Frågor till er (!!!!)

I vanliga fall frågar ju ni mig men nu är det jag som behöver er hjälp. Ni har ni alltid svar på allting så svara och hjälp gärna mig ifall ni verkligen vet. Inga spekulationer för då kan jag lika bra googla mig in på familjeliv hehe och det är jag INTE intresserad av att göra.

– Får man basta som gravid?

– Får man äta kallrökt lax? Den är ju ”tillagad” men känns ju ändå lite rå?

– Löjrom? Hade ni ätit det om ni var jag?

– När i helv får man börja köpa grejer? Jag tänker inte gå bananas men man är ju sugen på att börja kika på något kanske.. Just nu har vi inte köpt någonting. Vi har inte en endaste lilla body hemma. Men jag gick en pw med en kompis i fredags och hennes bebis kom fyra veckor för tidigt och de ägda på riktigt en body och en barnvagn och jag blev så stressad över det. Hehe.

– Hur sent kan man flyga? Vi ska ju flyga till Frankrike för ett bröllop i slutet på September då kommer jag ca vara i v.30?

– Vilken kroppsolja ska jag använda för att smörja in kroppen med? Mina bröst har blivit enorma och jag vill gärna börja redan nu, i förebyggande syfte. Vill ha en olja som går in i huden men gärna inte är kladdig forever efteråt.

Världens härligaste klänning kommer från By TiMo och skor från Chloé.

0
gillar

19 kommentarer till “Frågor till er (!!!!)

 1. Hej fina du! Och stort grattis till er. Jag blev renommerad av min barnmorska att inte flyga fr.o.m. Vecka 25. Men jag vet att det finna flygbolag som tillåter tom v 30. Kram

 2. Hej Dasha!

  Grattis till graviditeten, jag svarar på dina frågor utifrån mina egna val jag har gjort och som känts bra för mig personligen. Vi alla är ju olika!

  – Får man basta som gravid?
  Ja det ska inte vara några problem, tänk däremot på att se till att dricka rikligt med vatten så du inte blir uttorkad men det är ju aldrig härligt.. Fostervattnet regleras inne i magen (det börjar inte koka av värmen =)).

  – Får man äta kallrökt lax? Den är ju ”tillagad” men känns ju ändå lite rå?
  Jag har ätit bra nygjord sådan (ej vakuumförpackad) och det har känts bra för mig, samma sak med sushi. Gå till ett bra ställe där du vet att råvarorna är bra.

  – Löjrom? Hade ni ätit det om ni var jag?
  Det är okej, samma som ovan =).

  – När i helv får man börja köpa grejer?
  Hade funderingar över det här med! Vi valde att börja handla efter RUL då vi såg att allt var bra med bebis och därefter har vi handlat lite pöompö, gör vad som känns bäst för dig! För mig blev det mer verkligt när jag började handla + att det är supermysigt hehe.

  – Hur sent kan man flyga? Vi ska ju flyga till Frankrike för ett bröllop i slutet på September då kommer jag ca vara i v.30?
  Det beror helt på hur du själv mår, vart du ska åka och vad flygbolaget har för regler. Flög i vecka 26 till Dubai, gick toppen. Nu är jag i vecka 32 och har nyligen kommit hem från Spanien vilket också gick jättebra. Se till att kolla upp vilka regler flygbolaget du tänkt flyga har, efter vecka 28 är det vanligt att det krävs läkarintyg som går att ordna via din BM (förutsatt att allt är OK med dig).

  – Vilken kroppsolja ska jag använda för att smörja in kroppen med? Mina bröst har blivit enorma och jag vill gärna börja redan nu, i förebyggande syfte. Vill ha en olja som går in i huden men gärna inte är kladdig forever efteråt.
  Jag använder mig av Bio-oil som jag tycker är skön, går in i huden och kladdar inte forever =).

 3. Hej dasha! Grattis till graviditeten, vad härligt!
  1. Basta på, så gött!
  2/3. Läs och följ livsmedelsverkets rekommendationer, undvik att lyssna på alla andra, de blir man prillig av. Enl dem ska man undvika gravad, rökt och sushi om de ej är egengjort (alltså hemmagravad/rökt), enl mig ej värt att chansa och äta köpt då du inte kan garantera att datum på förpackning stämmer, skulle ha svårt att förlåta mig själv om de blev tokigt!
  4. Enkelt: vill du köpa barnprylar, köp barnprylar!:) ang barnvagn;tänk på att i vissa fall kan leveranstiden vara lång.
  5. Beroende på flygbolag, vissa utländska bolag har flygförbud efter v 28!
  6. Jag använde Löwengrips gravidolja och var väldigt nöjd!

  Kram/ Anna-Karin, sjuksköterska och mami till 2årig Rut:)

 4. Stort grattis till graviditeten!

  Jag är i vecka 32 och har bastat så ofta jag kan, sedan är jag också finlandssvenska så kan inte hålla mig borta från bastun. Lillen i magen har inte klagat på bastandet, tänker att så länge du känner att du mår bra så är det bara att köra. I Finland badar alla gravida bastu. 🙂

  Har förstått att man kan äta kallrökt lax om den är färsk, men undvika de som är förpackade. Jag har ätit löjrom också, i små mängder. Frågade min barnmorska om det och hon sade att det var ok. Igen, känn efter vad som är bra för dig.

  Klart du ska börja shoppa grejer nu! Så svårt att låta bli ju. Började inreda lillens rum då jag var typ i vecka 15. ?

 5. Och med de flesta flygbolag får man flyga fram till 4 veckor innan beräknat, med läkarintyg fram till 2 veckor. Lönar sig att kolla flygbolagets policy.

 6. Jojobaolja – världens bästa för allt (och funkar även när man ammar för den är ”naturlig”)

  Ja, har själv jobbat med löjrom (Kalix) och åt det under hela min graviditet.

  /c

 7. Hej finaste du! Stort grattis till graviditeten.
  Har ingen erfarenhet själv men bastu ska gå bra. Tycker också att du kan börja småshoppa lite..
  Ett suveränt tips på olja är Bio-oil, brukar finnas på Apotek eller kostbutiker. Den hjälper verkligen mot ärr, bristningar osv.

 8. Först och främst, Stort grattis till ert mirakel och önskar er all lycka!!! Svarar utifrån som jag har fått svar och den lilla kunskap jag har så här långt (jag är nu i vecka 29).

  Basta: Har fått råd av barnmorska att det är okej att basta, men att basta i kortare stunder för att inte fresta på kroppen för mycket. Tycker också jag känt på bebisen i magen om den tycker det blir för varmt i bastu eller som nu, med magen i solen, så börjar bebis röra på sig och kicka. Så då har jag tänkt det blir för ljust/varmt för lilla loppan i magen och lagt en sjal över eller är i skuggan istället, eller avslutat bastu.

  Lax och löjrom: Osäker. Verkar bero mycket på vart den kommer ifrån och hur den hanteras? När jag känner mig minsta osäker på om okej eller inte, har jag låtit bli att äta det för att inte behöva känna oro eller fundera på det efteråt.

  Bebissaker: Får man väl helt enkelt göra när man vill, önskar och det känns rätt! Inget rätt eller fel liksom! 🙂 Vi ligger kanske lite efter med vissa delar vad gäller inköp, men jag/vi har nog liksom behövt tiden för att smälta och förstå att det är en liten människa därinne… Alla saker man kan behöva har ibland känts lite överväldigande och lite surrealistiska, att de faktiskt ska vara till den lilla människan därinne, så för oss har det blivit så att vi har tagit en sak i taget 🙂

  Flyga: Jag är själv gravid i vecka 29-30 just nu under den period då vi är i Spanien, och oroade mig för samma sak. Folksam som jag annars har försäkring genom (även gravidförsäkring) täcker inte resa/utlandsvistelse efter vecka 28. Vilket som jag har förstått det, också verkar vara genomgående för många försäkringsbolag. Jag tecknade därför en extra försäkring för den period jag är utomlands efter vecka 28, hos Europeiska ERV. Den ska täcka allt för både mig och barnet om det skulle vara så att jag behöver föda tidigare när jag är utomlands, utan att man behöver oroa sig för de stora kostnader som skulle kunna bli annars. Vi flyger med SAS och dom får man flyga med fram till vecka 36.

  Olja: Bio-oil! Går snabbt in i huden och när den gått in i huden kladdar den inte. Bara mjuk och behaglig känsla! Har iof inte testat någon annan olja, men hört bra om den och har själv använt den sedan ca vecka 18-20, 2 ggr/dag (morgon och kväll). Vet inte om det är den som hjälper, men har iaf inga bristningar än och tycker i vilket fall att den stunden är så mysig när jag smörjer in och tar hand om magen och liksom ”kommunicerar” med fina tankar/energier till lilla bebisen under tiden jag rör vid magen/bebis utifrån 🙂

  Låååång kommentar men hoppas att något kan vara till hjälp! 🙂 All lycka och stort lycka till! Stor kram!

 9. Och under flygresan fått rådet att dricka mycket vatten + röra på sig under flygresan, upp och stå/gå några gånger fler än vad man brukar. Men det har löst sig rätt naturligt efter allt vatten jag druckit + gravid = kissnödig direkt ?

 10. Hej Dasha!
  Och grattis till ert lilla liv i magen ?

  Gällande flygandet, tänk på att kolla hur er reseförsäkring fungerar. I det bolag jag jobbar åt gäller inte reseskyddet i hemförsäkringen om det händer ngt i samband med graviditeten utomlands efter v28

 11. Har hört att om man är en van bastare ska det vara okej, så länge man inte sitter kvar i bastun tills man storknar, typ 🙂 Jag bastade genom båda mina graviditeter.

  Tycker gott ni kan börja shoppa grejer!
  Köpte en body i stl 50 dagen efter jag plussade, för att fira. Sen hade min bebis stl 56 när hon föddes så hon fick knappt på sig den lilla bodyn, men ändå 😉

  Stort grattis till livets största mirakel!

 12. Ni får börja köpa nuuu! Jag och min man gör IVF och vi köpte första kläderna när vi gjort äggplock <3 Nästa återföring av embryo ska vi göra i juni.
  Smågrejer till barnrummet har jag skaffat lite då och då sedan vi bestämde för att försöka få barn för tre år sedan ? Vagn m.m. kan ni ju välja/boka längre fram men vänta med att hämta ut till veckorna innan eftersom garantin börjar gälla när den hämtas ut. Så det är ju lite onödigt att ha den FÖR långt innan bebisen kommer.

  Stort grattis igen!!!

 13. Hej fina och stort grattis till bebi!

  Du kommer få så sjukt mycket olika svar, allt som känns rätt för dig är rätt för dig. Jag är i vecka 40 och under de här 40 veckorna har jag stött på enormt mycket mammapoliser, lär dig att sortera och stäng av öronen ibland.

  Under min graviditet har jag ätit all sorts lax och löjrom. Var noga med förpackningsdatum, att det är färskt för dagen eller att förpackningsdatumet inte går mot bästföre. Som sagt, alla gör verkligen som de vill, detta har funkar fint för mig.

  Måste rekommendera apotekets mandelolja att smörja bröst och mage med. GRYM!

  Kram
  Ida

 14. Generellt: fråga din barnmorska, alt 1177.
  Strunta i alla andra infokällor, men eftersom du frågar så 🙂
  – Basta som gravid?
  Tror man får basta, men kan nog upplevas som lite jobbigt längre fram i grav; hjärtklappning/andfådd.
  – Kallrökt lax + löjrom?
  Som övriga skriver: kolla med livsmedelsverket. Men jag skippade allt rökt, gravat, skivade pålägg, mm pga nojjig + känns som en onödig (om än mikroskopisk) risk att ta.
  – När i helv får man börja köpa grejer?
  Köp gulliga grejer när du får feeling. Och ”praktiska” grejer (skötbord, barnvagn, mm) när ni gjort research och vet vad ni behöver; -hur bor ni?
  – Hur sent kan man flyga?
  Olika för olika flygbolag, -kolla upp! Själv vågade jag inte (och fick nog inte heller) flyga under mina graviditeter pga komplikationer i min första grav som resulterade i sent missfall v 22.
  – Vilken kroppsolja ska jag använda för att smörja in kroppen med?
  Att smörja in med olja hjälper inte mot bristningar om det är det du oroar dig för(?) Ej heller perineum olja.
  Men kan vara mysigt att smörja magen för att känna bebis där inne, men då tycker jag det funkar lika bra med vanlig lotion/body butter, så slipper man kladd!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *