Atlas SÖMN

Okej många frågar både här och på dm på insta hur Atlas rutiner ser ut. Både sov- och matmässigt. Ärlig talat ändras det verkligen HELA TIDEN. Så fort jag tror att “NU har vi in åkt koden, NU har vi det!!” ändras mönstret? Hehe.

Så nu ska jag berätta hur Atlas sover och sen får ni gärna ge input på om vi borde köra en sovstund om dagen istället och kanske börja lägga senare?

Atlas sover typ mer eller mindre hela nätter nu. Han somnar strax efter 19 och vaknar 1-2 gånger per natt men är inte VAKEN utan nöjer sig med att jag kommer in och skumpar lite på rumpan. Eller lägger honom på sidan (från tex rygg eller mage). Vi byter blöja i hans sömn innan vi går och lägger oss ca 22-23. Annars kan den tyvärr läcka mot morgonen.

Vissa mornar vaknar han vid 05 då får han välling och tar in honom till oss då somnar han om inom 20 min ungefär. Men igår och idag sov han till strax innan 07 utan att vakna. Så nätterna är verkligen M A G I S K A.

Dagtid sover han aldrig mer än 40 minuter om han sover i vagnen. Hemma sover han gärna 1-2 timmar om han ligger i sin säng eller i vår.

Så nu till min fråga… Han har sen ca två veckor tillbaka blivit bökig att lägga. Det är liksom inte full on skrik show utan mer missnöjd eller så bara snackar han? Bla bla bla bla och gör pruttljud och liksom inte alls sugen på att sova? Känns som om han vill vara MED. Som att han tror han missar något om han sover.

Dagtid sover han två gånger, ca mellan 11-12. Och mellan 15-16. Ungefär. Halvtimme plus minus där.

Ska jag ta bort en sovstund? Söva han vid 12? Enda tråkiga är att han inte tycker det är så kul att sitta med på luncher så jag gör knappt sånt med vänner längre om inte han sover (försöker dvs äta vid 11 eller fika vid 15). Så han sover en gång i vagnen och en gång hemma per dag.

Ska jag bara ta det och köra en sovomgång och stänga tanken på luncher och vara hemma den tiden? Eller ska jag justera sovtiderna på annat sätt?

Vad säger ni? Vad tror ni? Enligt rulla vagn sände han borde han sova 09.30 och 14.00. Men det går inte riktigt hehe. Inte alls svårt hålla han till 13 om det skulle behövas.

15
gillar

13 thoughts on “Atlas SÖMN

 1. vi började med 1 sovstund kl 12 när han var 13 månader. men med facit i hand skulle vi ha gjort det redan vid 12 månader. vi började med det efter haft svåra nattnigar i 1 månad

 2. Vi började med 1 sovstund om dagen vid 14 månader för att han skulle börja förskolan. Tidigare sov han max 40 minuter per sovstund och vår ändå svår att lägga på kvällen. Men när vi gick över till en sovstund blev både läggningen vid vilan och kvällen SÅ mycket lättare. Plus att han sov ibland i nästan 2 timmar istället. Var också lite nervös för den övergången till bara 1 vila per dag, men idag men idag känns det sååå skönt! Mindre stress över att passa tiden till 2 sovstunder per dag, kortare läggningar, längre “egentid” pga längre vila! Övergången var lite tuff, rätt kinkigt i början och man får anstränga sig med att underhålla bebis. Men om du tror att Atlas klarar sig att hålla sig vaken till runt 12 så prova! Han kanske behöver sova vid 18 på kvällen istället ett tag men tänker att de är ju bara tills han vänt sig ?

 3. Vi gick över till 1 gång vid 1 år pga av att dom inte längre ville sova på dagen som innan. Sen går nattningarna olika bra varje kväll trots att vi kör samma rutin och har gjort det sen dom var 6 månader. Ibland tar det längre tid och ibland är dom inte så nöjda. Du kanske får vara hemma under justerings perioden så att du kan vara så lugn som möjligt och inte känna stress och att det inte blir som du tänkt ? men så fort dom kan sitta, ställa sig, kasta snuttar och massa annat tar det lite längre tid helt klart även om man har varvat ner innan. Men testa med att sova 1 gång några gånger i lugn och ro och se hur det går ?

 4. Har PRECIS börjat med en sovstund runt 12 för vår ettåring pga precis samma anledning.. hoppas på bra resultat och glad bebis ?

 5. Min kille är 1 dag yngre än lilla (stora, sjukt att dem snart är 1 år!?!?) Atlas. Vi har precis börjat med 1 sovstund på dagen då han antingen vart skitarg när vi la han i sängen eller låg och talade i cirka 1 timme innan han väl somna. Han verkade alltså inte ett dugg trött. Jag gör så att vi äter lunch runt 11 och så fort den är klar så får han lägga sig. Det brukar bli vid 12 och då sover han runt 2-2.5 timmar ?. Och nu somnar han direkt. Sen lägger jag han runt 18.30-19 för natten och det är samma sak där, han somnar direkt. Just nu håller han dock på att få tänder så nätterna är jobbiga ?. Men this too shall pass.
  Fick ett tips förut och det är att få upp 1 storlek i blöja på nätterna för då slipp man läckage. Nu verkar det funka för er att byta blöja ändå men ett tips iaf. Funkar för oss iaf.

 6. Har samma funderingar gällande att gå från 2 sovstunder till 1 och känner att jag ska testa. Min dotter är lika gammal som Atlas. Är förberedd på att det kommer bli kinkigt och att jag kommer behöva hålla bebis vaken fast hon är trött. Tänker att aktiviteter såsom öppna förskolan kan hjälpa till med att hålla igång henne.

  Nu är det skillnad mellan tjejer och killar men testa att gå upp en storlek på natten och inte ha ”dra på” blöjor som inte alls håller tätt lika länge som dom med tejp. Å andra sidan, låter inte så jobbigt att byta då han ändå inte vaknar.

 7. 12 månader började vi, sov helt plötsligt som en Sten! Ha en inkörningsperiod hemma och sen när han vant sig kanske det går i vagnen när du käkar lunch?

  TIPS: köp större storlek i blöjor ELLER vänd den bak och fram för att slippa läckage ? min son kissar mer fram i blöjan, medan dottern fyller hela. Vänder man blöjan är det större del av blöjan som kan suga upp kisset ?

 8. Vår kille är på dagen lika gammal som Atlas ? började precis nu i dagarna att bara sova 1 gång, sover då mellan ca 11-14 (ge och ta 30 min åt båda hållen).

  Har inte gått så lång tid men än så länge fungerar det toppen! Enklare att somna både vid lunch och på kvällen.

  Det enda är att han kan vara lite gnällig innan han somnar eftersom han nog är ganska trött, men tänker att det är en vanesak ?

 9. Hade samma problem som er med min dotter. När hon var 10 1/2 månad började vi ta bort en sovstund och bara lägga henne vid 11:30 och det blev så himla enkelt att lägga henne på kvällarna efter det! Hon var suuupertrött på eftermiddagen de första dagarna men sedan blev hon van och allt blev supersmidigt. Jag har hört någonstans att man ej ska låta de sova efter klockan 15 om de ska sova kl 19, så ett tips om ni ändå vill köra på två sovstunder 🙂

 10. Min dotter är 13 månader och sover fortfarande två tuppluren per dag och sover sedan 19-07. Det va en krånglig period som höll på ett tag där vid 10 eller 11 månader för henne, men den har gått över. Så mitt tips är väl bara att gilla läget ett tag, alternativt gå och lägga honom kanske en halvtimme senare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *