Länge leve kärleken.

Ja nu med facit i hand då, skulle vi åkt eller var det “för tidigt” (att lämna Atlas) som vissa av er tyckte.

Är anknytningen förstörd? Hehe lol. Ärligt talat. Vissa av era kommentarer gör mig mörkrädd ibland. Anknytning? Vet ni ens vad det innebär? “Finns forskning…” skrev någon också.

Men snälla!

Visste ni att det finns forskning som säger att man får cancer av att äta banan? Det finna actual forskning bakom det. Kan slå vad om att ni ger ert barn banan.

Jag har vänner som blev adopterade när de var över ett år gamla som har otroligt bra anknytning till sina föräldrar och sen har jag vänner som bott med sina föräldrar hela livet och ändå är det stelare än en en istapp emellan dem. Jag tror på att ett tryggt barn växer upp till en bra människa. Jag tror också på att det är oerhört viktigt att ett barn har flera vuxna människor den känner sig trygg med och vet att det är älskat av andra än bara sin mamma och pappa.

Jag hoppas att jag och Douglas kommer åka på minst en sådan här resa varje år. Kanske tom två om ekonomin tillåter.

Vad hade jag gjort annorlunda då?

Jo men vi åkte ju tidig torsdagsmorgon (planet gick 06.30) och så kom vi hem söndag dag). Vi fick både dags- och kvällsunderhållning och så fick vi verkligen sova ut. Men i fortsättningen kommer vi nog åka med ett tidigt torsdagsflyg och sen hem med ett sent lördagsflyg. För det var skönt att sova ut lördag/söndag men då saknade jag Atlas för mycket. Så hade räckt med dagen och sen hem. Man vill ju maxa solupplevelsen för det och sömnen längtade jag mest efter. Och att få spendera lugn och härlig tid med Douglas såklart.

Detta blev en av de bäst resorna jag någonsin varit på. Perfekt på så många olika nivåer.

55
gillar

36 thoughts on “Länge leve kärleken.

 1. Dasha! Vart köper du Elizabeth Mott “It’s so Big” mascaran? Den verkar inte gå att få tag på månstans 🙁 Världens bästa mascara ju!

  1. Självklart ska man som par kunna ha egentid och resa iväg tillsammans. Det jag och flera kanske reagerade på var att ni valde göra det innan Atlas är ett och att båda hans föräldrar åker till ett annat land i så pass många dagar. Jag själv skulle inte göra det så pass tidigt, det svårt att finnas där när man är i ett annat land. Det betyder inte att jag är en tråkig person eller någon att bli “mörkrädd” för. Vi alla gör våra egna val och det vi anser är bäst för vår familj. Tror vi läsare förstår att ni har haft en fin resa och det unnar vi er såklart..allt gott

   1. Exakt, var du tvungen att påpeka det till Dasha då? Eller ens ifrågasätta det om vi alla nu gör våra egna val? Jag vill inte ha barn och kommer aldrig skaffa barn men det finns f*n inget som är så onödigt som att ens hinta om hur andra uppfostrar sina barn såvida barnen inte far extremt illa.

   2. En weekend när barnet är snart 1 år, förstör anknytningen… nej skulle inte tro det med bra föräldrar. Håller med, sluta nu med ert dömande. Momshaming på högsta nivå. Skäms på dig!

   3. Håller med Kemma.

    Dock får vi sänka ribban lite… vi kan inte förvänta att Dasha, som inte är van att tillägna sig forskning som tex Anknytningsteorin, ska kunna förhålla sig kritiskt till sitt eget beteende utifrån vetenskapligt grundad forskning. Det är sådant man är van vid som högskoleutbildad, och nej det är inte ett skämt, det är sanning.

    Så vi får förlåta hennes okunnighet. Hon gör så gott hon kan.

   1. Tack! Brukar du få tull när du hämtar ut det? Eftersom det är utanför EU. Det är världens bästa mascara men vill inte risker att betala multum bara för det…

     1. Tusen tack för svar, nu är två beställda och på väg till mig 😀 Förstår inte att den inte går att köpa i Sverige 🙁

 2. Ni gjorde helt rätt.
  Min son är 11 idag och vi började med resor innan han var ett. Yes fick också negativa kommenterar. De som kommenterade det är skilda idag. ? Vi har bestämt att unna vårt äktenskap en resa per år, övriga är han med på. Och vet du han är så trygg och lycklig och vi vuxna har ett enormt lyckligt äktenskap efter 13 år tillsammans. ❤️

 3. Anknytningens vikt är mer och väger tyvärr tyngre än en/två/tre separat vetenskaplig studier som menar att “bananer är/kan vara cancerframkallande”. Det är en hel erkänd bevisad TEORI inom forskningen som ett enormt antal olika vetenskapliga studier dessutom har kommit fram till. Vilket är ett mått på dess sanningshalt och korrekthet. Det är skillnaden och det är det som fakta och vetenskap as we know it baseras på.

  1. Hej,
   Kan du mycket om anknytningsteorin?
   Jag hade tänkt vara borta från min 11-månaders son 2 nätter men blev avskräckt när jag läste alla kommentarer på dashas blogg o började tveka.
   Du kan väl skriva hur jag kan få kontakt med dig så kan jag skicka pm 🙂

  2. Uppge gärna källor av tillförlitligt slag om du är säker på att forskare verkligen är så entydiga, då gärna i form av länkar till en systematisk översikt eller metaanalys som underbygger det du påstår. Nu ägnar jag mig inte åt detta ämnesområde men sällan har att ett ämne är ett stort forskningsfält varit entydigt med konsensus inom området i fråga.

   Det går utmärkt att hänvisa till aktuell forskning om man kan backa sina påståenden, sedan kan vi ändå i slutändan tolka kunskapsläget på olika sätt (då det sällan är så endimensionellt).

   Dasha – det låter som en ljuvlig resa! Till syvende och sist bestämmer ni bäst hur ni vill göra för er familj oavsett vad andra anser.

 4. Som att det skulle vara någon slags magisk gräns vid prick ett år? Och jag tänker såhär, Atlas har ju varit med en av sina anknytningspersoner, sin mormor som han har spenderat massor av tid med i sitt liv. Säker på att han varit hur trygg som helst. Jag är 2 barns mamma, när jag bara hade ett barn var jag nog tyvärr som vissa här, läste på pm studier och ville göra alla rätt. Men nu har jag insett att det inte finns någon exakt rätt mall man gå efter utan alla familjer och barn är unika. Och det viktigaste man kan ge sina barn är lyckliga föräldrar som älskar varandra och lever tillsammans:)

 5. Vadå “facit i hand”? Det har du ju inte ännu… Otrygg anknytning, dålig självkänsla osv. märker du ju av först när barnet blir äldre. Du får väl se sen när han börjar förskolan t.ex., det blir ganska tydligt vilka barn som har otrygg anknytning då.

  1. Jag blir nyfiken på vilket sätt det blir tydligt på förskolan? Jag har nämligen två helt olika barn när det kommer till förskolan och ena barnet har fått sova borta tidigt varav det andra har inte varit borta från oss mycket alls!

  2. Alltså, mitt barn sov inte borta innan hon var över 1 år, vi var inte borta från henne mer än en natt innan hon var 2år, ammar fortfarande, har burit mycket, allt som är kopplat till att skapa en “trygg anknytning”(Vi har gjort det som funkar för oss, dömer ingen för hur de gör med amning, bärandet osv!). Vi har ändå haft jobbigt med förskolan. Så vet inte hur du tänker att det ska märkas när de börjar där? På vilket sätt yttrar sig en trygg eller otrygg anknytning i samband med att de börjar på förskola?

 6. Men shit,att folk orkar bry sig. Tänk om alla bara koncentrerar sig på att göra det bästa för sina egna barn och familj,utifrån sina förutsättningar och behov istället för att gnälla på andra!!

  Har vänner vars barns pappor jobbar till sjöss,borta två veckor i taget…har blivit bra,trygga,självsäkra små människor av dem också,trots att pappan inte varit hemma under så långa perioder.

  A verkar ha två kärleksfulla föräldrar,en gudomlig mormor och säkerligen många andra i sin närhet som älskar honom,Grattis till honom!!

 7. Alla ni som har åsikter om att Dasha och Douglas åker utomlands för att njuta av varandras sällskap utan att vara föräldrar i första hand, skäms på er!!!!! Det är jobbigt nog att lämna bort sitt barn och man ska ha behöva ha skuldkänslor för allt som mamma. Istället för att lägga energi på att ”känna oro” för Atlas kanske ni ska fokusera på att ge era egna barn bra värderingar och lära dem att inte trycka ner andra, samt att inte döma någon som man egentligen inte vet något om. Ni gör helt rätt som unnar er lite ”vi-tid” som ett par utan att vara mamma och pappa. Vi har också gjort det sedan min son var tio månader, han är idag tre år och hur trygg som helst. Älskar att vara på förskolan (väljer lek efter vad han själv vill göra och inte efter kompis, springer in av lycka vid varje lämning), sova hos mormor och morfar och farmor och farfar och har fram för allt fler vuxna än mig och min sambo som är hans trygghet. Jag tror precis som du Dasha att det är viktigt att barn har fler vuxna i sitt liv som de känner sig trygga med, så vi har tänkt göra på samma sätt med vår dotter på ett halvår. Dessutom mår barn bra av föräldrar som mår bra och om ni mår bra av att åka bort på tu man hand då och då ska ni göra det. Ni kommer med största sannolikhet ha en bättre relation då och Atlas kommer växa upp och se hur en fin kärleksrelation ska se ut. Do you!!!! ??❣️

 8. Så många onödiga kommentarer! Atlas har varit hos sin MORMOR. Som finns där mer än många andra föräldrar! Hur tror ni barn under ett år funkar att vara varannan helg hos vissa föräldrar, LIVET UT! För att föräldrarna lever separat?! Kallat ni dem föräldrarna för att vara otrygga o skapa kaos i framtiden! Där har många barn inte så mkt till val och det pågår varannan helg…Såklart kan ju ett barn ta skada av att vara hos en främling över en helg, men det var inte Atlas och han älskar nog sin mormor lika mkt som sina föräldrar, för hon älskar honom lika högt. Låter som ni haft en underbar helg och man får lov att få andas och sakna varandra om det är vad man behöver för att må bra!

 9. Wow. Många som hänvisar till anknytningsteorier utan att FAKTISKT hänvisa till dem. Länka gärna till något? Vad som helst? Som har nån form validitet?? Anknytningsteorin bottnar mer i den faktiska uppfostran och förälderns relation till barnet, INTE tillfällig frånvaro. Blir så matt av människor som ska ta sina antaganden och försöka presentera dem som fakta. Ni är inte Tyrion Lannister, så sluta.

  1. Är inte direkt barn till föräldrar som åker på en weekend men i övrigt är vettiga som har dålig anknytning. Det är många delar som bidrar till det, att vara en frånvarande förälder när man är med barnet är i mitt tycke värre och det är tex vanligt när föräldrar blir upptagna med mobiler för att skriva i kommentarsfält och berätta för andra hur man ska vara en bra förälder.

 10. Återigen alla dessa föräldrar advokaterna som alltid står redo att hytta med fingret och tro sig veta allt om föräldrarskap och alla andras barn.
  Suck….

 11. Suck. Tror mer att barn som har överbeskyddande föräldrar och som inte ens kan lämna sitt barn till en mormor blir mer osäkert i framtiden och inte lika självständigt. Har en extremt nära relation till min mamma (pratar om allt varje dag) även om hon jobbade mycket när jag var liten och mormor passade mig mycket.

 12. Haha cancer av bananer? Källa på det? Däremot finns forskning som tyder på att bananer är bra MOT cancer. ??‍♀️ Sorry men är så mycket ”en blind leder en blind” här ibland.

 13. Jag o min man unnade oss en vecka i Grekland när lillan var 9 månader. Hon blev kvar hemma m hennes fantastiska mormor o morfar som vi träffar ett par gånger i veckan. Bästa bästa veckan för alla parter. Vi kmr göra om det igen, gärna varje år.

 14. Åh hjälp alltså. Man blir mörkrädd, på riktigt. Tror folk på fullaste allvar att din son skulle bli ”förstörd” att ni lämnar honom hemma utan er en helg? Så nu är det kört liksom? Har inte varit ifrån mina barn mycket, men när sonen var 5 månader åkte vi på kryssning i ett dygn. Inget fel på honom ( förutom adhd, men det lär knappast bero på det ? ) fortsätt vara som ni är, ni är världens bästa föräldrar till just er son.

 15. Herregud, dessa kommentarer?!? Mina föräldrar reste bort flertal gånger när jag var liten och jag fick vara med min mormor under tiden. Har fantastisk relation med båda mina föräldrar och det har verkligen inte påverkat mig alls? Dessutom har jag väldigt nära relation till min mormor. Ni var borta i 4 dagar, det skadar garanterat inte er anknytning till Atlas. Människor talar ju i nattmössan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *