Sockerberoende

Vi måste prata om en sak. Så fort jag födde och började amma så sköljde det en enorm craving av socker över mig. Jag var ju inte sugen på något sött förutom körsbär när jag var gravid. Eller jo lite sura godisar men det var minimalt. Var nöjd med två-tre S-märken.

När vi var på första BVCkontrollen nämnde jag detta. Sa att jag inte nöjer mig med en bulle utan behöver gärna två och en näve lösgodis när jag blir sugen. Och sugen blir jag direkt efter lunch och direkt efter middag och sedan gärna något gott till kvällen också. En dag åt jag tre semlor, en påse lösgodis och ca 10 Lidor kulor. Och hade kunnat tryckt det dubbla utan konstigheter. Nu snackar vi alltså varje dag. Jag äter efterrätt efter lunch och middag, VARJE DAG. BVC sa att det är fullt normalt i samband med amningen och att det inte var några konstigheter. Att jag behövde sockret!

Men jag känner nu att detta tagit overkliga proportioner. Nu när vi hade ätit lunch åt jag en kaka med chokladöverdrag som var va 7cm x 2 cm. Men tjock! 2 cm tjock säkert. Tänk er som en bar typ. Men kaka.

I alla fall.

När jag var klar kände jag mig inte tillfredsställd. Det kan ju inte vara rimligt. Ni som ammar eller har ammat, känner ni igen detta?

Samt en annan sak. Varje gång Baby tar tag i bröstet och efter de första sugen kommer det som en liten illamående känsla från magen. Den är borta på två-tre sekunder men kommer som en liten våg. Och så blir jag alltid dödstörstig. Men det tror jag alla blir? Dricker säkert tre liter vatten per dygn. Säkert mer när jag tänker efter.

Men tillbaka till sockret. Behöver avvänjning. För det är på en orimlig nivå just nu. Men hur slutar man? Känner mig GALEN om jag inte får efterrätt. Måste ha det to survive.

34
gillar

Rekommenderade inlägg

44 thoughts on “Sockerberoende

 1. Hade jättemycket sötsug tidigare. Precis som du nämner, efter varje måltid. Det kändes som att måltiden inte var komplett utan det där sista söta. Men det är ju inte hållbart i längden. För att bli av med detta såg jag för det första inte till att ha något sött hemma. Istället köpte jag massa god frukt/bär och åt när jag blev sugen på sött, jag veeeeeeet det är så jävla tråkigt att äta ett äpple när man är sugen att möla i sig en buffé med choklad. MEN kroppen vänjer sig, det var typ en/två veckor där det verkligen var jobbigt men sen var kroppen van och då var det inga problem längre. Sen är det givetvis cheating på helgerna och det blir så mycket roligare då!!! Så kan man liksom planera in vad för gottigt man har att se fram emot. 🙂

 2. Samma här, finns ingen hejd. Vill äta allt gott som finns hemma och gör det också helt utan några begränsningar har hållt på i 4 månader nu. Kommer suget försvinna när man slutar amma eller har man då byggt upp ett sjukt beroende?

  1. Ja men det jag känner med? Jag syftar på 0 bantningsmässigt men det är orimliga proportioner av socker jag äter just nu. Hur ska man avvänja sig 😂🙈. Skönt att höra man inte är ensam!

   1. Samma här, både törstig och mer hungrig/sötsugen nu när jag ammar! Dock fick jag höra att det förmodligen beror på att man (jag) äter för lite mat vid måltider. För mig funkar det att ha helgerna där jag unnar mig istället 🙂 jag hade samma problem efter varje måltid och för mig hjälpte det att börja successivt minska ex ta en frukt efter maten istället och sedan ta bort helt. Funkade för mig iaf 🙂 lycka till!!

 3. Hej! Samma här! Dock inte haft turen du har som gått ner dina gravkilon o ser smashing ut! Jag gick ner vad bebis vägde o övriga kilon sitter som berget. Så irriterande när man är SÅÅ hungrig av amningen!

  1. Ja jag har verkligen haft tur. VET det. Tackar universum för detta… Bokstavligen svettades ut allt på nätterna. Vaknade av att kudden var så blöt var tvungen lägga den på golvet och byta. Men mamma hade gjort prick likadant och vår graviditet var väldigt lika. Säkert ärftligt 😬🙈♥️.

   1. Check på den! Svällde upp hur mycket som helst och har tappat mer än jag gick upp efter två månader, har svettats ut allt verkligen. Duschade två gånger om dagen den första månaden och fick till och med köpa en ny bäddmadrass för det var helt sjukts mängder. Nu verkar svett mängden ha blivit normal förutom att jag verkligen luktar gubb svett efter natt amningen så måste alltid tvätta armhålorna på morgonen 🙄 Förlåt för så intimt men är så sjukt skönt att inte vara ensam om såna hör skumma saker som händer med kroppen efter en graviditet. Har en vän som också fått barn i samma veva som jag men hon ammar inte och känner inte alls igen sig i detta. Ingen svett, ingen törst, inget sötsug och som ovanstående skriver hon säger också att hennes kilon sitter som berget. Kanske hänger det ihop med amningen eller så är man olika i de bara 🤷🏼‍♀️

    1. Haha, check på att lukta gubbsvett på morgonen! Luktar verkligen aldrig svett annars, men nu gör jag det varje morgon. Så sjukt 😂

 4. Hahaha! Jag var likadan. Handlade bakverk varje dag och alltid två. En var absolut inte nog! Och det kändes helt omöjligt att sluta? Min son är nu 8 månader och jag slutade amma när han var 6. Finns inte på kartan att jag skulle gå och köpa semlor, bullar och godis varje dag längre,- alltså suget är som bortblåst! 🤗

  1. En till sak som kanske är lite konstig, men jag tycker det är så mysigt i dina vloggar när du mumsar semla till frukost, äter chokladkaka i bilen osv. Ser så gott ut och blir alltid sugen på fika 🥰🤣

 5. Känner igen mig i sötsug! Ammar också. Dock känner jag att det ligger på en ok nivå för mig, 1 semla/efterrätt/100gr godis om dagen typ. Alltså antingen eller, vid 1 tillfälle. Känner att jag unnar mig det just nu, det är min vardagslyx. Svettades också ut mina gravidkilon haha så känns rätt lugnt på den fronten. Fortsätt unna dig men med måtta kanske?? Typ tvinga dig själv att äta dig helt mätt på nyttiga grejer och SEN toppa upp med det söta om du förstår vad jag menar? Så att det blir typ yoghurt + smörgås + frukt och SEN en semla ist för 3 semlor på tom mage?

  1. Känner igen mig enormt i det där med att svettas ut gravid kilona. Fick bebis för två månader sen och svettades KOMPIÖSA mängder de första veckorna, svetten droppade alltså från min panna på bebis nattetid när jag ammade och jag duschade två gånger om dagen för det rann verkligen. Svällde upp över 25 kilo under graviditeten men har nu tappat nästan 30 så känner att sötsuget och det enorma törsten är ett sött för kroppen att fylla på typ 🤷🏼‍♀️ Annars skulle man ju nästan försvinna 😂

 6. Haha gud fick flashbacks till mina första veckor med amning. Min kille var tvungen att sitta redo med ett vattenflaska när jag skulle amma för om jag inte fick vatten DIREKT när bebbe sög till så trodde jag att jag skulle döööö av törst. Fick på riktigt panik. Ang sockret hade jag exakt samma. Tryckte i mig socker de första månaderna. Bakade varje dag och åt upp allt på en gång. Stod och tryckte i mig direkt från plåten/formen. Var så chockad pga hade noll sötsug under graviditeten precis som du. Socketsuget minskade i takt med att jag ammade mindre. Minns inte exakt när det upphörde helt men jag gjorde inget speciellt för att avvänja mig.

 7. Känner igen mig så väl! Min lilla bebis är 5 veckor nu och jag äter kopiösa mängder med sötsaker – jag som aldrig haft ett sötsug tidigare i livet. Och det där med vattnet, sekunden hon suger tag så måste jag panikdricka en liter typ haha. Hoppas på att åtminstone sötsuget lägger sig snart, inte rimligt att unna sig såhär mkt om kilona någonsin ska försvinna 😬 tack för en fin blogg förresten, älskar att följa er och ett bra sätt för mig att se lite vad som väntar med bebis framöver 😊

 8. Födde min dotter för 6 månader sedan, och i början blev jag törstig bara hon närmade sig bröstet. Idag är det inte lika illa men visst blir man brutalt törstig fortfarande. Och sockersuget skall vi inte prata om, jag är helt besatt utav godis. Jag äter det varje dag och känner ett sånt begär som jag inte känner igen. Nog för att jag varit en riktig sockerråtta innan men detta når nya höjder. Likadant med maten, jag kan äta sånna sjuka mängder mat nu och ändå känna mig hungrig efter typ 1 timme igen… Väntar på att det skall vända haha… Det sjuka med det hela är ju att jag väger mindre nu än vad jag gjorde innan jag blev gravid. Tacksam för det dock!

 9. Var noll intresserad av godis/fika under min graviditet. Tjoff (nåväl) kom bebisen och GOD DAMN IT – måste måste måste äta söta grejer (smågodis, halvfrysta kakor ur frysen, choklad, efterrätt, vaniljsås etc etc) dagligen. Det är liksom inte ett alternativ att låta bli. Det har nu pågått i 4 mån. Och törsten var likadan med mina andra två kids, så fort bebin tog tag I bröstet så blev och blir jag akut törstig. Akut.

 10. Haha hade nästan glömt bort det där! Jag var också EXTREMT sötsugen när jag ammade och åt ungefär samma mängder sött som du. Och precis när han tog tag i brösten så var det som att jag höll på att dö av törst, var tvungen att ha vatten EXAKT vid samma sekund och hällde i mig haha. Jag tänker att kroppen säger vad den behöver, hade ju rasat i vikt annars om man inte fick äta det söta:)

 11. Jisses va skönt det var att läsa detta inlägg, jag känner samma sak på alla punkter du skriver om. Igår fick jag sånt brutalt sötsug men hade inget sött hemma, tänkte att jag vispar ihop en sockerkaka men det slutade med att jag slevade i mig halv smeten innna jag fått in kakan i ugnen för jag var så sugen och imorse hade jag åtta skedar oboy i ett pyttelitet glas mjölk för suget var enormt. Detta har kommit i samband med amningen och känner precis som du beskriver en ENORM törst och ett lätt illamående när bebis suger tag och sen är det borta efter några snutt, men jag dricker en halvliters flaska vatten vid varje amningstillfälle så blir några liter om dagen. Trots detta enorma proppande har jag inte gått upp ett gram, frågade min barnmorska om det var normalt och Jon skrattade bara och sa att det är heeelt normalt, kroppen behöver massor av energi för det går åt så mycket till att producera mjölk 🙈 Så härligt att följa dig då jag har många funderingar som du skriver om här, skönt att se att man inte är ensam 😜

 12. Åhh jag känner precis samma! Helt ointresserad av godis och sött under graviditeten, men nu kan jag lätt käka två semlor och har extremt sötsug trots att jag helammat i 6 månader ny! Väger dock 10 kg mindre än innan jag blev gravid, men undrar mest om jag är sockerberoende för all framtid nu :/

 13. Jag hör dig!! Alltså, fick min dotter i december och har ätit SÅ mycket socker – dagligen! Och druckit cola… Bestämde mig för att testa vara utan, så nu har jag en ”sockerfri” månad (tänker godis, läsk även zero, bakelser etc) Och har klarat 11 dagar nu. Men varje gång jag går förbi läsk eller godis på affären då vattnas det i munnen – det gör det nu med när jag skriver om det. Det är typ inte värt det, tänker på cola och godis varje dag men var tvungen att prova nått, haha! Det roligaste är att jag fantiserar om vad jag ska äts när februari är över, haha!

  Och ja, så törstig. Och ja, obehagskänsla i magen första sekunderna.

 14. Tack Dasha! Har inte tänkt på att nämna de på bvc, men funderat på att de kan inte vara normalt att vilja äta en påse smash (små salta grejer med choklad överdrag) varje dag…ibland två! ….Jag var inte heller sötsugen under graviditet! Men nuuuu…ojojoj! Sött, sött, sött!!! O vattnet…!!!…Speciellt på kvällarna o natten när jag ammar! nu förstår jag!! Thanks! 💐

 15. Men wow, det är som att du har beskrivit min situation på PRICKEN. Frågade min barnmorska om det med illamåendet, jag har exakt så- det kommer så fort bebis börjar suga men försvinner efter några sekunder. Hon sa att det inte är jättevanligt men att vissa får så. Samma sak med vattnet, måste ha vatten så fort bebis börjar suga också. Det är som att jag inte har druckit på evigheter!!! Och sockret, det ska vi inte ens prata om. Det är brutalt……

 16. Hej Dasha,

  Jag har hört att en kan bli sjukt törstig av att amma då det går åt mycket vätska till att göra mjölken..

  En annan fråga, hur tänker du kring att resa med Atlas innan hann fått alla vaccinationer? Jag tänker t.ex. på mässling, tbc osv. sjukdomar som inte finns i Sverige idag tack vare vaccination men som fortfarande är vanliga i andra länder.
  Vad fick du för råd av bvc?

   1. Åh! Vad bra! Jag hade hört tvärtom från en kompis men det låter ju smart som du skriver att åka bort från rs-virus. 🙂
    Kan det kanske bero på vart resan går vad BVC säger?

    1. Ja säkert! Och säkert vart man bor osv. Någon kommenterade här och sa att deras bvc hade sagt ”Små barn under 36 månader bör man inte resa med” – men hon trodde det var mest hennes privata åsikt och inget bvc rekommendation…

 17. Upplevde precis samma de första veckorna efter att bebisen fötts och bestämde mig för att verkligen ta tag i det! Vår BVC-kontakt sa också att ”min kropp behövde sockret” eftersom att det alltid kom som en automatisk reaktion vid amningen men alltså jag mådde såååå dåligt av allt socker jag tryckte i mig – mitt blodsocker blev ojämnt, jag blev irriterad ofta, kände mig nästan lite FULL och jag blev helt vansinnigt trött eftersom att jag var så full av socker att jag inte kunde sova när bebisen sover. Pratade då med en dietist som sa att kroppen förvisso behöver mer energi än vanligt när man ammar, men inte nödvändigtvis mer socker. Blev rekommenderad att äta större portioner mat, mer fiberrik mat, mer långsamma kolhydrater och ett extra mellis på eftermiddagen och jag märker en enorm skillnad. När jag får i mig tillräckligt med energi genom bra mat behöver kroppen inte skrika efter mer genom sockersug. Sockersuget är ju i de flesta fall bara en reaktion på att något saknas. Sen ska man ju verkligen unna sig godsaker om man verkligen är sugen, finns inget bättre än att få äta något gott man verkligen längtat efter. Själv har jag en överbliven bit kladdkaka i kylen som jag ska äta till min favoritserie när min bebis sommat. Längtar!

 18. Alltså TACK!! Har exakt samma issue och blir väldigt irriterad om det inte finns något sött att tillgå! Har tom börjat baka (bakar aldrig) för att det ska finnas godsaker hemma.. hoppas BVC sa att suget försvinner när man slutar amma för detta är inte hållbart 😅

 19. Jag ammar nu men med mitt föregående barn var jag tvungen att sluta amma tidigt (pga att han var väldigt sjuk efter han föddes så amningen funkade inte). Hade sötsug då, trots att jag inte ammade och har lika mycket sötsug nu när jag helammar. Rasade i vikt förra gången och likaså nu, går ner mer än jag önskar (är flera kilo under ursprungsvikt) och detta trots att jag äter massor. Tror det handlar om hormonomställningen bl.a. men även att sötsuget för min del handlar väldigt mycket om sömnbrist och att jag behöver snabb energi.

 20. Åh va jag känner igen mig i det där med illamåendet. Mådde så illa alltid i början av amning och såå törstig. Jag som i vanliga fall har svårt för att dricka vatten gällde i mig flera liter om dagen. Däremot var jag inte sötsugen när jag ammade. Mitt sötsug kom när jag slutade amma. Vilket inte är så kul för då går man upp lätt i vikt 🙁

 21. Åh ja haha ammat snart 2 månader och e helt besatt av fikabröd speciellt wienerbröd och munkar. Känns som att ens tänder kommer falla av när man är färdig med att amma sen om sötsuget fortsätter i denna takten. Gott är det iaf haha

 22. Omg! Samma hände mig. Gick ner mina gravidkilon på en vecka, då var man nöjd. Åt dåligt första månden, fick tvinga i mig mat men sen kom apetiten… hävde i mig ALLT- speciellt socker. Wow. Ställde mig på vågen…. poff sa det…+7 kilo…. nu kör jag lchf(blir av med sötsuget så st) och kombinerat det med mammaträning. Jag ammar dock inte!

 23. Har en bebis på 8 veckor och upplever samma sötsug som du! Finns ingen hejd.

  Upplevde samma sug när jag ammade min 2-åring men det försvann allt mer med tiden.

  Så for now skulle jag säga – keep it going – det stabiliseras och ger sig med tiden!

 24. Gud va härligt å höra att man inte är ensam om sockerberoendet..visst hade jag en ganska stor ”sweet tooth” innan barn men nu har det verkligen eskalerat. Ätit en hel del semlor om man säger så. Så himla intressant att du också nämnde hur du mår illa i magen i typ 2/3 sekunder när Atlas suger tag, exakt så har jag också känt och att man direkt blir supertörstig. Undra vad det beror på?

  P.S älskar din youtubekanal, så mysigt å följa då våra små pojkar nästan är exakt lik gamla-keep it up!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *