Omg första febern

Åh inatt eller kanske redan igår kväll kom Atlas första feber. Eller han har haft feber innan men det var pga vaccination så räknar inte detta som den första “riktiga”. Det är inte hög feber, det är 37.7 (37.2 brukar han ha).

Men har två frågor till er ang detta! Ska man ge alvedon då eller ska man bara ge alvedon om han blir superdålig? (Hade han varit äldre som några år hade jag KÖRT PÅ med alvedon för jag förstår inte varför man ska låta dem lida och ha feber i 5 dagar när man kan lindra febern med alvedon) men nu är han bara fem månader och då tänker jag alvedonen kan skada hans lilla lever… Eller är jag fel på det då? Har såna alvedon suppar till lilla rumpan, ska vi köra?

En till fråga! Kan man gå på promenad när han har feber eller ska man bara hålla sig hemma? Givetvis inte träffa andra barn men tänkte en promenad i friska luften- hiss eller diss?

21
gillar

20 kommentarer till “Omg första febern

 1. Gå på allmäntillstånd. Är han helt loj ge alve, men annars inte. Min son hade nästan 39 o var inte mer än lite trött o då gav jag inte. Kör på med bara blöja o håll honom sval sa 1177 till mig. Promme kan du nog ta om febern inte är så hög. Kram!

 2. Vi ger alvedon när vi märker att sonen har det jobbigt, bara att läsa på förpackningen hur mycket och ofta man får ge en dos till. Och absolut att ni kan gå på promenad, frisk luft skadar aldrig. Hoppas han blir frisk snart.

 3. 37,7 räknas egentligen inte som feber utan mer som temp har jag hört. Jag brukar inte ge febernmedsättande förrän febern överstiger 39, kroppen skall lära sig bryta ner det själv tydligen. Promenader i friska luften lär bara gör honom gott 🙂 Krya på lillen <3

 4. Vi ger bara om vår dotter är märkbart påverkad av feber, de rekommenderar att inte ge alvedon om en inte måste för att det är kroppens egna sätt att försvara sig mot infektioner.

  “Feber är kroppens reaktion på infektionen och ett sätt för kroppen att försvara sig. Ge därför inte febernedsättande läkemedel till barn som har feber, men som mår bra i övrigt.” – 1177

  https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/infektioner/feber/feber-hos-barn/

 5. Ge enbart alvedon när han är påverkad. Dvs gnällig eller på annat sätt påverkad. Kroppen måste få ha feber för att hans immunsystem ska “lära upp sig” att skydda. Feber är aldrig farligt för ett barn (om vi nu inte snackar om riktigt hög feber, men i såna lägen skulle jag köra på alvedon direkt, såklart.) Gällande levern är det inte farligt så länge ni inte överdoserar. Följ anvisningarna och ge efter hans vikt så är det inte skadligt för hans lilla lever ?

 6. Hej Dasha! Jag jobbar på Barnakuten o vi anser att de i te har feber förens de har över 38,0 i temp. Atlas kan ha en virus infektion på g men nu har han ingen feber. O man ska alltid, oavsett ålder aldrig ge paracetamol (Panodil eller Alvedon) om det inte behövs för allmäntillståndet. Det är bra med feber o inget farligt alls! Febern visar att Atlas immunförsvar jobbar, vilket är bra! Gå gärna på promenad, han mår bara väl av frisk luft! O ska du ge suppar så kom ihåg att den trubbiga änden ska in först, alltså inte pilen som många tror! Lycka till!

 7. Gå på din magkänsla gällande alvedon. Jag skulle ge så att kroppen får en chans att återhämta sig och sova bra. Förstår inte varför dom ska ”härda ut” när dom är så små och inte kan kommunicera med en…. Och en promenad nerbäddad i vagnen gör nog gott ??

 8. Feber smittar inte så då är der bara bra att gå ut! Febernedsättande kan du ge om du märker att Atlas mår dåligt, blir hängig och grinig, då är suppar toppen!

  1. Jag blir väldigt förvånad eftersom du väldigt nyligt skrivit att ni trivs så bra. Separation eller för hög månadskostnad?

     1. Haha. Nej men en så taskig kommentar behövde ett sånt svar. Bara för vi lagt ut vår lgh betyder det inte att vi 1) ska separera eller 2) inte har råd att bo här. Vi vill helt enkelt känna på marknaden. 🙂

 9. Ta enbart temp om allmäntillståndet tyder på att något är på tok (ex hängig, äter dåligt, kissar sämre). Det går alltid bra att kontakta 1177 eller sin BVC vid osäkerhet eller funderingar, eller läsa på 1177s sida om feber hos barn. Alvedon går bra att ge även små barn i rekommenderade doser,om allmäntillståndet så kräver. Enbart temp är ingen indikation för att ge Alvedon om barnet i övr mår väl.

 10. Promenad funkar, skönt med frisk luft ( kanske även sover bättre ).
  Jag avvaktade med alvedon tills det gick över 38.
  Du kan ju ha han i bara blöja o ta ett bad med han ( bad är även bra Om han skulle ha riktigt hög feber, men ljummet ej iskallt men lite mer åt de kalla.. det hjälper ofta det med.. )

  Krya på er?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *