Ödmjukare?

Vad tror ni? Kommer inte vi alla komma ut lite ödmjukare, lite snällare mot våra medmänniskor och lite bättre mot vår jord och mänskligheten generellt efter denna tid vi befinner oss i?

Jag vet att jag kommer det i alla fall. Jag önskar jag vore perfekt men jag är fullt medveten om att jag felar hela tiden… Men när jag märker att jag felat försöker jag alltid göra bättre ifrån mig. Gottgöra eller göra om, göra rätt om det går. Be om ursäkt.

Men vi har en mörk tid framför oss… Hoppas vi alla hjälps åt för att bygga upp vårt fina Sverige när tiden är inne för det. Och jag tycker vi tillåter varandra att tycka olika i denna tid.

Jag kan förstå att ni inte gillade mina uppmaningar till aw förra veckan. Men sålänge vår stat inte stänger krogarna så måste de försöka få in pengar. Och att köpa take away räcker tyvärr inte långt alls. De flesta (som har kvällsöppet) tjänar pengar på alkoholen. Inte maten. Och jag vet många familjer som kommer få det väldigt jobbigt när alla dessa restauranger och nattklubbar kommer behöva stänga igen, pga ekonomin. Önskar staten bara stängde igen dem. Men så länge de inte gör det – och man är frisk tycker jag vi ska göra vårt yttersta för att hjälpa dem. Jag tror att 80% av alla nattklubbar kommer hamna i konkurs, och säkert 60% av alla restauranger om inte staten stänger igen dem och utlyser en lockdown.

Och det är många, många familjer och liv som går i kras… Många unga och många nyanlända. Det är majoriteten av människorna i den branschen.

Nu ska jag krypa ner i soffan och se om gamla hederliga tv-kanalerna har något att erbjuda denna kväll.

Kram och ta hand om er. Hoppas ni mår bra. Jag är glad att ni är här. <3.

42
gillar

20 kommentarer till “Ödmjukare?

 1. Ja, det är en brutal slakt inom restaurangbranschen just nu men även inom retail vad gäller fysiska butiker. Restaurangerna kommer öppna upp igen, kanske med nya ägare eller de gamla i ny struktur, men fysiska butiker tror jag kommer fasas ut än mer. Många restauranger kör med erbjudanden just nu, men jag har svårt att tro att det räcker. De blöder rejält.

 2. Presidenten i Finland sa väldigt klokt tycker jag: vår största prioritering är hälsan för friska människor kan sedan ta hand om ekonomin, tids nog.

 3. Nej, tycker inte restaurangbranchen är högsta prioritet nu när det märks hur belastad sjukvården är. Tycker det är mycket viktigare att upprätthålla kritiska samhällsfunktioner som tex vård än restauranger. Corona skapar också nya jobb, tex finns det stor brist på lokalvårdare nu. Det är allas ansvar att hålla sig hemma.

 4. Tycker inte heller att man ska peka finger i dessa tider och att man bara får inse att alla har olika syn på saker.
  Jag resonerar dock såhär – att självklart är det förödande och sorgligt att folk förlorar arbete, bostäder, butiker de lagt ner allt på osv. Men det ÄR möjligt att hämta sig från det, även fast det kanske tar några år och enormt arbete, och man kanske aldrig kommer tillbaka där man en gång var.

  Skulle däremot min sjuka mamma, eller mormor dö av viruset för att folk gått runt och spridit på smittan bland ett gäng människor, som i sin tur spridit det vidare bland en annan grupp människor osv i tron om att de var friska. För man kan ju bära på corona och smitta folk även om man själv är symtomfri. DET – går ju inte att komma tillbaka ifrån. Det skulle vara permanent.

  Så det är helt enkelt inte värt att riskera enligt mig. Ser hellre att folk i min närhet blir arbetslösa och tvingas flytta från sina hem än att de dör <3 Fler än man tror som är i riskgrupp.

  1. Drar det ju väldigt extremt här, fattar såklart att alla hellre ser folk arbetslösa än döda. Men tror smittan sprids som en löpeld pga alla som springer runt stan som vanligt och tänker att ”vadå jag är ju frisk” men i själva verket bär på viruset. Hade önskat att folk bara gjorde dom nödvändiga ärendena så som jobb, handla mat, hämta barnen osv. Och skippade ”onödiga nöjen” typ och höll sig inne <3

  2. Kan man bli smittad av en person som har covid-19 men som inte har några symtom?
   Det finns en internationell samsyn att det är personer med symtom som sprider sjukdomen vidare. Symtom som hosta, nysningar och snuva innebär en ökad risk för att droppar med smitta hamnar i luften. Genom dropparna kan smittan föras vidare till andra personer i närheten. En del som är sjuka har enbart milda symtom, speciellt i början av sjukdomen. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på att man kan bli smittad av någon med mild hosta och som inte känner sig sjuk i övrigt.

   Ovan är taget från folkhälsomyndigheten.
   Snälla, va källkritiska och sprid inte felaktig information som skapar mer oro hos befolkningen. Det du skriver om att personer som bär på viruset men som ännu inte har symtom kan smitta andra i samhället, stämmer alltså inte.

   1. Fast det stämmer visst! Det gjordes bland annat ett masstest på alla medborgare i en lite stad i Italien (3300) och 60% av de som testade positivt för covid-19 hade inga symptom alls.

    Du kan då fortfarande smitta men antar att eftersom du kanske inte nyser eller hostar är det svårare för dropparna att spridas men såklart det går. Speciellt om en person går runt utan symtom och tror att man är safe.

    1. Men att testet visade att dom hade covid-19 trots inga symtom säger ju inget om att dom spridit vidare?!

     Läs på folkhälsomyndigheten! eller kanske ring dit och meddela dom om att dom har fel ang sin information.

     1. För FHM har haft rätt med allt hittills? Kanske du som ska vara lite källkritisk och ringa till WHO och typ resten av världens hälsomyndigheter och säga att de har fel.

      Det vi kanske ska försöka ta till oss är att viruset fortfarande är relativt outforskat och vi kommer säkerligen lära oss mer med tiden. Kanske har vissa rätt med att det inte alls smittar så lätt som man trott eller så är dettvärtom. Det som skrivs nu är det man vet hittills och oftast får man höra att det är info de har just nu. Även FHM skriver om att det finns saker man fortfarande inte känner till och såhär skriver WHO:

      Can CoVID-19 be caught from a person who has no symptoms?

      The main way the disease spreads is through respiratory droplets expelled by someone who is coughing. The risk of catching COVID-19 from someone with no symptoms at all is very low. However, many people with COVID-19 experience only mild symptoms. This is particularly true at the early stages of the disease. It is therefore possible to catch COVID-19 from someone who has, for example, just a mild cough and does not feel ill. WHO is assessing ongoing research on the period of transmission of COVID-19 and will continue to share updated findings.

 5. Jag har kanske missat någon info, men blev så nyfiken så du får gärna förklara kort om du känner för det: varför skulle det gynna restaurangerna ekonomiskt om staten stängde ner dem helt? Då hade de ju inte fått in några pengar alls? Eller skulle de få något sorts bidrag från staten då? Får inte ihop helt varför det skulle vara bättre 🙂

 6. Jag är så satans rädd för att tappa mott jobb på en restaurang nu.
  Jag ska ha barn i juni vad fan händer om jag blir arbetslös?
  Marknaden är nog tuff för mammor att hitta jobb på hur fan ska jag då hitta jobb som mamma när börsen har kraschat?
  Att ta takeaway kan spara många av oss jobben…
  försök att stötta de lokala företagen man vill ska va kvar ❤️

 7. Helt sjukt, bor i Frankrike där det är lock down. Nu börjar dödsantalet i Corona i Sverige höjas, bara på två dagar har 70 personer dött. Hoppas att staten gör något drastiskt snart, blir så ledsen att man inte gör något innan det blir för allvarligt.

  1. Fast det stämmer ju inte. Igår hade 42 dött och idag är siffran 66 – alltså en ökning med 24 personer. Vi har officiellt 2800 smittade och jämfört med många länder går utvecklingen väldigt långsamt här. Blir ju inte bättre av att göra en lock down i för tidigt skede för att många andra länder gjort det. De åtgärder som görs är ju anpassade utifrån just vårt lands situation.

 8. Jag vet inte riktigt men känner liksom att ekonomin får komma i andra hand vid en pandemi.
  Arbetslösheten också. Jag tillhör dem som tycker att man ska peka finger!

  Det viktigaste är ju att ”bli av med” viruset så fort som möjligt och att då kunna bygga upp företag igen, så länge människor envisas med att gå på restaurang, olika butiker, barer osv. så lär smittspridning fortsätta. Visst kan man lita på sitt eget omdöme och stanna hemma om man är sjuk, men man kan aldrig lita på någon annans. Varför tror människor att de annars smittas av flunsa, magsjuka och förkylning utan att ha träffat nån som uppenbart är sjuk? Jo, för att alla andra inte stannar hemma vid sjukdom och inte sköter sin hygien tillräckligt bra!

  Ta det säkra före det osäkra skulle jag säga! Även om man inte är i riskgrupp och kanske inte blir sjuk så behöver man ta sitt ansvar. Det är ju inte heller bara gamla och sjuka som drabbas hårt, det vårdas just nu också unga och friska människor på intensiven. Ett högt pris att betala för att hålla restaurangbranschen under armarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *