Välling ja eller nej?

GIVETVIS jinxade vi Atlas matintag med inlägget om vad han äter… Nu vägrar han typ allt i två dagar. Tom gröt som han kunnat äta hur mycket som helst av fungerar helt plötsligt inte alls? Inte ens med galet mycket fruktklämmis i. Bara stänger munnen och vänder sig om och om jag ändå lyckas lirka in en sked så låter han så sur.. Så arg med maten i munnen.

Det är inte så att han inte ätit alls på två dagar men det är väldigt lite som går i. Lite pasta igår funkade på dagen men inte alls på kvällen längre. Jag hade välling hemma jag köpt hem för några månader sedan när jag slutade amma och testade det. En halv flaska gick ner och sen samma några timmar senare.

Men vad tycker ni? Är välling hit or shit? Tänk på att han har aldrig gillat ersättning eller välling och ingen napp och ingen snuttefilt har han. Han har ju bara ”ljudet” whitenoise som sin sovgrej.

Men välling, är det bra eller dåligt? Känns spontant som en bra grej just nu när han inte verkar vilja äta så mycket annan mat? Han är ju också förkyld och en hörntand på väg så helt klart det som spelar in.

9
gillar

12 thoughts on “Välling ja eller nej?

 1. Jag tycker välling är bra, då gör det inget om de äter dåligt till middag. Plus att min 10 månaders son sover hela natten på välling.
  Får bli ett senare problem att vänja sig av med kvällsvällingen 😊

 2. Välling är ju inte sämre/bättre än gröt… det är ju i princip gröt i flytande form. Underbart att ibland kunna ge flaska och inte sitta och mata i stol men allt kladd det innebär… plus ganska mysigt med en flaska i sängen t ex!!

 3. Jag tycker välling är toppen! När nya tänder är på G matvägrar alltid min dotter. Då är välling perfekt. Även vid sjukdom och sämre matlust är det det enda som går ner. Vätska + massa näring! Bra om man ska utomlands också till värmen, vätskan på köpet.
  Vet dock att många väljer bort välling men inte förstått varför 🙂

 4. Jag tänker att välling är detsamma som gröten? Fast flytande. Min lilla gillar inte gröt så mycket så han får en flaska välling innan läggdags istället.
  Tror det kan vara tanden som gör att han inte vill äta. När det är tänder på g här hemma har min son ingen aptit överhuvudtaget. Frustrerande men skönt när man kommer på de ändå. Ahaa de va därför.. kram!

 5. Kan bara hålla med om att välling är kanon. Min son, som blev 2 år för en månad sen, får en flaska i sängen när han ska sova. Om han vaknar lite extra tidigt, när man ännu inte själv är sugen på frukost, så får han också en flaska. Sen blir det en second breakfast för hans del när jag äter 😊.

 6. Jag ville jättegärna att mina skulle dricka välling. Jag tycker det är smidigt att ge som sista mål inför natten, äter middag vid ca 17.30 så nåt mer behövs vid läggning vid 19. Min nu 3 åring har älskat det från start. och har varit superbra att ge vid sjukdom t ex när det annars är svårt att få i henne att äta o dricka, 1 åringen var lite mer svårövertalad till vällingen men nu älskar han det med! Tycker det är en mysig stund att gosa ner sig i soffan eller sängen med vällingen och läsa en bok.

 7. Välling är jättebra, du kan ha i några droppar rapsolja med om han är lite sjuk t.ex. Mitt barn slutade sedan självmant med välling vid 2 års ålder, förmodligen för han åt mer middag och endast ville ha ett glas mjölk istället. Men det har varit fler gånger när han var förkyld som bara välling och nån klämmis gick ned, perfekt med vätskan (ljummen så skönt för halsen) samt att det är näring i.

 8. Välling är the shit! På det sover min dotter (9mån) hela natten nu, hurra! Hon får gröt som kvällsmål (ca 18-tiden) och sen 300ml välling vid läggdags (ca 19-tiden). Och sen sover hon som sagt gott.

  Precis som andra sagt så är det skönt att veta att välling går i när hon ratar annan mat… vilket hon gör just nu. Det är lite dagsform på henne gällande mat. Ena dagen funkar det ok, andra dagen (med exakt samma mat som dagen innan) så knips munnen ihop och huvudet vrids. Men så är hon också inne i ett utvecklingssprång som kan påverka. Jag har som filosofi att ALDRIG tvinga i henne mat eller ”applådera” henne när hon äter bra, vill inte skapa ett tvång eller positivitet/negativitet gällande mat. Men så får hon ju också i sig mat pga välling så då stressar jag inte. På riktigt dåliga matdagar får hon välling även innan dagsvilan, men det är undantag.

  Gröt är ju samma som välling så om han får gröt så kan han lika gärna få välling? Vi kör alltid på fullkornsvälling så att hon bajsar bättre.

 9. Haha känner igen mig så väl i ditt inlägg. Vår 9 månaders matintag går verkligen upp och ner, ena dagen finns det inget stopp och mat, frukt, grönsaker går ner snabbt. Andra dagen vägrar hon bara. t.ex. päron som hon annars älskar. Överlag tänker jag att de dagarna inget passar får hon äta det hon vill, om det är klämmisar, yoghurt, välling el en bit banan så får det bli så. Så välling är ju toppen om han äter! Det ger bra energi och innehåller bra mineraler och vitaminer. Snart vänder det igen och vanliga maten slinker ner som inget!

 10. Min har heller aldrig druckit välling. Försökte o försökte… han är 16månader o välmående ändå. Kör pulvergröt i klämmis, den kan han äta var som:)

 11. Se det som flytande gröt typ. Inte alls fel att ge, och äter han inte gröt kan det vara ett bra alternativ. MEN en annan aspekt, man kanske inte ska introducera flytande föda när han är så här stor. Utan kanske istället försöka hitta andra alternativ. Och tänk, barn äter olika mycket i olika perioder.

 12. Välling är nog inte helt oproblematiskt. Beror ju också på hur det ges. Inte efter tandborstning tex? Men nu har han kanske inga gaddar? Surfa runt o kolla o gör ett medvetet val 🙂 Dietister har säkert någon åsikt på nätet. Han kanske kan äta själv? En del barn är ju driftiga på så sätt. Och trivs bättre med det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *