Helvetes nätter

Vi hade ju lite stökigt där i början av Babys födelse på nätterna men då var man så ny med detta och det var inte så farligt. Ni vet när jag var vaken vargtimmarna? Sen la sig alla kort rätt och han sov (med uppvak för amning) i alla fall utan konstigheter ca 20-07. Men ammat 1-2 gånger per natt och det lärde vi oss båda ganska snabbt göra i sömnen så jag har verkligen varit välsignad med riktigt softa nätter.

Tills nu.

Och det är väl därför det blev som en sådan käftsmäll och jag blev en sådan zombie. Sen i torsdags förra veckan har han börjat sova oroligt. Vaknat varje timme, velat amma men knappt ätit utan använt mig som napp (han tar inte napp) sen fått natta om honom 3-4 gånger. Han har somnat mem vaknat efter en 30-60 minuter. Och vissa nätter har han legat vaken 1-2 timmar (!).

Då tänker man att han kanske då skulle vilja sova längre på morgonen va? Nej nej, vid 05 har det vart full show att han är vaken och det är bara att gå upp då.

Jag var så trött igår att mina ögon gick i kors… På grund av dessa nätter har hans dagssömn också blivit stökig. Han vill typ inte sova? Och sover max 25 minuter (!!!!!) så det är inte så att jag hinner lägga mig och powernapa tillsammans med honom.

Jag vet att detta är en fas.. Eller en tand. Tänker bara this too shall pass men kan det passera snabbt eller! Tänk att han fyller 5 månader på fredag. Älskade Baby. <3

35
gillar

27 thoughts on “Helvetes nätter

 1. Åh Min nätter har varot så sen min bebis var 4 månader, är över 6 månader nu så Jag börjar bli helt jäkla slut. Hon vägrar att hennes pappa tar henne på nätterna så det är BARA jag.

 2. Lider verkligen med dig. Vår tjej hade en del riktigt stökiga nätter men när vi började med riktig mat blev de mycket bättre. Vid 5 månader åt hon gröt till frukost, mellis ersättning/amning, lunch barnmat, mellis ersättning, gröt på kvällen och sen ersättning till natten. DÅ sov hon bra tillslut ? viktigt att ge vatten när hon får gröt eller mat dock, annars vaknar hon och är hungrig.
  Heja dig, vi är alla superwomans

 3. Våra små föddes på samma dag och vi har precis likadant nu sedan ett par veckor tillbaka. Uppvak varje timma och inget annat än att amma gäller (ingen napp godtas här heller). Drömmer mig bort till de nätterna denna perioden är över. Sambon brukar gå upp med henne på helgerna så får jag sova kvar så man får lite återhämtning åtminstone. Sova på dagen har nämligen aldrig varit hennes grej (och dem gånger hon väl gör det är man ju inte smart nog att sova själv utan börjar ’passa på’ att fixa med andra grejer).

 4. Jag hade det precis som er. Världens bästa nätter mellan månad 2-5. Var så glad o mallig, världens enklaste unge… Sen vid precis 5månader började det vända och vi fick rätt tuffa 5månader framåt. Han Använde mig som napp, ville helat suga hela natten. Hade det riktigt jobbigt med att sluta amma men poff vid 10 månader när jag väl slutade helt så började han sova bättre. Så du tänker rätt, even this will pass. Verkar vara något som händer de flesta vid 5månader. Sjukt att det är så lika.

 5. Min son är 4 månader och är precis likadan och har varit i ungefär 3 veckor. Han hade kolik tills han var 3 månader och sen var det ganska bra på nätterna, och nu är det skit igen.. Han vaknar också varje timme och behöver hjälp att somna om, och är tjorvig i magen..
  Lider med dig, håller tummarna för att detta går över snart!

 6. Känner igen detta så mycket! Min son är 9 månader nu. Men de enda positiva är iaf att risken för plötslig spädbarnsdöd nu är nästintill noll 🙂 Han har inte samma djupsömn som innan därav alla uppvak. De går iaf över 🙂
  Kram

 7. Vi hade samma när bebis var ungefär lika gammal. Det som funkade för oss var att få till sömnen på dagen. Ungefär vid den tiden behöver de flesta bebisar hjälp med att somna på dagen och få tydliga sovrutiner (tips rulla vagns sömnschema). Bebisarna kommer också in i sömncykeln som varar mellan 30-45 min då och min bebis behövde hjälp att somna om när sömncykeln var slut så att hon kunde sova längre (helst ska en av sömnstunderna vara ca 1.5h). Det som funkade för oss var att jag satte klockan när hon somnade och efter ca 30 min så vaggade jag henne igen, stoppade in napp om den ramlat ut, klappade på baken etc så att hon inte vaknade till när sömncykeln var slut utan kunde ”glida in” i nästa sömncykel. Efter någon vecka så funkade det av sig själv och hon sov en gång per dag lite längre och nätterna blev bättre faktiskt.

 8. Måste fråga: gick det bra att ha Atlas hos mormor medan ni var på bröllopet? Jag har en son på 4 mån och ska träffa mitt gamla tjejgäng på lördag och då helst utan bebis. Han tar flaska IBLAND men jag har aldrig varit ifrån honom mer än typ 2 timmar vilket såklart gör att jag blir orolig för att han kommer vara hungrig och otröstlig…

 9. Jag förstår dig! Det är tufft! Du är en grym mamma!

  Min Julie år idag 7 månader och fram tills 4,5-5 månader så sov hon så bra om nätterna. Men sen hände det nått. Jag fick gå upp 3-6 ggr varje natt å ge henne tutte (tar inte napp heller) hon tuttar några minuter sen somnar hon om.
  För 2 veckor sedan opererades jag så blev sjukskriven och hennes pappa föräldrarledig. Vi bestämde från början att han ska nu ta nätterna. Och direkt så började hon vakna 1 gång igen bara, hon lärde sig direkt att det va pappa som kom å att hon fick flaska ersättning, då var det inge kul längre. Så nu när sambon börjar jobba om en vecka så ska jag inte börja amma på natten igen.

  Det är tufft att gå upp så mycket på nätterna! Tufft att ta nattning, natten och morgonen, vi mammor gör ett sånt otroligt arbete!!! ❤️

 10. Har exakt samma problem sen någon vecka tillbaka och min bebis är bara 2,5 månad. Hon hatar dessutom åka vagn och kan bara sova bra i bärsele och då måste jag helst stå upp hela tiden. Om en ändå jag kunde sova stående? The struggle is real! Heja oss mammor!

 11. Samma med min 3 månader och 2 veckors bebis. Hela tiden fram tills 2 veckor sedan sov hon från 19-06. Ammade var tredje timme men det kändes helt ok. Nu sover hon jätteoroligt, ammar henne fortfarande var tredje timme men däremellan vaknar hon ett par gånger av någon anledning jag inte vet. Hon har napp men ibland ropar hon till o smågråter så vet inte vad det kan vara. Tänder är på g så det kanske är det?
  Kollar man wonder weeks så borde hon ha en glad period men humöret går verkligen upp och ner..
  Trött mamma!

 12. Åh vad jag kan relatera! Min son blev 5 månader för ungefär en vecka sedan och exakt så där har han också hållt på om nätterna sen en månad tillbaka ungefär. Och de senaste nätterna har hans uppvak på natten blivit längre, 1-2 timmar långa och han vaknar hur pigg som helst vid 05. Jag är en zombie och går runt med konstant huvudvärk och gråten i halsen. Är så jäkla tufft… Styrkekramar till dig och oss som kämpar just nu <3

 13. Vi hade precis likadant, vår lilla tjej sov i princip hela nätter när hon var mellan 1,5 till drygt 5 månader. Sen började hon vakna ibland upp mot 7-8 gånger per natt för att amma/använda mig som napp. Hon tar inte heller napp! När jag lyckades sluta amma helt vid 7 månader så började hon sova hela nätter igen. Behövde typ vänja av henne att ”tutta” och då slutade hon vakna hela tiden på natten. Nu vaknar hon oftast bara 1 gång, då somnar hon om så fort jag lägger ner henne mellan oss i vår säng. Ibland behöver hon välling, men somnar om direkt efter det. Ett tips är att testa välling istället för ersättning! Min tjej åt ersättning ca 1gång om dagen redan när vi var på BB, men runt 5 månader när sömnen började bli dålig började hon också vägra flaska helt! Köpte massa olika flaskor utan resultat. Till slut köpte jag välling och det funkade efter ett tag! Jag fortsatte att erbjuda flaskan någon gång om dagen även om hon inte ville ha och till slut så. Sen kan du ju testa gröt! Vid 5 månader åt min tjej gröt till frukost, hon älskade det. Så om du ska iväg kanske Atlas kan äta gröt ett mål om han gillar det!

 14. Tyvärr är det så?
  De går in i sina utvecklingsperioder och alla rutiner är som bortblåsta. Sen hittar man dom igen sen försvinner de. Mycket som spelar roll för allt ska flyta på.

  Vår 3 månaders har sin fas nu. Sen vaccination på det. Man är the walking mom ??‍♀️

  Söt är han ivarje fall?

 15. Samma här! Våra bebisar är exakt lika gamla med min Sixten började med detta när han var 4 månader. Vi har nu ett sömnschema på dagen och vi har försökt få honom att somna utan tutte. Nu sover han bra igen med bara 1-2 uppvak på natten… Så mitt tips är att inte ”söva” honom utan träna honom på att somna utan tutten…

 16. Usch vad jobbigt för er! Vi hade exakt samma med Alvar när han var runt 4 månader. Varade i 2 veckor sen var han som vanligt igen. Bra podd/sida om barn och sömn är Rulla vagn-podden. Kan verkligen rekommenderas! Hang in there! This too shall pass! ??

 17. Åh jag känner igen det där! Alla hormoner man är fullproppad med sedan förlossningen börjar nog försvinna och samtidigt sover bebisen sämre. Match made in heaven 😉 Till slut var jag så trött att jag under en biltur önskade att jag “körde av vägen litegrann” så att jag skulle få sova ett par nätter på sjukhus. Jodå, så att… Men det vände till slut! Låt Douglas el ngn annan gå ut med honom på promenad ibland och försök vila. Kämpa på!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *