Lets talk about amning

Jag vet att detta är ett triggat ämne så vi håller god ton, oki? <3

Hur länge ammade ni eller hur länge har ni tänkt amma? Jag är väldigt kluven i denna fråga. Tänkte från början att jag skulle amma 6-8 månader men stundtals funderar jag på att korta ner det mest för att det vore så skönt att ta ett bad på tre timmar… Eller kunna lämna Baby med pappan några timmar. Men sen kommer det stunder som dessa på bilderna och mitt lilla mammahjärta känner att det här med att sluta amma är något jag aldrig kommer sluta med för dessa stunder är det mysigaste jag vet.

Eller såhär. Att amma hemma är alltid mysigt. När vi sitter i soffan, eller i fåtöljen i badrummet. Eller tom på natten. Tycker det är 0% jobbigt att vakna och amma på natten. Gillar det rent ut sagt. Han är så mysig då. Halvvaken och sen somnar han om nästan på en gång. Och vi är så nära när jag ammar… Men sen kommer jag på att jag vill göra något som inte innefattar Baby och så kommer jag på att det inte går och då känns 6 månader till helt plötsligt väldigt länge… Är som ni förstår splittrad i detta.

Berätta gärna er erfarenhet om detta ämne. Hur kände och hur resonerar ni? Och nu är jag ju väldigt personlig så va snälla. <3

39
gillar

Rekommenderade inlägg

62 thoughts on “Lets talk about amning

 1. Min dotter har precis fyllt ett år och jag ammade henne i ungefär nio månader, men sista 1,5 månaden var det mest bara på kvällar och sedan nätter.
  Jag kände precis som dig att det är supermysigt men stundvis blev jag jätteless och tyckte det var jobbigt att aldrig kunna åka iväg. Men då tänkte jag på att tiden går så sjukt fort och att bebis snart kommer äta vanlig mat. Då kändes det lite lättare och jag kunde njuta igen. För i det stora hela är det en så kort period man ammar och jag upplevde att det positiva övervägde det negativa. Fortsätt om det positiva överväger, och om inte kommer ni säkert på någon superbra lösning!

 2. Förstår dig fullt ut! Min dotter är sex månader och jag har helammat sen start. Jag har turen att hon tagit flaska så jag har kunnat vara borta en del utan problem. Jag vet inte hur länge jag tänker amma utan byter sakta ut amningar mot vanlig mat nu så vi får se i vilken takt hon vill ta det.
  Bara utifrån att jag följt dig så tycker jag att du ska tänka igenom det ordebtligt innan du slutar ammar, eftersom du verkar ha älskat att amma. Som du säger är det vääääldigt mysigt och praktiskt. Man har alltid maten med sig som är ren och i perfekt temperatur och man behöver knappt vakna till när det är dags för matning på natten. Jag tänker att det inte är föralltid det ska vara såhär utan under en begränsad tid. Men det allra viktigaste är att du mår bra! Happy mama, happy baby ❤️

 3. Ammade i knappt 8 mån.
  När min dotter var liten, alltså så liten som Atlas är nu, längtade jag också till att kunna känna mig ”fri” några timmar (hon vägrade också flaska o napp) men det BLIR lättare, lovar! Vid 4 mån kan man börja introducera smakportioner och hon älskade gröt, så jag kunde ersätta ett mål amning mot gröt efter ett tag + när de blir större så äter de inte lika ofta. Så efter ett tag kunde jag vara borta några timmar o ge pappan fullt ansvar:)

 4. Hej! Jag ammade i 10 mån. Första 3 mån väldigt mycket sen trappas det ju ner. Men helammande tills jag började ge lite mat. På slutet där vid 10 mån var det nog typ 2 ggr på dan oxh nån gång på natten. Tog noll tid och hade absolut kunnat forts men lilltjejen ville inte mer. Sa nej när jag kom med bröstet och det var föe mig ett underbart avslut att hon fick välja. Visst kan man känna att man vill göra saker osv men helt ärligt tänk om detta är enda barnet man får/ enda gången i livet man ammar. Vad är så viktigt att man inte kan ”stå ut” typ 1 år eller ett halvår? Restaurangerna finns kvar, vännerna med men tiden när barnet är bebis gör inte det. Nu är hon smart 2 och springer omkring hela tiden och jag kan vara borta hela dagar även om jag helst inte är det fortf. Varje ålder har sin charm, passa på att njuta och helt ärligt prioritera bebisen i nått år det har du igen resten av livet ( tror jag ). Följ framförallt just ditt hjärta inte några sociala koder. Kram

 5. Jag ammade enbart under 7 veckor pga att det inte fungerade bra (ledsen bebis som var överkänslig mot mjölkprotein) och jag ville inte/hade inte orken till att ställa om hela min kosthållning. Då började vi med flaskan. Jag var ledsen till en början, just för att jag trodde dom mysiga stunderna var över. Men nej, precis lika mysigt med flaskan. Dag som natt. O lika nära varandra hamnade vi ändå <3

  Idag äter min tjej (9 månader) en flaska i famnen i soffan det sista hon gör innan hon somnar. Dagens enda flaska, och det är det mysigaste som finns.

 6. Jag förstår verkligen! Jag ammade Dygnet runt de första tre månaderna, eftersom det var i somras så var hon sååååå törstig och ammade ca 148 gånger/dygn och jag gjorde inget annat men sen så skulle jag åka iväg ett dygn när hon var 3 månader och var tvungen att introducera flaskan och sen så fortsatte jag. Såå skönt att kunna ge flaska när man är ute på dagarna och att andra kan ge också men sååå MYSIGT att amma <3

 7. Sluta om du känner så! Finns fler sätt att vara nära. Jag värderade egentid och andra saker också. Det ena utesluter inte de andra! Plus att bebis och pappa behöver tid också! 😄

 8. Jag ammade min son i åtta veckor, slutade pga jag ville. Som du säger så kan man faktiskt vilja kunna vara ifrån babyn en endaste liten stund. DET ÄR mysigt att flaskmata också (mysigare tyckte jag). Man får exakt samma “band” och mysstund. Och gissa om pappan till min son blev glad av att också kunna mata. En upplevelse jag absolut inte tycker att “bara” mamman ska få uppleva.

 9. Jag har tre barn och två av dem har jag ammat tills de var 1,5 och 2 år gamla. Dasha, sluta inte amma om du tycker att det är mysigt. Så fort Atlas börjar med smakportioner runt 4-6 månader så behöver ni inte flaska längre för att du ska komma iväg. Det tar ju lite tid innan bebisen äter en hel portion mat, men en del bebisar är ju supersnabba på att börja gilla gröt och frukt exempelvis och då kan Douglas ge lillen mat när du är iväg utan problem och så kan du fortsätta amma Atlas utöver smakportioner/fast föda. Jag började vilja kunna komma iväg lite längre stunder först när min son var sådär åtta månader och då åt han inte en hel portion fast mat än så då gav min man honom lite ersättning ur en mugg som komplement. Det gick jättebra.

  Man behöver heller verkligen inte sluta amma eller byta till ersättning för att bebisen börjar äta mat. Min son älskade att amma och honom ammade jag nog tio gånger om dagen till han var 1-1,5. Sen blev det successivt mindre till han slutade vid två år. Men vi talar ju ganska korta stunder, det är sån skillnad att amma ett lite äldre barn och att amma en nyfödd som du gör nu. Fast lika mysigt, det är bara inte alls lika krävande!😀 Man gör det mer på mammas villkor liksom. Passar det inte när barnet vill så kan man bara säga ”nej, du får amma om en stund”, smidigt!

  Kram!

  1. Håller verkligen med, jag ammade första i 14 månader, trots att jag började arbeta heltid vid 10 månaders ålder, pappan var hemma, och andra är nu 1 år och vi har inte slutat ännu, trots att han älskar vanlig mat också. Som flera säger, så fort de börjar äta lite annat så kan man ju vara iväg, och sen amma igen när man kommer tillbaka. Det där första året går ju så sjukt fort ändå! Njut och amma på om du tycker att det är mysigt som jag gör. Kram till dig och grattis till Atlas, så gullig bebis

 10. Tror man först och främst ska tänka på vad man själv mår bäst av, för även om det oftast blir lättare och lättare efter sådär sex månader så ÄR det kämpigt med småbarn några år. Idealet är ju såklart att man kan köra både med flaska och amma men tyvärr verkar det vara svårt att få till. Jag slutade amma efter sex månader och mina tankar var; fan vad smidigt det var med amning i förhållande till ersättning. Det är MECKIGT att hålla på med ersättning, kräver mer förberedelser, speciellt när man ska lämna hemmet. Samtidigt SÅ skönt att partnern kan göra allt det där och man slipper den mentala pressen av att vara den enda som kan mata. Om man är den som är föräldraledig så skulle jag säga att man får en krångligare tid när man är ensam med bebis. Samtidigt kanske värt det om man kan lämna hemmet själv när partnern är hemma?

  1. Jag tycker att man hör överallt ”det är meckigt med ersättning”. Vår son har från början bara ätit ersättning och vi blev förvånade över hur överdrivet detta är. Det är inte allt meckigt! Lite små förberedelser så är det hur smidigt som helst. Vi har en baby brezza hemma, men använder pulver och vatten lika ofta (först pga begränsade mängder på maskinen). Vi ser det inte som några problem alls – dag, natt eller iväg hemifrån 🙂 Bara för att amning kanske är smidigare betyder det inte att flaskmatning är meckigt.

   1. Instämmer helt med dig, P! Det är inte det minsta meckigt, snarare tvärtom… vi har precis som du en babybrezza och när vi varit borta så har vi serverat ersättning från tetrapak kall vilket vår bebis accepterat. Så för oss har det bara varit att slänga fram en flaska när det har behövts. Och till skillnad från amning så kan jag sitta med kläderna på och amma, det om något är ”meckigt” (att försöka skyla bröst till den mån det går och situationen kräver…)

  2. Jag tyckte det var hundra gånger meckigare att amma!!! läckande boobs och ammningsvänliga kläder och bara jag som kunde mata. Hade med mig en termos med rätt twmpat vatten om vi var iväg. Och en pulverdoserare. Hur lätt som helst.

 11. Jag har aldrig gillat att amma. Ammade min son i 4 mån men kompletterade med flaska från start för att kunna få den frihet jag så starkt upplevde att jag behövde. Med min dotter har jag inte ammat en sekund och jag är så nöjd med det beslutet <3 Kanske det inte behöver vara allt eller inget? Utan att du introducerar flaska så det är flaska ibland och amning ibland. Har flera kompisar som använder amning som mellanmål även nu när deras barn är ett år.

 12. Jag helammande i fyra månader, sen fick sonen gröt och lite ersättning, började med smakportioner vid 6-7 månader slutade jag amma. Det blir bättre, snart kan du nog åka iväg längre stunder. Annars testa en annan flaska (om du inte redan gjort det:)) om du vill pumpa ur, och gärna när du inte är med.

 13. Jag har en flicka på 7 veckor och helammar. Gillade inte direkt det i början men körde på eftersom hon mådde bra av det och det gjorde inte ont för mig, men jag kollade upp hur länge man bör amma och satte det som mål. Men ammningen har växt mer och mer på mig, skulle faktiskt säga att jag gillar det nu. Skulle liksom du också vilja ha lite frihet ibland och kommer nog testa att pumpa. Längtar efter att gå på en massage eller ut och äta middag med vänner, samtidigt som jag inte vill sluta amma. Hade det inte funkat med flaskan hade jag inte slutat amma utan fortsatt och istället väntat med det andra. Tror jag hade ångrat mig annars när hon blir större och man vill ha denna närhet igen med dem. Men det är ingen lätt balans! All kärlek

 14. Hej! Jag helammade vår son tills han började äta annat än mjölk. När jag började jobba var han 8-9 månader nånting. Vid det laget klarade han sig fint på annat käk medan jag var på jobbet dvs typ 9 timmar i sträck! Så tiden när du är “låst” försvinner supersnabbt. Och vill du vara borta en längre stund kan du väl pumpa? Det löser sig 🙂 Kram!

 15. Förstår helt din känsla! Brottandes med exakt samma känslor. Jag tycker att alla ska göra precis det som känns bra för en själv, det finns verkligen inga rätt och fel. Jag kände precis som du beskriver, och min dotter vägrade flaska, bara bröst som gällde. Jag ammade i knappt 7 månader, sen ville jag helt enkelt inte längre plus att jag två veckor senare skulle på jobbresa till Italien utan bebis. Det tog 6 dagar av kämpande med att ej ge bröstet, sen tog hon äntligen flaskan 😅 (fortsatte amma på natten tills hon fattat grejen med flaskan). Tyckte stundtals att det var väldigt jobbigt att inte kunna komma iväg o lämna bebis hemma med hennes pappa men samtidigt så kände jag 7 månader är en väldigt kort tid i livet så gillar hon det så mycket och det funkar så bra så ”ger” jag henne det. Oavsett så tar du det bästa beslutet för dig och Altas! Kram!

 16. Jag ammade min son i nästan 10 månader, slutade faktiskt amma för ca 2 veckor sen bara. Visst kände man i början av amningen att det skulle vara skönt att gå ut lite utan bebis eller så men det kommer! Nu är han lite mer än 10 månader och jag vill typ inte gå någonstans utan honom 😂 amning är ju mysigt men min son började bitas i slutet nu när vi ammade och då kände jag lite njaa nu får det nog räcka.. han äter dessutom vanlig mat sen 8 månader, och han hade inga problem att sluta amma heller! Men njut av amningen så länge det går! Eller så kör du både amning och ersättning, min son ville aldrig dricka ersättning eller välling men då gjorde han inte det och inget mer med det liksom.. dem är ju bara så små en gång juu 😭🙈

 17. Jag helammade min son tills han var 3,5 månad. Då blev han för nyfiken för att amma bland folk, hade ingen ro alls att ligga stilla och amma men blev ledsen för att han var hungrig. Nu ammar vi bara när vi är hemma och på nätterna. När vi är ute, har folk hemma eller om jag är iväg så får han flaska med ersättning. Detta funkar jättebra för oss och jag känner att amningen blev sååå mycket mysigare när den blev mer “kravlös”. Och min sambo är jätteglad att han också kan mata bebis.
  Gör det som känns bäst för dig!
  Puss & kram

 18. Ammade första till 2 år och ammar 2a fortfarande, är snart 2år. Efter 1 år har jag ammat vid nattning så 1 gång/dygn ungefär i ca 10min. Så det är ju inte 3h amning liksom ☺️.

 19. Måste säga att det blir mycket lättare att från 6 månader när dom börjar äta lite annan mat. Min son tog inte flaska eller gillade gröt så mycket när jag fortfarande ammande. Men när jag var borta några timmar fick han klara sig på banan för det tyckte han om. Det var ju bara några timmar. Sen började han ju gilla mer och mer mat och från 8 månader cirka ammade jag bara hemma. När vi var ute åt han klämmisar samma om han var med pappan. Ville väl egentligen sluta amma runt 8 månader men han var förkyld och lite annat så det kändes inte rätt så blev vid 10 månader. Man ska verkligen göra det som känns bäst för än själv och bebisen. Men tror att du kommer kunna vara borta några timmar här och där snabbare än du tror:)

 20. Jag ammade vår son tills han var 6 månader på dagen och nattammade ytterligare 3 månader. Jag upplevde att ju äldre han blev desto lättare var det att ersätta amningen med något annat, exempelvis banan, napp eller liknande. Dom ammar ju trots allt inte lika tätt när dom blir äldre och man byter åt måltider till riktig mat så jag upplevde att man fick sin egentid som man önskade ändå. Om man vill fortsätta amma kan ni ju testa att pump och att Douglas ger flaska om han tar det? 🙂

 21. Jag kände som du jättemånga gånger… Vi helammade och trappade ner medan maten sakta tog över. Vid 8 månader slutade vi helt. Jag är glad att jag höll ut för amningen lärde mig att tagga ner och att låta min bebis få ta sin tid men det var också väldigt, väldigt skönt att sluta.

  Gör det som du tror är bäst för din bebis. Det kommer nog kännas stundtals jobbigt oavsett vad du väljer, så din magkänsla är viktigast.

 22. Ammade min son i lite mer än 2 år. Efter lite drygt 1 år började jag kunna vara borta över en natt eller en helg ändå, för då äter de ju oftast såpass mycket vanlig mat. Började även jobba heltid när han var 1 år och 4 månader, men ammade alltså i 9 månader efter det. Pappan var dock mer eller mindre frånvarande, vilket kan ha spelat in i att jag ammade ganska länge.

 23. Vill börja med att säga att jag tycker alla gör precis som dom vill. Vill man inte amma alls eller kan man inte, ja då gör man inte det. Vill man amma länge och trivs med det så gör man det. Så enkelt är det. 🙂 själv ammade jag första barnet i två år.
  Förstår hur du tänker kring att vilja göra andra saker. Men för oss var det inte ett problem. Efter de första 6 månaderna när han kunde äta vanlig mat också så var amningen mest för mysets skull och inte längre enbart för maten. Innan det kunde jag pumpa och vara borta om jag ville, men helt ärligt ville jag inte vara borta från honom mer än någon timme när han var så liten. Haha. Men det där är ju också såklart olika, och helt okej oavsett hur man känner. Vissa mår bra av att lite längre pauser, andra gör inte det. Så synd att vi ska vara så dömande mot varandra när alla är så olika. Så länge man hittar något som passar för sig själv och sin familj, så kör på det säjer jag. Jag valde att amma länge för att vi tyckte det var praktiskt och oerhört mysigt. Nu ammar jag andra barnet som nu är en månad. Kanske ammar jag sex månader denna gång, kanske två år. Vi får se hur vi känner helt enkelt och oavsett är det helt okej. ❤️

 24. Förstår verkligen din känsla ❤️ Nu har jag inte läst din blogg på ett tag pga bebis som kräver mycket uppmärksamhet just nu så kanske har missat något. Men måste det ena utesluta det andra? Det går ju att delamma tänker jag då du får det bästa av två världar – både möjlighet till egentid men också myset. Jag ammar till 98% men ibland får min sambo ge flaska med antingen ersättning eller utpumpad bröstmjölk när jag ska iväg 😊 Funkar kanon! Om bebis inte vill ta flaska kan man ju koppmata, ge i pipmugg etc tills man får bebis att ta flaskan. Men gör det som känns bäst i hjärtat ❤️

 25. Hej! Jag förstår dig helt!! Men jag kan säga såhär att jag hade bestämt mig för att amma minst ett år, och jag ifrågasatte mig själv flera ggr. Men efter 6 månader blev det så himla mycket enklare och annorlunda! Eller redan innan iof då vår son var glad i mat tidigt. Jag skulle bort två nätter när han var 7 månader och hade haft supersvårt att få ut något på pumpen så hade byggt upp ett lager mjölk i frysen och kämpat men så när han var ensam med sin pappa hela helgen hade knappt någon mjölk gått åt då han mest hade velat ha mat och gröt. Sista månaderna innan han fyllde 1 så fick jag kämpa för att få amma honom en gång om dagen ish och det enda han gick med på då var att amma i ett mörkt sovrum på morgonen – mysigaste stunden på dagen!! Eller när han var förkyld och då var jag glad att jag hade kvar amningen. Det jag ville säga med det här är att inget är rätt eller fel, men att amningen blir bara ett mysigt komplement efter 6 månader för de flesta bebisar 🙂

 26. Ammade dottern tills hon var 17 månader, då bestämde hon själv för att sluta. Tror dock att de vart så för att jag blev gravid med lillasyster. Amningen var verkligen så mysig och hade aldrig några problem (förutom för mycket mjölk de första tre månaderna 🙈). Ju äldre hon blev och ju mer vanlig mat (började vid 6 månader) hon åt så minskade antalet amningar per dag. Så du kommer ju såklart kunna vara borta ett par timmar och bada eller vad du nu vill ju större han blir 😊 jag började jobba (var borta 8 timmar om dagen/4 dagar i veckan) två månader när hon var ett år och då ammade vi bara på morgonen och inför natten och kanske någon gång till när hon ville och fortsatte ju några månader till när jag var hemma igen.

  Viktigaste är att du gör det som känns bra för dig och baby 😊

 27. Jag ammar min dotter på 1år och 5månader fortfarande. Lite varierande, på helger blir det mer och på vardagar när hon går på förskolan och jag jobbar blir det i princip bara på kvällen och natten.
  Har älskat och hatat amningen om vartannat men har accepterat att det är som det är nu. Kan lämna dottern med pappan över natten utan problem, men kan också amma när hon blir sjuk och knappt vill äta.
  Jag har resonerat som så att det här är en sådan kort period av båda våra liv och då kan jag lika gärna fortsätta eftersom jag inte tycker det är någon uppoffring och dottern fortfarande vill..

 28. Förstår din känsla.
  Jag hade en ganska problematisk amningsstart med sår och smärta. Var så nära att ge upp men ville så gärna fortsätta. När vi började introducera smaksensation där vid 4 månader fasades amningen successivt ut och det blev lättare att lämna dottern med sambon. Men vår dotter älskade ju vanlig mat och hennes mage tolererade mat bra med, det finns ju inga garantier att det blir samma för er. Men hon fasade själv ut amningen och tillslut var det jag som “smygammade” henne nattetid för jag inte var helt redo o sluta haha. Vi slutade amma helt o hållet när hon var ca 8 månader

 29. Lilltjejen är 6 veckor nu och hatar verkligen att amma, Speciellt på kvällarna när hon vill äta 1 gång i timmen.
  Känner mig SÅ låst och jag verkligen avskyr det, stressar med precis allt för att hon när som helst kan flippa och vilja ha mat.
  Har sedan dag 1 sagt att ammning inte är min grej och har tyvärr aldrig känt det där mysiga som alla pratar om.
  Tar en dag i taget och försöker amma så länge jag orkar men känner jag mig själv rätt så kommer jag nog börja med tillägg snart :/

  1. Jag kände samma ❤️ Det passade inte alls mig att amma… Stå inte ut bara för sakens skull 💖 Mår du inte bra av det så lägg ner och kör på flaska istället. Jag slutade vid 6 veckor, pumpade inte ens, och det var det bästa jag kunde gjort för mitt välmående 🙏🏼

 30. PUmpa och så kan din partner ge i flaska när du ska iväg? Eller om du inte vill pumpa ge ersättning om du ska iväg en stund? 🙂 lycka till

   1. Mitt ”tips” i all välmening är att prova olika sorters flaskor och tillhörande nappar. Napparna ger olika flöden vilken kan påverka baby att gilla/ogilla. För oss har tex inte NAM, Philips Avent eller Twistshake funkar alls då hon absolut ogillar de runda napparna. Herobility med platt napp är de enda hon tagit. Så, prova olika nappar och dess olika flöden. Testa er fram. Du känner ju Atlas bäst och vet hur långt du kan gå i testandet.

 31. Jag är gravid och målet är att amma MINST 6 månader om det går men om det går längre så vill jag gärna det också. Jag tycker inte man ska sluta amma för att man själv ska kunna göra saker utan man slutar när baby inte längre vill. Det kommer ju bli mindre vid 6 månader när baby börjar äta annan mat också 😊 Amma är de bästa och kan man så tycker jag iaf att man ska göra det sålänge som barnet vill. Alternativet är ju att pumpa också så det finns till bebis hemma om man ska iväg på något ☺️

 32. Min son är 4.5 månad och jag planerar att amma åtminstone fram till april pga hans immunförsvar. Så länge vi ammar får han antikroppar av mig och det känns jätteviktigt i RS/influensatider tycker jag (obs om man har valet att kunna amma och det har jag, går det inte/man mår dåligt av det så ät det ju en annan sak). Klart jag känner mig låst och less ibland men då tänker jag att det är ETT PAR MÅNADER i mitt liv, det är ingenting! Från april tänker jag inte vara lika hård längre, då trappar jag ut om jag känner för det (då är han 6.5 månad). Så tänker jag 🙂

 33. Hej Dasha,

  Tack för en intressant blogg. Jag ammar fortfarande min dotter som strax blir 17 månader. Jag tycker att det är upp till var och en så gör det som känns bäst för dig helt enkelt.

 34. Ammar fortfarande min 7 mån bebis. Har aldrig vart några problem för mig att vara iväg ibland, då har hon ätit ersättning ur flaska och jag har pumpat. Kan tillägga att jag i perioder hatat att amma och längtat tills jag ska sluta (hade som mål 8 månader). Nu är hon ju även så stor att man kan ersätta något mål med mat/gröt så det är ännu enklare att vara iväg. Och snart äter hon fler mål riktig mat så det blir ju enklare och enklare att vara iväg. Nu hoppas jag vi fortsätter tills hon blir ett år 🙂

 35. Ammar min dotter snart 20 månader fortfarande när hon vill. Det är ju så mysigt och vår grej. Hade nog inte tänkt innan att jag skulle amma en viss tid och trodde att bebisar typ magiskt accepterar och äter bra med mat efter 6 månader. Tjii fick vi, dottern har knappt varit intresserad av mat! Valt amningen alla gånger framför men nu äter hon förstås mat och amningen är helt klart mest mys för oss båda och lite mellanmål ibland haha. Perfekt återhämtning efter förskolan både få närhet och lite mat. Då dottern varken tar napp eller har snutte har bröstet blivit hennes stora trygghet iaf hos mig som är hennes mamma. Med pappan har hon annan trygghet såklart. Nu när hon är ”stor” ser jag hur mkt hon älskar att amma och hon pratar om det. Svårt att ta ifrån henne det känner jag. Någon gång kommer hon sluta amma men vi tar det i vår takt. Det jag vill komma fram till är att det är svårt att förutse hur länge en ska amma, och är det mysigt och något ni tycker om, stressa inte fram ett avslut. Förhoppningsvis kanske A gillar lite smakportioner av gröt och annat när han blir närmre 4-6 månader och då kan du ändå vara borta en stund från bebisen. Annars så är det en relativt kort period en är ”fast”. Följ din magkänsla över hur du vill göra!

 36. Jag hade planerat att amma min dotter högst 6 månader, här är vi 10 månader senare och ammar fortfarande 🙈. Jag har upplevt att amning har varit det absolut lättaste och då dottern ätit mycket på natten har jag också fått absolut mest sömn på det viset. I början kände jag mig väldigt låst, vi prövade med flaska men dottern vägrade och förstod inte alls hur man skall göra. Så jag gav upp med flaskan ett tag och tänkte att nej vi ser hur det blir. Plötsligt kanske vid 5-6 månader blir det så mycket mera sällan man ammar. Du kan lätt ta ett bad 3 h och nu ammar jag bara någon gång per dag och kan ibland vara borta en hel dag och hon äter mat istället. Klart man är låst på ett annat sätt än om man flaskmatar men det är ju också så himla mysigt. Jag brukar tänka att det är så himla kort stund och dom är bara små en gång. Sen vill dom knappt veta av oss 😅. Du gör som det känns bäst för dig. Å välj en flaska som ni prövar med nu och då, ta en paus och prova igen. Sen går det plötsligt en dag. Min dotter föredrar bröstet alla dagar i veckan men javet att när jag väljer att sluta amma så kan hon dricka ur flaskan. 😊❤️

 37. Snälla Dasha, kan du inte skriva en recension Om hur Dubai var med spädbarn?? Min son är lika gammal som Atlas och vi har tänkt att kanske åka till Dubai i mars, så vore roligt att se hur du tycker Dubai med spädbarn var 🙂

 38. Ammade 5 månader och slutade just då för att sedan åkte jag till LA för semester utan bebisen. Kändes helt prima för mig!

 39. Ammade alla mina tre barn tills dom var ett år. Helammade dom i ca 6-7 mån. Ville delamma längre men efter ett år tog mjölken slut. Men har väldig bra mjölkproduktion och barnen har inte haft problem att ta bröstet. Älskar stunden att ha det myset.

 40. Jag slutade amma helt efter 6 veckor, trappade ner från 4. Dels fick baby inte i sig tillräckligt så vi behövde komplettera med ersättning för att få en happy baby, så då blev det dubbel om du förstår? Sen mådde jag inte psykiskt bra av att amma. Alltså, kände mig låst i min mammaroll på helt fel sätt. Jag behövde känna att jag kunde lämna hemmet och att min kille kunde göra precis allt som jag kunde. Innan åkte jag till Ica, var borta 15 min med en superhög puls, svett som rann och axlarna vid öronen som stress. Nej, jag mådde inte bra.. och eftersom baby tog flaska utan knussel och faktiskt inte verkade bry sig vart maten kom ifrån (närhet får hon ändå så att det räcker och blir över) så var det ett enkelt beslut. Happy Mama = happy baby. Och när jag tog beslutet lyftes en sån tyngd från mina axlar och jag kunde helt plötsligt vara mamma på mina villkor. Idag är hon 8 veckor och jag kan få egentid när jag behöver och vara världens bästa mamma. Och ett stort plus i kanten är anknytningen som min kille får med baby. Gör som du vill och vad som passar er bäst!

  1. Kan tillägga att det absolut vanligaste ”argumentet” jag fick från andra mammor att fortsätta amma var att ”man alltid har maten med sig”. Well, det har jag mer ersättning också (hon får alltid kall ersättning när vi är ute och far för att slippa mecka med micro) 😉 Skillnaden är att jag kan mata henne utan att klä av mig halvnaken… Så det ”argumentet” tycker jag inte alls håller. Det är lika smidigt med flaska som med amning.

 41. Jag hade som mål innan att amma cirka 1 år då jag hade hört så mycket om att det är bra med näringen osv.
  När bebis var typ 8-9 månader så blev han så nyfiken på allt o slängde bak huvudet så man flashade patten för alla haha. Inte superkul. Där kändes det som att bebis höll på att sluta själv. Men sen kom en varm sommar och då var det vara jag som dög. Inte mat alls. Så jag var en mänsklig napp. Ganska mysigt och jag var nöjd. Jag tänker att första året går sååå himla fort så jag uppskattade det goset vi hade, även fast det blev kortare o kortare stunder eftersom det är mindre småsnutt som i början.
  Men sen gick tiden. Och han blev 1 år o 10 månader och skulle börja förskolan. Jag hade väl tänkt sluta innan den för att underlätta för båda. Men då blev det istället ännu viktigare. Främst för sonen. Att varje eftermiddag när vi sågs igen få ha den där mysstunden när vi saknat varandra hela dagen.
  Så det slutade med att jag ammade tills han var 2 år o 5 månader. Inte så mycket på slutet. Mest nätter.
  Hade sonen fått välja hade han nog fortsatt ännu mer. Men jag blev tokig på nätterna då han fick för sig att ligga o nypa i bröstvårtan på det andra bröstet o vägrade sluta så då var det stopp. 3 jobbiga nätter o sen sova han hela nätterna igenom. Så skönt.

  Men om jag får ett till barn kommer jag nog köra samma. Låter barnen avgöra så länge allt funkar o känns bra för mig!

 42. Jag tror på att man ammar sålänge det känns bekvämt och smidigt.
  Mitt ”mål” va att endast amma 3 månader. Om det ens gick att amma. Det gick nämligen inte med första. Men amningen med lilltjejen funkade kanon. Så när 3mån dagen kom va jag inte redo att sluta. Allt funkade så smidigt. MEN vi ger ersättning i flaska så fort jag ska någonstans. Så när jag är i stallet eller hittar på annat och lilltjejen ska va med pappa så är det ersättning i flaska som gäller. Det körde vi med redan som nyfödd för att hon skulle va van vid det. Så det funkar kanon. Hon år nu 6månader på lördag (9 feb) och jag ammar än. Men har trappat ner på amningen dagtid. Nattammar endast just nu. Men pumpar så hon får bröstmjölk i flaska på dagen varvat med ersättning och mat/gröt. Att nattamma gör jag bara för att det är smidigt och alla får sova 🙈.

  Lycka till 🥰

 43. Oj oj! Det är en het potatis. Jag tvekar lite inför att berätta hur vi valde att göra eftersom det kanske kan påverka vad andra tycker om min åsikt? Jag har dock svårt att inte kommentera i den heta debatten haha. Jag förstår verkligen inte att detta är så laddat? Vem bryr sig om ungen får mat genom en bröstvårta eller en nappflaska? Så länge barnet är friskt och följer kurvan är det ju helt skitsamma! Och okej, såklart är det alltid bättre med hemmagjorda köttbullar än mamma scans köpta men det är ju ingen som klankar ner på en småbarnsmamma för att hon väljer frysta? Allt handlar om att få ihop det berömda livspusslet hemma så att alla mår bra. Hur man sen väljer att göra är väl helt orelevant sålänge det går ihop. Så mitt råd och tips, gör det som passar er familj bäst. Det som förenklad vardagen och som gör att ni är en glad och lycklig familj. Vad som äts är helt oviktigt så länge alla är nöjda och glada! Lycka till!

 44. Finns inget rätt och fel i det här, och din bebis kommer inte må bättre eller sämre om du ammar 0 eller 48 månader. Helt enkelt – lita på magkänslan. Vår lilla gillade inte heller flaska. Och liksom du längtade jag efter egentid. Vår lösning (från att lillan var runt halvåret) blev att jag ammade för kvällen vid 19-tiden och sen kunde jag smita ut några timmar innan det var dags för ny matning.

 45. Jag ammade tills min dotter var 3 månader! För mig var det de bästa beslutet jag tagit! Kändes som jag fick tillbaka mitt liv igen! Och så mysigt för min sambo att kunna hjälpa till mer! Fick sova en hel natt, kunde gå ut med mina vänner en hel kväll! Och känner mig äntligen som mig själv igen! (Bebis nu 5 månader) Nästa bebis kommer jag också amma max 3 månader! (Dock var jag inte ett jättefan av amning)

 46. Ammad min son till 11 månader mellan måltiderna (helammade till 8 mån)
  Sen mellan 11-13 mån på kvällen och någon gång på natten. Min dotter är nu 9 månader och hag ammar henne nästintill helt då hon ratar både välling, gröt och mat. Erbjuder alltid frukost (gröt) lunch och kvällsmål men ofta blir det inte särskilt mycket. Jag har alltid tyckt det varit väldigt smidigt och mysigt att amma, och min son åt ju gröt och mat i kombination ganska tidigt så då kunde jag vara ifrån han några timmar trots att jag fortfarande ammade. Du verkar vara en sååå mysig och fin mamma ❤️ Jag tror att det kommer falla på plats med tiden.

 47. Hej Dasha!

  Jag helammade min dotter tills hon var ca 4 månader och sen delammade (typ 50/50 ammning och ersättning) till strax efter 5 månader. Jag hade tänkt amma tills hon var minst 8-9 månader men hon började krångla väldigt mycket med amningen både dag och natt runt 5 månader så då bestämde jag mig för att sluta helt. Efter att jag slutade amma så sökte hon aldrig mer efter bröstet så antar att hon inte var intresserad längre. Även om det var sjuuuukt mysigt (oftast) att amma så känner jag mig väldigt låst stundtals (som du också beskriver) så därför kände jag att delamma var super! Såg att Atlas inte vill ta flaskan (ännu) och det tog ca 2 veckor för min dotter och vi övade varje dag tills hon accepterade flaskan. Testa att byta flaska varje gång ni ska ge, kanske det finns någon han gillar 😊 Lycka till 👌

 48. Jag ammade min son tills han var 13 månader ungefär, kände då att han var redo att sluta så gick på bara två dagar. Hade trappat ner innan men han åt inga hela mål fören jag slutade amma helt.

 49. Jag ammade 3,5 månad. Kände mig låst av amning och tyckte inte att smärtan släppte heller, men ville ändå fortsätta pga andra positiva effekter av amning. Men vår lille fick svårare för att amma. Blev superrastös och vägrade ta bröstet och skrek till slut mest. Då fick det bli flaskan istället (tog dock 3 veckor att hitta rätt flaska och vänja honom vid det). Först pumpade jag ut sen gick vi över mer och mer till ersättning. Måste bara säga att det var såå skönt! Vilken frihet! Det är mysigt att ge flaska också och sen får man mysa på andra sätt också. Gör det som känns rätt för dig och ingen annan! Det blir bäst för bebis också 👶🏼

 50. Ammade endast 6 veckor. Min son blev van med flaska från start efter ett akut kejsarsnitt. Bah trivdes inte och han ville inte ta bröstet. Han och hans pappa har sån bra kontakt och jag får egentid när jah går till frissan var sjätte vecka, drog till Göteborg en helg för att få shoppa och ladda batterierna. Vem som helst min son är trygg med kan mata honom som Mormor/farmor vän mm. Bästa valet jag gjort för min skull och välmående och även familjens

 51. Min tanke med min 3-månaders är att amma som jag gjorde med storasyster, vilket var ungefär ett år. I samband med att sluta dricker barnet mjölk i flaska istället, om barnet vill ha det förstås. Att trappa ner och fortsätta amma då och då och Sennheiser nåt annat känns rätt smidigt samtidigt som de mysiga stunderna finns kvar även när man slutat amma 🙂

 52. Jag ammar min son på 3 månader. Jag vill gärna amma i 6 månader. Just nu sitter jag med världens mjölkstockning så jag är lite skrämd. Men jag vill ändå försöka att amma i 6 månader sen får vi se!

 53. Jag ammade min första 3 månader och andra 2 månader. Jag har aldrig riktigt mått bra av att amma. Med andra barnet kändes det bättre. Men det var så mycket krångel med hans mage. Jag har aldrig tyckt att det varit jobbigt att jag inte kan lämna för jag lämnar nästan aldrig bort ändå. Jag tycker att alla ska göra precis det som känns bäst för en själv och barnet. Mina barn har mått jätte bra av att få ersättning också. Gör det som känns bäst.

 54. Jag kommer amma minst 1 år. Helamma i 6 månader sen får vi se om jag vågar introducera flaskan, är livrädd att förstöra amningen. Huvudfödan ska bestå av bröstmjölk eller ersättning första året och bröstmjölk är det bästa för barnet i hästlängder men ibland inte för mamman och där får man ju överväga. Jag tycker att det är dötrist att inte kunna gå hemifrån mer än några minuter åt gången men jag väljer bebis välmående framför min egen bekvämlighet. Struntar fullständigt i hur andra väljer att göra med sin amning och deras beslut rör inte mig eller min bedömning i deras föräldraskap. Laddat ämne minst sagt men jag tror att det är viktigt att prata om alla fantastiska fördelar med amningen och inte bara de 6 första månaderna utan WHO:s rekommendationer om 2 år. Önskar att jag hade ammat mitt första barn längre när hon åkte på en hemsk magsjuka vid 1 år och 8 månader och blev väldigt väldigt dålig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *