Varför stör sig folk på vårt ljud?

Jag har fått höra den här meningen så många gånger:

“Men gud hur länge ska ni fortsätta med det där ljudet?”

De menar alltså ljudet Atlas sover med, det sk “White noise“-ljudet. Vi kör ju det på honom när vi ska natta han både hemma och i vagnen. Och speciellt om vi är borta på middag eller dylikt. Han tar ju varken napp, välling eller har en snuttefilt så varje gång någon ifrågasätter (varför gör folk ens det?) så känner jag verkligen hur jag kör ett försvarstal. “Jo, men han blir lugn av det och han tar ju inte napp eller…”.

Alltså. Ungen är knappt nio månader. Vad är det för fel att han nattas med det ljudet om det gör honom trygg? Vad ÄR skillnaden på att han gillar sitt ljud jämfört med andra barn som gillar sina nappar? Jag förstår verkligen inte hur det kan vara en sådan ögonbryns höjare? Varför irriterar sig min omgivning på att han gillar det här ljudet? Det är inte så att jag någonsin skulle få för mig att fråga när någon tänkt att deras barn ska sluta med napp eller välling eller vad det än må vara, vare sig de är ett eller fyra år?

Men det är ganska många som frågar NÄR vi tänkt sluta med hans ljud. Jag förstår inte varför de ens undrar?

Jag kan berätta en gång till, och det är att jag har ingen aning om när “vi ska sluta” med ljudet. Kanske när han inte vill ha det längre. Kanske om tio månader. Kanske om tjugo. Kanske om en!

Men just nu funkar det bra att söva han på det viset och det gör honom trygg. Så varför inte?

<3

48
gillar

32 thoughts on “Varför stör sig folk på vårt ljud?

 1. Många som gör samma med oss vår dotter är lika gammal som Atlas, fine hon har napp OCH snuttefilt men vad gör de om vi fortfarande har på vår melodi när vi nattar henne? Stör mig också ganska mycket på de, får kommentarer av min mans familj att de tycker de hemskt att vi vänjer henne vid de.
  för på förskolan kommer ingen sen ta hänsyn till att vår dotter blir lugn av melodin tydligen, kommer pedagogerna bara slänga in henne i ett rum med andra barn o låta henne somna av sig själv o gör hon inte de så får hon skylla sig själv tydligen 🤷🏽‍♀️ Blir lite tokig!!!

 2. Men snälla. Vi har napp (bara sovtid natt och dag), gosedjur, vaggvisa! Vår son sover hela nätter sen 3 månader (10 mån nu). Kan få ha det tills han är 3
  år om det gör så att vi alla har det bra tills dess!

 3. Använde btw också sånt ljud tills sonen var ca 5-6 mån dagtid o det funkade toppen! sen behövdes det inte mer helt enkelt men lugnade o förenklade sååååå bra i början! och det är ju man själv som väljer vanor etc och man själv som får leva med dom också!

  1. Skit i deras åsikter och kommentarer!
   Men tänkte på en sak ang napp. Nu kanske ni tänker ”skit samma” eftersom Atlas är ganska stor. Men min bebis tog inte napp på 6 månader (hade testat ALLT) trodde jag. Tills vi fick tips om Bibs nappar. Hon bara tog den, utan tvekan. Vi blev så paffa! Värt ett försök. De napparna ska ju likna ett bröst så antar att det var grejen för vår lilla 🙂
   Kram!!

 4. Jag spelar lugnande musik för min 2 åring. Du kan hålla på tills barnet själv inte verkar gilla de nå mer eller annan musik / ljud blir aktuellt 🙂

 5. Är det för att man inte passar in i ”mallen”? Jag nattammar min dotter som fyller 2år under hösten och får ofta frågan när vi ska sluta egentligen.
  Jag tycker det är bra att ni gör det som fungerar bra för Atlas och för er, det kommer göra honom tryggare än att ni slutar för vad andra tycker. Kämpa på!

  1. Ursäkta men vad är det för fel på folk? Vad tror dom ska hända för att han somnar till ett lugnande ljud? Det enda jag tänker är – åh vad underbart för Atlas att ha den tryggheten! Önskar jag själv hade haft något ljud för min son från start. Men han får välling, det är hans trygghet. Fortsätt som ni gör och svara till folk ”hur länge ska du fortsätta ställa sånna konstiga frågor om MITT barn och VÅRA val?”.

 6. Herregud, man gör väl som man vill. Men vissa vill väl alltid komma med pekpinnar i guess.. Du vet nog bäst vad som är bäst för ditt barn 🙂
  Kram!

 7. Men jösses! Funkar det och det lugnar honom så är det väl jättebra! Alla barn har olika sätt som de somnar av. Kör på med det som funkar så länge Atlas tycker om det! Och kan andra sluta ha åsikter om hur man tar hand om sitt/sina barn, man gör så gott man kan!

 8. Haha vi kör på billjud från en app! Ipaden ligger med ljudet på hela natten i vårt rum då hon sover med oss. Funkar så bra för oss

  1. Det kommer alltid finnas dessa mamma och pappa poliser som alltid tror sig veta bäst och mest.

   Oavsett hur mycket man kan irritera sig på det så är det bara att stänga av dom.
   Svårt att nå fram till såna personer och de verkar aldrig fatta ändå att alla känner sina barn bäst.

   Att komma med tips osv är en sak, men att sitta och påpeka hur en annan gör med sina barn när man inte vet deras historia är bara patetiskt.
   Så gör vad ni gör. Musik och ljud är fantastiskt för barn i alla åldrar och även vuxna så.

 9. Min son är nyss fyllda 8 mån och japp vi kör white noise vi med!! Både på natten och vid vila på dagen och ibland i vagnen om han har riktigt svårt att komma till ro. Han tar inte heller napp och det här ljudet har varit räddningen! Tror att det främst är för att det liksom stänger ute andra ljud för han är så himla lättväckt av minsta lilla. Hur som, så länge det funkar tänker jag köra med det. Finns folk som fortf måste söva sina treÅRINGAR i sele och vagn och jag vet inte vad. Då känns detta väldigt tacksamt! Körde samma sak med dottern när hon var bebis och slutade successivt när hon typ började gå och tog ut sig mer och sov djupare. Hon blev inte ”beroende” och behövde aldrig det vid vilan på förskolan. Man gör helt enkelt det som funkar just nu och så får folk tycka vad de vill. Vissa har inga problem med att bryta vanor och för andra är det svårare, så funkar vi vuxna också och så är det med det 🙂

 10. Haha! Visste inte att det var möjligt för folk att störa sig på att man spelar white noise? Jag gör också det för att stänga ut allt surr runt omkring. Min tar napp, snuttis OCH välling… och white noise på det. Whatever works hey!

 11. Hej fina!
  Blir så trött !!! När ska folk börja sköta om sina egna liv istället för att bry sig om andras . Varför ens ifrågasätta ? Finns väl en anledning att ni valt det så?! Låt alla ögonbryns höjare få tycka och tänka saker men låt er inte påverkas av hur ni väljer att uppfostra ERAN son . Kram på er ❤️

 12. Det är alltid lättare och vara förälder till andras barn. Och man har alltid så goda råd till andras problem. Av den enkla anledningen att man inte har hela bilden!

  Ni är hans föräldrar. Är så trött på alla som ställer frågor på ett sätt som man på fel dag kan knäckas av. Man har så mycket oro och ångest som förälder och behöver inte bli ifrågasatt av andra också.
  Då blir alltid min undran, vad mer har de åsikter om? Varför spekulerar de ens om mitt barns skötsel?

  Visst det är ett ovanligt ljud så fråga istället hur ni kom på det. Min dotter vill ha sagoböcker lästa. Vi lyssnar på ljudböcker. Annars somnar hon inte. Men det räknas väl som ett ”fint” ljud och ifrågasätts inte.
  Ni vet bäst när det gäller Atlas!

 13. Min 50+ åriga pappa lyssnar också på sånt via youtube pga hans tinnitus! Tydligen det som är absolut mest skönt för öronen 🙋🏼‍♀️

 14. Vi körde med whitenoise tills hon var ca 18mån. Då fick hon en mjukis som hon älskar och blev hennes tröst. Annars hade vi nog fortsatt. Asså folk har så mycket åsikter. Gör det som funkar för din familj.

 15. Jag har fyra barn, från 7 år till nyfödd och de lyssnar alla på musik eller white noise nattetid. Det är ju en sån grym grej för har man ljud på i rummet väcks barnen inte av varandra när någon hostar/skriker till/rör sig etc.

 16. Jag blir själv tokig på alla som ska kommentera och lägga sig i det man gör som förälder. Funkar något så varför inte bara köra på, tror inte man ska vara rädd för olika rutiner det kommer ändå inte vara förevigt. Vi kör vaggvisor när lillen ska sova, speciellt i vagnen. Det lugnar honom och vi kör vidare på det.

 17. Jag har inga barn och var tvungen att lyssna på ljudet. Så sövande, så ska kanske vid 36-års ålder börja med detta. Annars lyssnar jag på P3-dokumentär för att kunna sova. Så det finns många vuxna som ”behöver” ljud också, skit i dessa människor som inte har något annat för sig att lägga sin energi på.

 18. Vår son är 18 mån och somnar fortfarande till samma musik varje dag och natt, han använder dessutom både napp och snuttis 😊👍 Vi har inga som helst planer på att sluta med detta!

 19. Åh va tråkigt! Har de barn själva de som säger så? För som förälder gör man ju nästan vad som för att få ens barn att somna tryggt & gott helst om man är ute på middagar mm. Stå på dig, du vet vad som är bäst för ditt barn. De ljudet är ju inte farligt, kör på!
  Kram

 20. Fattar inte sådant! Varför ska man alltid få kommentarer på allt man gör/inte gör? Känner såååå igen mig. Här sover lillen i eget rum och när vi är borta/på landet/flänger runt som man gör på sommaren så kommenterar alltid alla ”varför håller ni på så mycket för att han ska sova i eget rum?” Vi sover gärna på soffan så han ska få sova i eget rum ostört, då sover han nämligen hela natten igen oftast. För oss är det värt lite krångel med sovplats etc. fattar inte varför andra ska kommentera? ”Ni måste ju lära er att sova i samma rum, hur ska det gå på Hotel?” Undrar folk. Ja, det går väl alldeles utmärkt. Kommentarerna är bara så störiga

 21. Säg åt dom! Så här vill Atlas ha det. Och vi är ok med det.
  Vi körde torktumlare när Junie var liten. Nu kör hon snutte och napp. Men vi har kört golvfläkt hela sommaren och nu stängde vi av den. Gissa vem som blev lättväckt då. Trodde inte jag som är ljuskänslig skulle klara av något av ljuden men sover som en stock.
  Är bebis nöjd och trygg så är nog mamma det med. Kör på bara!

 22. Jag var Au Pair i USA och där hade båda pojkarna det ljudet och älsta var 4 år och yngsta 6 mån. Pojken på 4 år sov bara med white noise hemma men sov han borta så var det inga problem att sova utan, han växte ifrån ljudet. Ljudet fungerar ju på precis samma sätt som en snuttefilt/napp gör för andra barn!

 23. Vi använder White noise för vår dotter! Funkar skit bra och då vet hon att det är sov tajm. Har inga planer att sluta använda något som funkar!

 24. Hej Dasha, jag som tipsa om gammal mobil istället för o köpa platta…om du minns!? ☺️ Vi kör också brusljud med vår Emil, då han inte heller tar napp eller snutte! De är hans snutte! Ljudet alltså! O vi får samma reaktion som ni…är de verkligen bra!? men vad e d som låter!? Bättre med vindens sus!! Blablablaaa! Brusljud har räddat oss sååååååå många gånger! O vi kommer fortsätta med de! Om de så blir att vi måste köpa en ljudmaskin till honom när han blir äldre…då må de väl va så! För d e ju ingen som reagerar på att vuxna har brusljud via ljudmaskin! Ellerhur!? Kör på med brusljud så länge Atlas o ni anser att de funkar!!! ❤️

 25. Vår prins är 1,9år och vi kör fortfarande med sånt ljud vid uppvak på natten. Han har alltid sovit dåligt och utan white noise hade jag gått under totalt!!

 26. Min son är drygt 2 år, har napp, TVÅ snuttefiltar, och vill gärna somna i famnen i vår säng, kliandes på ryggen, innan vi lyfter över honom. (Well, jag avskyr hans nappar som försvinner, hans snuttefiltar som dras på golvet på ICA och som sen ska dela huvudkudde med mig. Att han vill sova på min arm (ja min arm har vart konstant sovande i 1 år nu hah) Och sen spelar det ingen roll om han kommer intill oss kl 22 eller kl 05. Han är alltid välkommen in till oss. Vem brys sig om någonting sålänge ens barn är tryggt? ❤️

 27. Vill bara skicka en kram och TACK – läste ditt inlägg strax innan ännu en riktigt tuff och gråtig nattning av vår 8månaders dotter, sökte genast upp white noise och hon somnade!! På typ 2 minuter!! Jag och min man vart helt chockade. Hoppas innerligt att detta kan hjälpa henne (och oss) till mer rofyllda nattningar och nätter och kanske tillochmed dagsvilor som kan vara längre än typ 40min 😅 TACK! Och kör ditt eget race, strunta i alla viktigpettrar ❤️ Du räddade vår kväll!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *