon från Ingelsta eller en till omelett med kalkon.

Och sist men inte minst avslutar vi dagen precis på samma sätt som den börjas – med mycket gröt.

Här har ni en mellis på lite ost och broccoli- + blomkålspuré.

Jag tycker han äter as bra? Sen är det kanske inte 1000 andra rätter till han äter men jag tycker detta verkar vara en bra matdag för en 9 månaders? Han är över kurvan på BVC och är inte direkt en undernärd bebis? Väger 10.2 kilo…?

49
gillar

41 kommentarer till “Vad äter Atlas?

 1. Hej! Första kommentaren här men ville bara säga att det låter som han äter massor och massor av bra mat 🙂 Hur mycket ägg de ”ska” äta låter jag vara osagt för jag har hört så mycket olika men vad jag vet är typ ägg och avocado det bästa man kan ge dem och genom gröten får han järn osv… Ska också börja ge min lille omelette/äggröra, nu äter han mest mosat kokt ägg med smör.

 2. Så jävla tråkig kommentar! Minns att min svärmor också klagade över att vår dotter åt lasagne på klämmis när vi hälsade på dem och fick försvara att det är smidigt o ha på resande fot. Tycker det låter som han får i sig bra med mat. Kolla in LILLYSBARNMAT på instagram, då får du tips på lite mat du kan ge. Är du rädd att han ska sätta i halsen? Jag var livrädd för det, men är också viktigt dem över sina kräkreflexer så han inte bara får mosad mat, utan testa er fram med mjuka kokade grönsaker i stavar, kyckling som faller i sär när man suger på den eller liknande 🙂 finns ngt klipp på en logoped som berättade hur viktigt det är att dem får känna lära känna sin mun med olika konsistenser 🙂

 3. Jag har varit impad av dig som liksom står och gör omelett till Atlas! Mitt stackars barn får bara burkmat haha. Du är ju superbra! <3

 4. Det låter som han får i sig! Om han inte får i sig tillräckligt så kommer det märkas på vägning tänker jag. Jag undrar en sak bara – provar ni hela tiden att ge honom annat, eller kör ni på dessa säkra kort som ni vet att han får i sig? Jag kan tipsa om boken smakäventyret – att lära små barn att äta mat av Ann Fernholm. Jag läste den och tyckte den var jättebra! Så det är ett hett tips.

 5. Det tycker jag låter som en jättebra matdag! Följer barnet sin kurva är glad, kissar, bajsar osv så mår det bra! Kommentarer som den är endast lagd för att försöka ”sätta dit”. Jag ha två söner en på tre år och en på 8 månader. Är as svårt att försöka hitta på vad de ska äta (tre åringen äter det vi äter nu) men har börjat ge mer och mer till den lilla. För att variera morgongröten lite så ger jag ibland även mackbitar med smör och leverpastej, det brukar han tycka om, ska även börja göra grötplättar som jag brukade göra till stora sonen. Men som sagt så är det svårt och man är ju ständigt orolig om de får i sig, men troligtvis skulle de protestera högt om de inte var nöjda så man får försöka lita på det haha!

 6. Brukar inte kommenterat men vi mammor måste höja varandra!
  Tycker de ser skitbra ut!
  Är ingen expert själv (vem fan är de) men har en 3 åring och en 4 månaders som precis ska börja testa mat ? kör på!
  Va inte rädd för att prova nya saker även om de är astråkigt när dom inte äter de/kastar iväg maten..

 7. Hej Dasha. Jag tycker att han äter rätt bra. Jag är ingen expert men tittar endast på min erfarenhet av 2 barn. Det enda som jag kanske kan tipsa om är att heöt enkelt ge honom lite av det ni äter till middag/lunch? Även om avokado och ägg är bra näringskällor kan det bli onyttigt med en upprepande kost. Ge honom lite av allt och främst sådant du kan liksom skära i bitar så att han kan utforska själv. Mjukt kokta bönor, ärtor. Fisk. Sötpotatis. Bönpasta. Ja lite nya smaker så att han får smaka och utforska. Sen självklart vill man att ens barn bara äter och kör på det som är säkert. Men tycker han ser kry och pigg ut. Låt mammor som endast gör egna klämmisar få sin stund här på bloggen. 🙂

 8. Så JÄVLA onödig kommentar. Du ger ditt barn superbra mat och oavsett så har ingen annan med det att göra, det är ju upp till var och en förälder i samråd med sin BVC sköterska liksom. Herregud att folk orkar!
  Du verkar vara en helt fantastiskt närvarade och kärleksfull mamma Dasha! Lyssna inte på någon annan än din magkänsla och Douglas så klart?.

 9. Rent på princip läste jag inte blogginlägget. Jag tror att barns föräldrar klarar utmärkt att ge sina barn mat, med hjälp av bvc som rådgivare och inte massa annat folk. Keep going och tack för att du gör det du gör ??

 10. Alltså Dasha. Du behöver verkligen inte ”försvara” dig. En vettig person som ser Atlas fattar väl för fan att han är sund och glad! Nästa gång du får någon kommentar angående mat. Dissa sönder personen och skriv ”Ja.. det enda han får till mat är klämmisar! Frukost, mellis, lunch, mellis, middag, BARA KLÄMMISAR” 🙂 :). Låt inte henne krypa under ditt skinn. Får typ spel nu!! Hahaha. Du ska aldrig behöva hamna i situationer där du ska känna dig dålig eller att du behöver försvara dig. Du älskar din son. Det ser vi. Bry dig inte om pekpinnar. Folk ligger för lite i detta land. Det är därför vi har så många surkärringar. Avundsjuka idioter!! Du är bäst PUSS o KRAM!

 11. Men gud, tråkig kommentar, märks ju att det inte är av omtanke direkt.. Jag tycker det låter som att du ger han jättebra mat! Så ambitiös är inte jag,
  Jag gav mycket klämmisar när min dotter var i Atlas ålder, de är näringsberikade så det är verkligen ett I landsproblem att hacka på det. Min största lärdom efter första året med bebis är att slappna av mer och sänka kraven, det ska jag göra till nästa barn.

 12. Tror varje enskild mamma gör det som är bra för sitt eget barn!
  Men jag tror kanske att vi komplicerar maten mer än vi behöver.
  Vi ger våran 8 månaders pojk nästan allt som vi äter till lunch och middag, vi tar alltid bort lite innan vi saltar.

  Idag kommer han tillexempel få torsk i ägg och persiljesås med mosad potatis ?.

  Du gör det som är rätt för Atlas det är jag säker på!!

  1. Exakt så gör vi också! Lättast möjligen för oss alla plus att då får vår 9-månaders dotter testa på all möjlig mat. Samt lära sig olika konsistenser och smaker. Och väldigt skönt att ”slippa” laga olika maträtter här hemma (är ingen dålig mamma för det, haha) Idag blir det tex paella till middag för hela familjen, det älskar hon!

   Du är en grym mamma Dasha! Du känner Atlas bäst och gör det som känns bäst för er helt enkelt!

 13. Bästa Dasha i all välmening. Jag tycker att det verkar som en bra matdag för en 9 månaders. Dock så tror jag att han behöver en mer varierad kost för att det ska vara hälsosamt i längden för honom. När bebisar är 7-8 månader så är de flesta redo för “riktig” mat, dvs samma mat som den ni äter till lunch och middag. (Osaltad och inte superstark såklart). Det finns massa bra facebookgrupper med tips på veckomenyer och måltider att ta inspiration ifrån. Prata gärna med din bvc sköterska om du vill komma i kontakt med en dietist för experthjälp när det gäller kost och näringsbehov. Kram till dig och din fina familj <3

  1. Jag tänker såhär.. det finns barn med betydligt sämre matlust, tex min dotter. I perioder vill hon bara äta välling, mackor banan tex vid tänder etc. Jag tror att det är helt fine och framförallt tror jag att det är bättre att inte vara stressad! Atlas är fortfarande liten, det finns ju gott om tid att introducera olika typer av mat. Jag tror stenhårt på att det absolut viktigaste för framtida inställning till mat är att rida på vågen vad de tillfälligt gillar och inte pusha och truga, men såklart erbjuda nya smaker (utan att för del delen vända ut och in på sig själv!)

   1. Vill bara skicka en stor kram! Blev helt stressad här över hur ambitiös du verkar vara med Atlas mat ? Det enda vår dotter godkänner just nu är fruktklämmisar. Och eftersom man inte ska truga eller på något sätt försöka tvinga får det vara så just nu. Tycker du verkar vara en fantastisk mamma och Atlas ser helnöjd och välmående ut! Önskar att alla kunde chilla lite mer och lita på att alla morsor gör så gott de kan! Sådana kommentarer är bara så otroligt onödiga! Kram!! Du är grym! Älskar din blogg just för att den är så ärlig och inte alls ”perfekt” eller tillrättalagd.

 14. Är nog strålande, han mår ju bra! O bvc har ju koll på bebisen om det mot förmodan skulle vara nåt:) ska också prova broccoli till min bebis!!

 15. Så jäkla bra mat ju! Heja dig!

  Vår dotter får inget kött och har gett väldigt lik kost. Hon är frisk och stark och allt inga problem och älskar grönsaker ?

  Jag köpte fryst grönsakblanding typ majs, ärtor paprika och det fick hon typ till allt och i omelett och så. Supersmidigt att alltid ha hemma. Tomat och ost i små bitar har alltid varit en hit här med. Bönor (typ kidneybönor) som man köper i små tetrapack är också bra och enkelt och okladdigt ??

 16. Åh men herregud vilken tråkig och onödig kommentar!

  Han verkar äta superbra ju!! Nu fick jag lite inspiration vad jag ska ge min 8 månaders. Lite svårt med fantasin att veta vad man ska ge! Go you!
  KRAM

 17. Det som jag främst tänker på är avsaknaden av mjölkprodukter? BVC i Finland är SUPERnoga med att babysar och småbarn skall få i sig väldigt mycket ersättning/mjölk/annat men det får ju Atlas inte alls? Är det månne bara andra rekommendationer i SE?

  1. Då har nog inte BVC i Finland kollat över de senaste 10-20 åren av forskning som visar att mycket mjölkprodukter är väldigt dåligt för kroppen. För skelettet, hjärt- och kärlsjukdom och annat. Så bra att Dasha har koll på detta och inte trycker i Atlas sånt!

   1. Visserligen ska barn över ett år helst dricka fettrfri mjölk just pga mjölkfetterna är ganska hårda. Men ändå 🙂 Intressant att det är så olika!

   2. Skit i såna dumheter!!
    Jag har en son som är 2…Han var Hur lätt som helst å mata med allt möjligt. Har även en 9 mån som är lite mer petig. .Får iaf i han välling på kvällen, 1 avokado. Havregryn gröt och några burkmat. Man känner sina barn bäst. Skit i henne

  2. Det är väl skillnad på vanlig mjölk och ersättning? Ersättningen är berikad med extra fett, andra vitaminer och mineraler. Här i SE säger BVC att det är bra att de äter ersättning upp till ett år men om det är ett måste, det vet jag inte. Efter ett år kan man börja fasa ut (enl min BVC då :))

  3. Alltså, va!
   Vid 6 månader kan bebisar börja med smakportioner och fortfarande amma ge ers. Beroende på hur det går så byter man ut mål. Då kan man ge vatten. Inte innan 6 månader.
   Mjölk finns ju i annat än ers mjölk och bröstmjölk. Mjölk ska inte ges förrän vid 1 år i lagom mängd. För det gör så barnet inte tar upp järnet lika bra. Vilket är viktigt.
   Om Atlas bytt ut mål så behöver han inte ammas eller få ers.

   Men det finns ju i annan mat.

 18. 1. Du är hans mamma och vet vad som är bäst och funkar för honom och er.
  2. Han verkar äta mer än min två-åring ?
  Och han är frisk, pigg och följer sin kurva. ALLA barn är olika

 19. Jag har en dotter som blir 10 månader imorgon och när jag läser era matvanor så tycker jag att mängden mat ser bra ut. En normal matdag hos oss kan se ut såhär:
  Flaska ersättning direkt på morgonen (210ml vatten + 7 skopor måltidsersättning). Nån timme senare blir det kanske fiskgratäng och lite fruktpuré. När hon fått i sig detta så väntar vi ungefär 4 timmar och då får hon ytterligare 235ml ersättning. 4 timmar senare ger jag henne gröt och sen vid nattning ersättning igen. Mellan dessa måltider får hon givetvis vatten och kanske nåt rån (alt. Fruktklämmis). Det här fungerar för oss och vi ger henne mat var fjärde timme ☺️?? Dock är vi måna om att hon får i sig hela kostcirkeln, så hon får fisk, kött, veg och fågel under veckan. Alla kör sitt race och det som fungerar för en själv??

 20. Tror det ska mycket till att lyckas få en bebis med näringsbrist i Norden idag. Så länge föräldrarna har någorlunda sunt förnuft. Låter som du har ett superbra kosthåll. Så hör det väll till att alltid oroa sig. Min 5 åring hade en period när han bara åt kokta morötter å blåbär. Men han är så frisk å kry som en unge kan vara. Det värsta är ju ungar som matvägrar. Då tror jag mer på att låta dom äta det dom har lust på under perioder (förutsatt att det inte är chips eller så) och så bara fortsätta erbjuda nya saker. Men att tvinga i dom tror jag kan skapa matångest och slå tillbaka ganska snabbt. Lycka till!

 21. Alltså ärligt talat, den här Åsa, vart är du vem är du vart finns du? Vad fick du ut av detta? Atlas är ju inte alls undernärd och han och Dasha har klarat sig grymt bra 9 månader utan dig som mat tant. Försvinn. Alltså såna här människor. Inget får mig så arg som människor som ska liksom peta en i ögat med sina kommentarer om ens barn. Låt oss vara. Det har liksom gått strålande UTAN dig i flera månader, vad tror du ska hända nu efter din kommentar. Hon ska börja laga oxfilé med potatis och kanske en skön caesarsallad? Vill du bestämma bebis mat så kan du skaffa en egen bebis som du ALDRIG I LIVET ska ge klämmisar till.
  Heja dig Dasha du är en grym mamma och jag älskar alla dina mamma/bebis vloggar!!

  1. Annika, du är min idol! Så jäkla trött på alla mamma-proffs som sitter och trycker bakom skärmarna där ute. Så mycket TYCKANDE!

 22. Herregud vilket bra matintag!
  Här försöker man med det ena och det andra. Vissa dagar duger ägg andra dagar duger inget. Jag är bara glad att ungen äter något mer förutom ersättning. Du vet vad som är det bästa för just ditt barn. Älskar sin energi och att följa eran lilla familj! Kram

 23. Ha! Klassisk mom-shaming-kommentar! Han äter ju galet bra och näringsriktigt för sin ålder? Men framförallt SER man ju på honom att det är en frisk och glad unge tänker jag (trots tänder och annat mök)? Av egen erfarenhet (har 3 barn) kan jag också säga att alla barn är olika, jag hade tex en som typ BARA drack välling under ett år, nästa åt i princip bara köttfärssås och pasta på burk och den sista vägrade amma. Blev folk av dem också.

 24. Alltid jobbigt med kommentarer kring föräldraskap…. usch. När min son var i Atlas ålder så gjorde jag puréer av vår vanliga mat på kvällen. Tog ut lite och mosade med typ mjölk/liknade innan jag saltade. Gjorde så att det räckte till lunch dagen efter också. Så slipper man stå och laga separata middagar ?
  Ett tips är att göra ett riktigt stooorkok av denna grytan https://www.google.se/amp/s/dengodabarnmaten.wordpress.com/2013/05/15/kryddig-lins-och-sotpotatisgryta-for-smattingen/amp/ och frysa in. Min son tyckte den var så god.

 25. Strunta i dumma kommentarer!
  Atlas ser ut att må bra och ha en fin anknytning till sina föräldrar. Folk som skriver elaka kommentarer mår inte bra. De försöker föra över sin smärta på andra istället för att ta tag i sina egna liv. Du är en toppen mamma!

 26. Alltså blir så trött av alla kommentarer ”bara du vet vad som är bäst för din bebis men jag brukar i alla fall ge av hela kostcirkeln”. Så här är det, när det gäller mat kommer du att möta en miljon förstå-sig-påare som har massor av ”nyttiga” tips. Alla utifrån egna referensramar. Atlas äter jättebra. Fortsätt som du har gjort!

 27. Förlåt, men att du ens ska behöva SVARA på detta! Det är ju ditt barn, du ger honom det han behöver och han mår hur bra som helst! <3 Kärlek till dig!

 28. Fast det va ju bara en fråga? Jag hade nog svarar ”han äter annat också” och sen gått vidare med mitt liv. Inte lägga energi på sånt här.

  J

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *