Atas sov- och matrutiner.

Hej mina älsklingar! Hur har ni det i sommar? Vi har haft en underbar semester hittills. Så himla mysigt att vara på vår första gemensamma semester som en familj. Också skönt att Douglas fått känna på hur mycket jobb det faktiskt är att ha en bebis 24/7… Han har ju sagt hela tiden att han ”förstår” men det gör man inte förens man själv gjort det så att säga.

Okej mej hur sover och hur äter min snart 8-månaders pojke?

Ungefär ca ser en dag ut för oss:

 • 05.00 Vaknar
 • 06.00 Gröt + halv fruktklämmis
 • 07.30-08.10 Nap
 • 09.00 Smoothie/Mellis klämmis (de heter så)
 • 11.00-12.00 Nap
 • 13.00 Gröt + hel fruktklämmis
 • 15.00 – 15.40 Nap
 • 18.00 – Gröt + fruktklämmis
 • 19.00 Sova för natte

Där emellan ammas det inför varje sovstund och på kvällen tömmer han alltid båda brösten innan han somnar för natten. Under semestern har han även fått smaka på allting vi ätit och ibland ätit mer och ibland mindre men häromdagen började han helt vägra gröt och klämmisar? Så senaste två dagarna har han bara ätit ägg, bröd, tomatsås, pasta, gurka, frukt, ja jag vet inte vad. Men försökt få i honom allt. Men var lättare att skriva ett ”schema” på hur han åt innan vi åkte på semester än senaste två dagarna för de är bara upp och ner. Innan har vi alltid erbjudit mat man han har bara smakat men inte velat ”äta” vanlig mat. Bara gröt som gått ner. Men nu är det tydligen andra bullar som gäller… Han tar fortfarande inte flaska med ersättning eller välling och ingen napp. Och ingen snuttefilt men jag försöker erbjuda allt detta då och då. Han har två snuttefiltar jag har med mig överallt jämt, lite som täcke/filt och huvudkudde osv men de är mest jag som fixar med dem han kunde inte bry sig mindre om dem hehe. Men han är jätteduktig på att dricka vatten ur flaska!

Ett problem vi haft är att det går jättebra att söva han i vagn för napar dagtid. Men vägrar för kvällen. Han vaknar om jag lägger ner honom där på kvällen.. Verkligen testat ALLT. Så konstigt för de går så bra dagtid?

Eftersom jag fortfarande ammar tar jag alla nattningar. Men vi har en plan på att kutta det ganska snart. Var dock såklart bekvämt att fortsätta under denna semester för smidighetensskull.

Hur äter era barn som är i Atlas ålder eller hur åt de när de var i hans ålder? Kan ni inte berätta.

Tycker det är en djungel och både läskigt och jobbigt. Rädd han inte får i sig tillräckligt prick hela tiden? Men vet ju att så länge jag ammar är han safe men hur ska man veta sen?

21
gillar

39 kommentarer till “Atas sov- och matrutiner.

 1. Något som kan lugna en är att en ska se till ett barns veckointag snarare än dagsintag. Det är så olika från barn till barn, och dag till dag.

  När vår dotter var 8månader ammade vi fortfarande massor, vi körde BLW från scratch, vilket typ innebär att en helammar till 6 månader och sen kör plockmat direkt. Hon ammade jättemycket fram tills hon började förskolan vid 13 månader ungefär. Då blev det automatiskt att hon ammade mindre, både för vi inte var tillsammans jämt, och för att hon åt bättre när hon var med andra barn.

  Vi ammar dock fortfarande, hon bli 2 år i September, för oss funkar det. Det är en trygghet för henne. Hon har inte heller napp eller snutte, kan dricka lite välling eller ersättning ur flaska ibland, men det har aldrig funkat “på riktigt”. Lita på magkänslan, du kommer veta vad som är bäst för ditt barn.

 2. Vaknar vid 06 får ersättning. Somnar om och vaknar mellan 8-9 får gröt.
  Nap på förmiddagen helt olika beroende på vad vi gör.
  Lunch en halv barnmatsburk
  Nap på eftermiddagen ibland två men barnmat eller ersättning. vi testar fortfarande och han har inte lärt sig att gilla allt än.
  Gröt på kvällen och ersättning innan han somnar för natten.

  Vi testar oss fram och försöker att han smakar på vår mat med. Tycker det är svårt .vissa dagar vill han mest ha ersättning så vi tar en dag i taget. Men skönt med semester så båda kan hjälpas åt med nya matrutiner.

  Lite rörig text men ville mest skriva och säga att det inte alltid är enkelt 🙂 lycka till och så kul å följa er semester.

 3. Frukost: 1 1/2 portion gröt
  Mellis: typ två scramblade ägg, en avokado eller en macka
  Lunch: en barnmatsburk eller egenlagat
  Mellis: en banan
  Middag: samma som lunch
  Kvällsmål: en portion gröt

  Får ingen ersättning eller välling, han är 5 dagar äldre än Atlas. Svårt att veta om det är tillräckligt men känns så 🙂

 4. Min son föddes samma dag som Atlas så de är exakt lika gamla 🙂

  Frukost: ammar + leverpastej macka
  Mellis: grötklämmis eller äggröra
  Lunch: en barnmatsburk eller egenlagad mat
  Mellis: ger inte alltid men frukt el klämmis
  Middag: en portion gröt m fruktpure
  Kvällsmål: ammar
  Ammar även på natten.

  Mitt mission nu är väl att sluta amma kväll o natt. Har inte jättemkt emot de men han har börjat bitas i o med att han nu även fått framtänder…

 5. Minns inte hur vår äldsta åt i den åldern som nu är 2,5år. Men vill mig minnas att det var liknande som lillebror. Men att storebror åt lite större portioner mat och gröt. Storebror både ammade och fick ersättning. Men mestadels amning.

  Lillebror 7,5månader äter såhär nu:
  Vaknar 6-7. Ammar.
  Ca 8 frukost med gröt och små bitar rån med leverpastej.
  9:00 ammar lite och har naptime.
  Ca 11:00 vaknar. Lunch straxt därefter. Antingen hemmagjord puré eller barnmatsburk. Äter ännu inga stora portioner. Några skedar eller ca 1/3-dels burk. Några skedar fruktpuré till efterrätt. Erbjuds amning efter.
  13:00 naptime.
  Vaknar ca 14 o efter det mellis med 1/2 grötklämmis/amning.
  Ca 16:00 Naptime. Erbjuds amning innan. Sover oftast kortare stund här.
  Ca 17:00 middag. Samma som lunch.
  Ca 18:45 erbjuds lite gröt med fruktpuré.
  Ca19:15 ammar o sen läggdags.

  Storebror typ liknande som liten men fick även ersättning innan läggdags. Slutade amma vid 8 månader då han började bitas och jag mäktade inte med det. Blev ersättning istället för amning då.

 6. Har en tjej på 8 mån och hon äter gröt till frukost med fruktpure eller äppelmos till runt kl 8. Sover ca 9-10 sedan lunch vid 11 en halv barnmatsburk. Sover igen ca 13-14:30 då mellis (klämmis eller banan och smoothie som jag gör på jordgubbar/banan/yogurth) sedan middag vid 17, burkmat. Nattning mellan 19/20 och då får hon en flaska ersättning (har inte ammat sedan hon var 4 mån) ? Sover sedan gott till morgonen därpå

  1. Låter som min 8-månaders tjej men hon sover 1,5-2h varje nap. Jag ger dock lite ersättning i samband med läggning vid nap också.
   Tackar gudarna för varje natt hon sover bra?

 7. Min dotter är några dagar äldre än Atlas! Har fått 100% ersättning sen vecka 6. Hon får alltid ersättning i samband med sömn. Annan mat är hon tyvärr väldigt ointresserad av, men vi trugar på! Som bäst får jag i henne gröt innan förmiddagsvila och kanske på kvällen. Men då snackar vi typ 0,5 dl… Mango och banan puré funkar också, brukar ge det till gröten. Vill helst undvika att bara ge puréer och klämmisar som är för söta. Allt som har det minsta tjock konsistens eller minsta lilla bit i får hon kväljningar av. Vi kämpar på så får vi se när det släpper med maten. Känner noll stress så längre hon inte avviker för mkt från viktkurvan. Matlusten kommer!

  Gällande sömn så vaknar hon runt 08, sover middag ca 9:30-11 (då sover jag med henne pga att hon vaknar varannan timma på natten….). Sen sover hon runt 14 och sen runt 17. Somnar för natten ca 20. Önskar mig inget annat än bättre och mer sammanhängande sömn på nätterna…. Fram tills för ca 2-3 veckor sen så la jag alltid henne för natten genom att skumpa sittandes i min famn. Men sen upplevde jag att hon kom dåligt till ro där plus att jag kände mig så låst plus att hon alltid vaknade när jag lade ner henne. Så då körde jag hardcore på det sätt som min kille alltid gjort. Dvs lägga i sängen. Att somna är det hon tycker minst om så det är alltid en kamp men nu är vi nere på 20min läggningar vilket är en seger då det förut tog 1-1,5h! Vi matar i sängen och sen får vi hålla ”fast” henne tills hon somnar. Annars ska hon upp och stå… låter brutalt men det enda som funkar och hon tar ingen skada av det… målet är vi ska kunna lägga ner henne, gå ut och hon somnar själv men det känns just nu som ett orealistiskt mål. Att natta mitt barn har varit det som varit mest ångestfyllt och tråkigt med att vara mamma. Nu börjar det vända lite då det blivit lättare, men är ingen favorit…

  1. Kände precis som du, ångest inför varje läggning. Vi tog hjälp av en sömncoach (Hanna Bergenkull) och nu går läggningar till så som du beskriver, alltså lägger i sängen säger godnatt går ut, han sover 🙂

     1. Vill tyvärr svara att det går över och att det är en period, som tyvärr kommer tillbaka emellanåt. Vår treåring har varit likadan, sjukt jobbiga läggningar och nätter. Nu har vi nyss gått igenom den fasen igen med vidriga läggningar, men nu är vi igenom det igen och allt är frid och fröjd med underbart mysiga nattningar. Gäller att hålla i, ge inte upp, försök lyssna på mysig musik eller nåt som inte gör dig själv tokig under jobbiga nattningar (perfekt med AirPods). Tydliga ruiner skulle jag säga är bäst samt att om ni är två kan ni turas om för att inte tappa humöret eller lusten. Det kommer bli bättre, liten tröst men som det mesta går fet i perioder.

   1. Jaa, vi har haft ett samtal med Hanna och fått mycket bra hjälp! Nu under sommaren ska vi sätta igång med det schema som hon gett oss. Kan varmt rekommendera 1h samtal med henne! Samtalet med henne gjorde att jag slutade natta i famnen och bestämde mig för att endast natta i sängen, vilket ju uppenbarligen funkat bra då vi är nere på 20min nu. Nu är det bara maten som ska till så hoppas jag på bättre sömn

 8. Min 9 månaders ammas fortfarande, men äter en del mat under dagen också. Både gröt, puréer , klämmisar av olika slag, smakar på vår mat, majskrokar etc.

  Sover ca 1-4 gånger per dag, beroende på vad vi gör under dagen eller så. Brukar alltid somna i bilen om vi åker längre än till mataffären.

  Sover till ca 9-10, senast i helgen vaknade vi 10.30 ? Ett tag sov hon hela nätter från ca 22-07 utan amning, men nu äter hon typ 1-3 gånger under natten då hon vaknat mycket och varit ledsen pga mardrömmar och så. Men inget som stör mig egentligen, då hon lugnar sig så fort hon får napp eller tutte. Somnar rätt enkelt med napp och snutte bara, om hon nu är trött.

  Jag tror inte att rutiner hade funkat på vår dotter, iallafall inte än så länge. Hon är bestämd och envis men en extremt nöjd och glad bebis, så vi kör på! Hon får hänga på ”vårt liv”, anpassar inte direkt till henne (självklart gör vi ju det, men vi anpassar inte på så sätt att vi inte kan göra saker för att hon ska sova eller så).

 9. Mina tvillingpojkar är ca 7 månader nu och har ungefär dessa rutiner:
  vaknar 06.00, äter gröt 07.00
  Sover 8.00
  Ersättning 10.00
  Sover 11.00
  Brurkmat och klämmis 13.00
  Sover 14,15.00
  Ersättning 16.00
  Lite välling innan insomning kl 18.00 sedan är det ersättning som gäller på natten?
  En utmaning är just bitar i maten vilket ger kväljningar hos båda, ibland kräks dom till och med? men det ger väl sig antar jag…

 10. Min son blir 8 månader imorgon och har ätit ersättning sen han var 2 månader. En dag ser ut ungefär så här hos oss:
  Vaknar allt från 05-07, men oftast runt 06.
  Frukost: En hel portion gröt + katrinplommon pure.
  Mellanmål: En hel klämmis (ibland skippas detta mellanmål helt då han ibland sover så länge på förmiddagen).
  11.00 Lunch; En hel burk barnmat + eventuellt lite klämmis om han ej fått det till mellis innan.
  14.00 Mellanmål; en flaska ersättning 210 ml.
  17.00 Middag; En hel burk med barnmat + katrinplommonpure.
  19.00 Läggdags; får då en flaska ersättning 240 ml.
  Äter sen ca 1 månad tillbaka ingenting på nätterna ?

 11. Min dotter är 8,5 månad ungefär och hennes rutiner ser ut såhär ungefär..
  Frukost kl 09: gröt och vatten
  Nap ungefär 10:30-11:30
  Mellis kl 11:30: fruktklämmis
  Lunch kl 13:30: en hel barnmatsburk
  Nap ungefär 15:30-16:30
  Middag kl 17: ca 2/3 barnmatsburk
  Välling kl 19:30
  Somnar hon inte av vällingen får det även bli bröstet..

 12. Vår pojke blir 1 nästa vecka men vid 8 månader såg det ut såhär:
  04.30-05.30 vaknade
  06.30/07.00 1 portion gröt och några skedar fruktpuré
  9.00-11.00 nap
  11.00 2/3 barnmatsburk och fruktpure (typ en klämmis/halv burk)
  13.30 grötklämmis eller frukt
  14-15.30 nap
  16.00 2/3 burkmat
  18.30 välling
  19.00 sov för natten
  ~22.00 180 ml ersättning
  ~02.00 180 ml ersättning

  Detta var en ”bra dag” matmässigt, från 6-10 månader var maten ofta kämpig och han vägrade ofta att äta mer än ett par skedar (förutom gröt, klämmisar och ersättning på natten)

 13. Vid 8 månader

  7.00 Vakna och amma
  9.00 Nap
  10.00 Mellanmål, typ mosat ägg eller banan
  12.30 Lunch, burk eller lagad mat
  13.00 Nap
  14.00 Mellanmål, oftast amning
  16.00 Nap
  17.00 Middag, lagad mat
  19.30 Gröt
  20.00 Amning sen sova

  När jag slutat amma, slutade när hon var 9,5 månad

  7.00 Gröt
  9.00 Nap
  10.00 Mellis, oftast banan
  12.00 Lunch, burk eller lagad mat
  14.00 Mellis, banan eller smörgås
  14.30 Nap
  17.00 Middag, lagad mat
  19.30 Gröt
  20.00 Sova

 14. Håller med dig. Försöker alltid amma för att väga upp men ingen aning om de behövs eller inte.

  Vaknar runt 6, ammar och äter sen gröt med katrinplommon vid 9 typ.
  Lunch vid 12-13, antingen gröt eller nån form av mat (hon älskar burkmaten och jag har inte orkat göra egen) och vid 18-19 gröt igen. Där emellan kan hon få nån klämmis eller amma lite beroende på humör/hunger.

 15. Hej

  Vet ju att ni haft problem med att få Atlas ta flaska med ersättning/bröstmjölk etc och det hade vi också. Det löste sig för 1 vecka sedan när vi slutade amma helt. Så nu kan han dricka välling ur flaskan utan problem. Han är 10 månader Om en vecka. Ville bara berätta då jag, likt dig, varit så frustrerad över alla flaskträning, att det kan börja fungera när man slutar amma:)

 16. Min tjej är 2 dagar äldre än Atlas och hon är precis mitt emellan att sova 2 eller 3 gånger per dag. Ungefär så här ser vår dag ut.
  Vaknar mellan 6-8
  Ammar lite och sen frukost i form av gröt och katrinplommonpure.
  Sover första tuppluren efter 2-3 timmars vakentid. Den kan vara allt från 30 min till 1,5 timme. Ersättning vid sömnen.
  11-12 lunch ca 1/2 barnmatsburk och lite fruktpure.
  Tupplur igen om den första bara var 30 min.
  Ersättning till mellanmål.
  Sömn någon gång mellan 14-16. Kan också variera mycket i längd.
  17 halv barnmatsburk och fruktpure.
  Sover för natten vid ca 19 och dricker då ersättning. Har försökt med välling men det går inte hem. Sen äter hon ca 200 ml ersättning under natten fördelat på många uppvak ?‍♀️ Våra nätter var bättre förr.
  Sover Atlas utan att äta på natten?
  Hon tycker mer om att äta själv, typ bröd, pasta, potatis mm men får inte i sig tillräckligt så än. Men när pincettgreppet utvecklats så blir det nog mer av vår mat och mindre burkmat. Sen älskar hon frukt och bär, speciellt nektarin så brukar bli en del sånt under dagen också. Hur hon lyckas äta hård nektarin utan tänder är ett mysterium men det gör hon ?
  Både bebis och storebror har varit omöjliga att lägga i vagnen på kvällen även om det gått att natta där på dagen så tyvärr inga tips där mer än igenkänning. Du vet bäst vad Atlas behöver och skulle han inte bli mätt lär han berätta det för er ?.

 17. Hon är nu 10 månader men vid 8 månader ammade jag endast nattetid och på dagen åt hon:
  07.00 en portion gröt + några skedar katrinplommon
  09.00- 09.30 nap
  11.00 barnmat 1/2 burk
  11.30- 12.10 nap
  14.30 barnmat 1/2 burk
  15.30-16.00 nap
  17.00 samma som frukosten
  19.00 nattning

 18. Vår lilla son är 10 dagar yngre än Atlas 🙂 så också snart åtta månader. Såhär ser våra dagar ut för det mesta:

  Mellan 06.00-07.00 vaknar
  08.00 frukost- smörgåsrån med leverpastej, broccoli och palsternacka-puré (egengjord), lite fruktpuré
  10.00 Sover mellan 30-60 min
  11.30 Lunch- En burk barnmat och några skedar fruktpuré
  14.00 Sover mellan 30-60 min
  Mellan 16.00-16.30 Middag- En burk barnmat och några skedar fruktpuré
  19.00 Sover för natten och får 210 ml ersättning i samband med detta
  Mellan 22.00-23.00 Ger honom 210 ml ersättning i sömnen innan vi går och lägger oss 🙂

 19. Min tjej är 7 månader och äter just nu när vi är på semester.
  Vaknar halv 8
  Ca 8. 200 ml ersättning
  Nap 8:30-9
  Ca 10 lite fruktklämmis
  11:30 halv burk mat
  12-13 sover
  13:30 grötklämmis
  Någon nap mellan 14:30 och 16 olika när.
  Ibland 150 ml ersättning där oxå innan hon somnar ,
  Middag ca 18 burkmat
  Sover efter det antingen 1 timme eller 30 min
  20:00 Ersättning alt välling innan hon somnar 🙂

 20. Min pojke är två veckor äldre än Atlas 🙂

  07:00 ersättning och somnar om
  09:30 vaknar å en portion gröt
  12:00 en hel burkmat+fruktpure
  Nap
  15:00 Frukt el grötklämmis
  Nap
  17:30 Hel barnmatsburk+frukt
  21:30 ersättning och sova för natten.

  Sen jag började ge mat två gånger varje dag äter han inte på natten. Det är som att han laddar upp för att klara sig hela natten ?
  Jag ger majskrokar och småbitar av olika saker som han kan pilla med. Idag åt han en halv förpackning hallon ?

 21. Vid 8 månader såg det ut såhär
  för oss:
  8.30 vakna och amma
  9.30 1 macka, frukt/ bär, lite gröt.
  10.30 sova
  12.30 lunch (1 burk eller den maten vi åt)
  14.00 sova
  15.30 mellis, oftast en klämmis
  17. 00 sova
  18.00 middag. Samma som lunch
  20.00 gröt
  20.30 sova för natten

 22. Vid 8 månader såg det ut såhär
  för oss:
  8.30 vakna och amma
  9.30 1 macka, frukt/ bär, lite gröt.
  10.30 sova
  12.30 lunch (1 burk eller den maten vi åt)
  14.00 sova
  15.30 mellis, oftast en klämmis
  17. 00 sova
  18.00 middag. Samma som lunch
  20.00 gröt
  20.30 sova för natten

 23. Jag kommer inte riktigt ihåg rutinerna med min tjej när hon var i Atlas ålder. Hon är nu drygt 2 år. Men hon tog i alla fall inte flaska med välling förrän efter vi slutade amma helt. Vilket jag gjorde när hon var 1 år och 4 månader. Hon har heller aldrig haft napp eller snutte. Först nu gosedjur men det är olika favoriter varje kväll. Med lillasyster som är 7 veckor blir det nog heller ingen napp men jag för säker tvinga dit en snutte ?

 24. Vår är 7 månader:

  05-06 vaknar – ersättning 180 ml
  09 – 1 1/2 portion gröt
  9-11 – sover
  12 – barnmatspuré + fruktpuré
  14-15 sover
  15 – ersättning 180 ml
  16-16:30 sover
  18 – barnmatspuré + fruktpuré eller gröt + fruktpuré
  19 somnar, sen ca 1 mål ersättning under natten.

  🙂

 25. Våran snart 8 månader:
  09:00 vaknar
  10:00 frukost, en stor portion med gröt och en leverpastej macka
  11.30 210 ml ersättning sen nap
  14:00 vaknar
  15:00 en burk med barnmat, ibland klämmis efter
  16.30 210 ml ersättning sen nap
  18:00 vaknar
  20:00 210 ml ersättning
  20:30-21:00 sova för natten

 26. Hej! Bara en fråga, måste du natta bara för att du ammar. Jag helammar min snart 6-månaders och jag brukar amma sen lämna över till min man som sedan nattar… inte alltid såklart men ibland om jag är trött, ska natta vår stora, träna eller annat…
  Kanske inte helt lätt i början om du alltid nattat men ville ändå bara säga att man behöver inte sluta amma för att kunna dela på nattningarna… 🙂

  1. Mjo förut gick det! Men sen ca 2 månader tillbaka gallskriker han ifall min kille försöker natta honom… Inte surar utan verkligen skriker otroligt mycket utan stopp. Men bara när det är kvällsnattningen. Inför naps på dagen går det jättebra?

   1. Jobbigt! Kanske prova igen om ett tack… förhoppningsvis ger det sig! Lycka till! Vår son är lite yngre och kan vara lite mammig men än så länge funkar iallafall detta ok.

 27. Såhär äter vår son som är lika gammal som Atlas.

  Frukost (ca 7): 1 portion bebisgröt + 1/2 macka i stavar
  Mellis (ca 10): 1/2 fruktklämmis blandat med 1/2 dl turkisk yoghurt
  Lunch (ca 12): 1 burkmat (eller motsvarande mängd hemlagad mat)
  Mellis (ca 15): 1 grötklämmis
  Middag (ca 17): 1 burkmat (eller motsvarande mängd hemlagad mat)
  Kvällsflaska (ca 19): 150 ml ersättning
  Nattflaska (ca 4): 150 ml ersättning

  Vi nattar honom vid 19 och han brukar väl sova vid 19.30. Vaknar sen ofta vid 4 för en flaska och sen för morgonen mellan 6-7. Under dagen sover han 2-3 gånger, ca 30-60 min per gång. Berors lite på vad vi hittar på under dagen, han är ganska flexibel med både mat och sovtider under dagen sålänge han får äta och sova med jämna mellanrum 🙂

 28. Har en kille på lite mer än sju månader. Han har sovit i egen säng sen dag 1 och nattat honom i sängen efter amning sen han var tre månader. Ammade och sjöng en gammal vaggvisa tills han ätit klart sen gick jag in i vårt sovrum där hans säng står, bäddade ner honom i sängen och sa godnatt, gick sedan ut. Han somnar för det mesta direkt.

  Har helammat tills för nån månad sen när mjölken började sina. Så nu kör vi ersättning och samma mat som vi lagar till oss. Jag lägger lite åt sidan innan jag kryddar och mixar det sedan och fryser in.

  Lillen somnar mellan 18 – 18:30, vaknar 23 och äter ersättning, sover till 05 och äter ersättning, somnar sedan om och sover till 7 tiden då vi kliver upp. Då äter han smörgås i små bitar och yoghurt samtidigt som jag äter frukost (han har suttit med på matbordet i sin babysitter sen han föddes vid måltiderna och nu i sin barnstol) när han inte vill ha mer fyller jag på lite med ersättning. Runt 8:30 tar han en nap i vagnen i hallen på nån timme, sen brukar han ligga på golvet och leka med sina leksaker medan jag håller på med tvätt eller annat. Sen när han blir hungrig runt 11 så får han gröt, gör samma där, fyller på med ersättning när han inte vill ha mer gröt. Sen går vi långpromenad med vovven och då sover lillen den 1,5 timmen. Sen nap igen vid 4 tiden typ en halvtimme sen äter han samma mat som vi och fyller på med ersättning. När han börjar bli trött och gnugga sig i ögonen och gnälla går vi och badar, sen matar vi med ersättning och sjunger vaggvisan vi sjungit sen han föddes sen somnar han.

  Vi har inget minut schema på mat och sovtider, verkar ju ganska meningslöst att mata en bebis som inte är hungrig eller söva en bebis som inte är trött tänker jag bara för att klockan säger att den ska sova eller äta. Vi försöker göra det så okomplicerat som möjligt, följa bebis bara. Ena dagen kanske bebis är jätte trött för man dagen innan var iväg och träffade folk, handlade eller annat och nästa dag kanske bebis är jätte pigg.

  Tips om att övergå till mat från amning eller ersättningsom jag fick av farmor. Låt bebis sitta med vid matbordet tidigare än den själv kan äta. Säg mmmm och lotsas äta deras gröt eller mat vid varje tugga, våran bebis har tagit efter och säger nu själv mmm när han får mat. Sen när han smakar nåt nytt säger ”nämen fick du köttfärs, nom nom va gott, mmmm”, funkar varje gång XD Man får vara hur knasig som helst med barn och hundar och toka sig, då går allt lite lättare.

  Tack för en otroligt fin blogg ❤️

  1. Bvc rekommenderar max tre mål, så för mycket är det inte. Dessutom kan dietister rekommendera fler för barn med svåra matproblem 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *